Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Εντοκη οφειλή η 5ετής έκπτωση εισφορών για νέους επιστήμονες

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μετά και τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ακυρώνεται στην πράξη άλλη μία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες προς τους νέους επιστήμονες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν την πολιτεία να τους δείχνει την πόρτα εξόδου από τη χώρα.

Διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται ετησίως, θα κληθούν να καταβάλλουν οι νέοι επιστήμονες που κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους θα τύχουν έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως προκύπτει από την πρώτη διευκρινιστική εγκύκλιο του νέου υπερταμείου. Στην πράξη, ακυρώνεται και με τη βούλα του νέου φορέα άλλη μία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες προς τους νέους επιστήμονες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν την πολιτεία να τους δείχνει την πόρτα εξόδου από τη χώρα.

Η εγκύκλιος αφορά τον τρόπο προσδιορισμού των εισφορών για τους περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να φωτίζει περισσότερο τις πολλαπλές γκρίζες πτυχές μιας μεταρρύθμισης που προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στην ήδη επιβαρυμένη από την υψηλή φορολογία εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ορίζει ενιαία ποσοστά εισφορών 20% για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα παρακρατείται και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ η οποία στην περίπτωση των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ είναι 10 ευρώ τον μήνα. Η κατώτατη εισφορά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται στα 167,95 ευρώ (117,22 ευρώ για σύνταξη, 40,73 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ) και η ανώτατη στα 1.589,49 ευρώ (1.172,16 ευρώ για σύνταξη, 407,33 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ). Ως βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Διευκρινίζει, δε, ότι για το 2017 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα από το 2015 και μόνον εφόσον καταστεί ευχερής η χρήση των εισοδημάτων του 2016 θα ακολουθήσει εκκαθαριστική διαδικασία και οριστικοποίηση των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών, στο τέλος του έτους ή πιθανότατα στις αρχές του 2018.

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η κατώτατη βάση υπολογισμού των εισφορών είναι μειωμένη στα 410,26 ευρώ τον μήνα (70% των 586,08), ενώ για τα μέλη εταιρειών βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους στην εταιρεία. Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνονται τα 586,08 ευρώ, ενώ επί μη εκκαθαρισμένων και μη υποβληθεισών δηλώσεων ως βάση υπολογισμού εισφορών θα λαμβάνεται το ΚΦΑ από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο έτος.

Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ πέφτει στο κενό η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους νέους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια. Συγκεκριμένα, ορίζει πως θα πληρώνουν μειωμένες εισφορές κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης 14% και τα επόμενα 3,17% και τοποθετεί την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού τους στα 410,26 ευρώ. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι οι εκπτώσεις αυτές, τόσο στο ποσοστό όσο και στη βάση υπολογισμού των εισφορών, θα θεωρούνται ασφαλιστικές οφειλές και θα προσαυξάνονται ετησίως κατά τη μεταβολή μισθών που ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Πρέπει, δε, να εξοφληθούν εντός 15ετίας, κατά 1/5 κατ’ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το εισόδημα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη εισφορά κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης θα είναι 108,17 ευρώ, ενώ η ετήσια οφειλή 717,36 ευρώ. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια η κατώτατη δυνατή εισφορά θα ανέβει σε 120,47 ευρώ, με την ετήσια οφειλή να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 569,76 ευρώ.

«Παγίδες» κρύβει και η πρόβλεψη για μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης, υγείας, επικούρησης και εφάπαξ, από το 2017 έως το 2020, στους αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ). Και αυτό γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, για το εισόδημα μέχρι τα 7.033 ευρώ τον χρόνο δεν παρέχεται μείωση. Η έκπτωση ξεκινά κλιμακωτά στο 50% για τα εισοδήματα από 7.033,1 έως 13.000 ευρώ και βαίνει μειούμενη, κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά 1.000 ευρώ. Βάσει της εγκυκλίου, όλες οι εισφορές θα καταβάλλονται μέσω ΔΙΑΣ. Τέλος, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 40% θα μπορούν να καταβάλλουν όσοι είναι ασφαλισμένοι επί περισσότερα από 40 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου