Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Περί προσλήψεων…


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δημοσιογράφος για να θυμάται τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί 4.500 μόνιμων προσλήψεων στην Υγεία εντός του 2015, που μετατέθηκαν για το 2016, αλλά μπήκε το 2017 κι ακόμα δεν υλοποιήθηκαν ούτε οι μισές.

Στο μεσοδιάστημα έγιναν αναμφισβήτητα αρκετές εκατοντάδες προσλήψεις συμβασιούχων, όπως το λεγόμενο επικουρικό προσωπικό, οι συμβασιούχοι έργου ή οι συμβασιούχοι παροχής υπηρεσιών και σ’ αυτούς σύντομα αναμένεται να προστεθούν και οι 4.000 άνεργοι που θα απασχοληθούν σε δομές υγείας (εδώ κι εδώ). Οι τελευταίοι, όπως και οι προηγούμενοι, αποτελούν βεβαίως μονάχα προσωρινή λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως «ένεση» σταθεροποίησης του συστήματος υγείας, όπως ευαγγελίζεται η Αριστοτέλους.

Όπως άλλωστε έχει αναδείξει το Virus, στις δημόσιες δομές υγείας εργάζεται λιγότερο προσωπικό απ’ ότι πριν (εδώ), με την «αφρόκρεμα» των αποχωρούντων να έχει μεταναστεύσει σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες προς αναζήτηση καλύτερης «τύχης».

Τη συνεχιζόμενη «διαρροή» μόνιμων υπαλλήλων που δεν αντικαθίσταται, «μαρτυρά» η μισθολογική δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το 11μηνο του 2015 η σχετική δαπάνη ήταν από 1.719 εκατ. ευρώ, ενώ στο 11μηνο του 2016 ανήλθε στα 1.729 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται, δηλαδή, μία απειροελάχιστη αύξηση της τάξης του 0,6%.

Τα δεδομένα αυτά διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία. Ταυτόχρονα, διαψεύδουν και τους ισχυρισμούς για δήθεν γενναίες αυξήσεις στο Δημόσιο. Σε περίπτωση που είχε συμβεί είτε το ένα είτε το άλλο, οι προαναφερόμενες δαπάνες όφειλαν να έχουν «εκτιναχθεί» κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τουλάχιστον.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου