Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Καραβάνι Υγείας: Την 1η Φεβρουαρίου στην Θεσσαλία- Και να ήταν μόνο αυτό…

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Την ώρα που το Καραβάνι Υγείας φτάνει και διεκδικεί τα δέοντα για την Δημόσια Υγεία στην Θεσσαλία, δικαστήριο δικαιώνει τον εκτελούντα χρέη διοικητού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που βρέθηκε σε αντιδικία με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Το Καραβάνι της Υγείας μετά τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα φθάνει στη Θεσσαλία την 1η Φεβρουαρίου. Μάλιστα θα ξεκινήσει από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις 09:00 π.μ. και με πορεία 9 χιλιομέτρων η οποία θα διέλθει από Υγειονομικές και Προνοιακές Υπηρεσίες, θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά οι διοργανωτές τους, "σκοπός του καραβανιού είναι η σωτηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Η συγκυρία έχει ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπήρξε πρόσφατα καταδικαστική απόφαση για τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επειδή εξέδωσαν δελτίο τύπου που ανέφερε πραγματικά προβλήματα με τον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου. Ο διοικητής του ιδρύματος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση και το δικαστήριο τον δικαίωσε προς έκπληξη των εργαζομένων. Τώρα ελπίζουν σε μια ευνοϊκότερη για αυτούς απόφαση από το Εφετείο.

Δείτε τι αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από την ΠΟΕΔΗΝ:

"Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εξέδωσε Δελτίο Τύπου, ως όφειλε στο πλαίσιο της άσκησης των Συνδικαλιστικών καθηκόντων, στο οποίο επισήμανε το μείζον ζήτημα της μη λειτουργίας των δύο Αξονικών Τομογράφων του Νοσοκομείου από 18/5/2016.

Η ανακοίνωση εξεδόθη 26/5/2016, αφού είχαν εξαντληθεί τα περιθώρια διαλόγου και επικοινωνίας με την διοίκηση του νοσοκομείου, για άμεση λειτουργία των αξονικών ή έστω του ενός εκ των δύο.
Ο παλαιός αξονικός τομογράφος ήταν χαλασμένος, χωρίς η διοίκηση να προβεί έγκαιρα στην συντήρηση και επισκευή του, ως όφειλε και ο καινούργιος δεν λειτουργούσε αν και είχε ήδη εγκατασταθεί, παρ’ ότι άκρως απαραίτητος.

Εκείνες τις ημέρες οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι προσερχόμενοι ασθενείς στα Τ.Ε.Π. κατά τις εφημερίες του νοσοκομείου, διακομίζονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για αξονική τομογραφία. Το αποτέλεσμα ήταν να χάνεται πολύτιμος χρόνος, γεγονός επικίνδυνο για τη ζωή τους. Φανταστείτε την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο διασωληνωμένων ασθενών από τη Μ.Ε.Θ. ή θαλάμους να μεταφέρονται για αξονική τομογραφία από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Την επόμενη ημέρα του Δελτίου Τύπου του Σωματείου υπό μορφή μάλιστα ερωτημάτων, λειτούργησε ο αξονικός τομογράφος!!! Η διοίκηση δύο ημέρες νωρίτερα, στις 24/5/2016, σε ερώτηση δημοσιογράφου που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα δεν γνώριζε ούτε πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη του παλιού αξονικού, ούτε πότε θα καταστεί λειτουργικός ο νέος αξονικός τομογράφος!

Το Σωματείο των εργαζόμενων του Π.Γ.Ν.Λ. λειτουργεί στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., που ζητάει από τα Σωματεία την ανάδειξη των κινδύνων, που αντιμετωπίζουν οι ζωές των ασθενών, εξαιτίας της κακοσυντήρησης και της μη ανανέωσης του ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κωλυσιεργίας των διοικήσεων και της έλλειψης κονδυλίων.
Έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη εφημερεύοντα νοσοκομεία να μην διαθέτουν αξονικό τομογράφο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι οι ιατροί να χειρουργούν στα τυφλά, άκρως επείγοντα περιστατικά με μεγάλο κίνδυνο για την ζωή τους.

Επιπροσθέτως το προηγούμενο χρονικό διάστημα μετακινήθηκαν υπάλληλοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στο Γενικό Νοσοκομείο, υποτίθεται για εκπαίδευση κάτι, που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο του Σωματείου, αλλά και του Διοικητή της 5ης Υ.Πε..

Ο εκτελών τότε χρέη διοικητή και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση. Η προσφυγή εκδικάστηκε και εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για τον πρόεδρο και τον γεν. Γραμματέα του Σωματείου, παρότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου λαμβάνονται από την πλειοψηφία των μελών του και όποια έγγραφα ή/και άλλα κείμενα προκύπτουν υποχρεωτικά υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γεν. γραμματέα του Σωματείου βάσει Καταστατικού.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σε καιρούς, που βάλλεται η Δημοκρατία, αποδεικνύουν ποικιλοτρόπως, ότι είναι θεματοφύλακες των θεσμών της Δημοκρατίας.

Στο Εφετείο θα λάμψει η αλήθεια και η αναγκαιότητα ανάδειξης του ζητήματος της μη λειτουργίας των αξονικών τομογράφων εκείνης της περιόδου. Πάνω από όλους μας είναι οι ζωές των ασθενών.

Δηλώνουμε, ότι δεν πτοούμαστε σε καμία περίπτωση από διώξεις του οποιουδήποτε Διοικητή ή κυβερνητικού στελέχους, στη προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται, οι οποίες διαλύουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την υγειά τους και έχουν το δικαίωμα να απαιτούν επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Είναι χρέος των Σωματείων να απαιτούν αδιάλειπτη λειτουργία αξονικών τομογράφων και εκσυγχρονισμό του ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού σε κάθε νοσοκομείο της χώρας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου