Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί φαρμάκων στα νοσοκομεία! Ποιες κατηγορίες θα έχουν «κόφτη» στη δαπάνη

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με κλειστούς προϋπολογισμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων ειδικά στα νοσοκομεία, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει έτοιμη ρύθμιση βάση της οποίας θα θεσπιστούν κλειστοί προϋπολογισμού (συγκεκριμένα κονδύλια που δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται) για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, τα οποία θεωρούνται ότι προκαλούν τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Θα προηγηθεί διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες – όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– προκειμένου να καθοριστούν από κοινού τα όρια της δαπάνης.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί αρχικά πιλοτικά σε τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων για τη Δυσλιπιδαιμία, το Διαβήτη, τα Ογκολογικά φάρμακα καθώς και τους Βιολογικούς Παράγοντες.

Η σχετική ρύθμιση αλλά και τα κονδύλια ανά κατηγορία φαρμάκων υπάρχουν ήδη σε σχέδιο στο γραφείο του υπουργού Υγείας ενώ σύντομα πρόκειται να παρουσιασθεί και στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Έρχεται και το ενιαίο Rebate

Στο μεταξύ μετά από μήνες συζητήσεων έτοιμο είναι τελικά το ενιαίο Rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) στα φάρμακα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr. Ήταν ένα χρόνιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας δεδομένου πως μέχρι σήμερα εφαρμόζονται εννέα διαφορετικά Rebate (τύποι εκπτώσεων) τα οποία είναι σύνθετα και δημιουργούν δυσκολίες στους υπολογισμούς, ενώ συχνά προκαλούν και αδικίες στις υποχρεωτικές μειώσεις των τιμών.

Με το νέο ενιαίο rebate θα ενσωματώνει τα υπάρχοντα και με το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσβλέπει σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση αναμένεται μετά το σκόπελο της αξιολόγησης να συζητήσει και το θέμα της εξαίρεσης συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, από τη φαρμακευτική δαπάνη του 1,945 δις ευρώ, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εδώ και καιρό έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου