Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Δείτε τι «Crash Test» κάνουν στα νέα φάρμακα στην Ευρώπη πριν τα χορηγήσουν στους ασθενείς!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Crash Test τόσο οικονομικό όσο και αποτελεσματικότητας περνούν οι αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη, τα νέα φάρμακα που πρόκειται να χορηγήσουν στους ασθενείς.

Πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων που εισάγονται στις Ευρωπαϊκές αγορές και αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Ειδικοί φορείς ελέγχουν τόσο την οικονομική απόδοση ή επιβάρυνση ενός νέου φαρμάκου στο σύστημα υγείας αλλά και την κλινική του αποτελεσματικότητα.

Στη χώρα μας αναμένεται σύντομα να εισαχθεί ένα αντίστοιχο σύστημααξιολόγησης νέων τεχνολογιών και φαρμάκων, δεδομένου ότι επιβάλλεται από το μνημόνιο και ζητείται συστηματικά από τους δανειστές.

Ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν πολλές, καθώς ο φορέας που θα αξιολογεί τα φάρμακα (HTA), θα πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητος ώστε να αποφεύγονταιδιαπλοκές και …παρατράγουδα.

Ήδη πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr πολλοί …τρίβουν τα χέρια τους, στοχεύοντας στην εμπλοκή τους σε έναν τέτοιο νέο φορέα που θα έχει τον πρώτο λόγο για το ποιο φάρμακο θα αποζημιώνεται και ποιο όχι.

Που κινείται η Ελλάδα στα «crash test» των φαρμάκων

Προς ώρας πάντως όπως αναφέρουν 
έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά ακόμη διάφορα σενάρια για τη δημιουργία αυτού του πανίσχυρου φορέα, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα είναι ενταγμένη στον ΕΟΦ και στην επιτροπή της «θετικής λίστας».

Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση το σύστημα θα ήταν διαβλητό, αφού ο καθένας θα είχε ουσιαστικά πρόσβαση στα μέλη της επιτροπής με …ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στον υπόλοιπο πλανήτη οι οργανισμοί που αξιολογούν τα νέα φάρμακα είναι απολύτως ανεξάρτητοι και αυτοδιοίκητοι, ενώ ενδεικτικό της διαφάνειας που επιδιώκεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες είναι το γεγονός ότι συχνά πυκνά καλούνται Οργανισμοί αξιολόγησης από τελείως διαφορετικές χώρες για να «τεστάρουν» ένα νέο φάρμακο.

Σε ότι αφορά το ίδιο το σύστημα αξιολόγησης που ακολουθείται στην Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες χώρες που βασίζονται κυρίως στην οικονομική αξιολόγηση ενός φαρμάκου, υπολογίζοντας ουσιαστικά τι δαπάνες θα επιφέρει στο σύστημα υγείας κι αν αυτές μπορούν να ισοσκελιστούν με τα οφέλη.

Από την άλλη υπάρχουν χώρες που στηρίζουν την αξιολόγησή τους κυρίως στην αποτελεσματικότητα ενός νέου φαρμάκου ελέγχοντας μάλιστα τα αποτελέσματα υγείας των κλινικών μελετών, αλλά και της κλινικής πράξης.

Δείτε στον πίνακα παρακάτω πως αξιολογούν βασικές χώρες της Ευρώπης τα νέα καινοτόμα φάρμακα


Πάντως η φαρμακευτική αγορά και ειδικά οι εταιρείες που αναμένεται να φέρουν νέα καινοτόμα σκευάσματα στη χώρα μας αλλά και οι σύλλογοι ασθενών, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης τεχνολογίας και φαρμάκων.

Άλλωστε από τον φορέα αυτό θα εξαρτάται εάν οι ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους νέες θεραπείες ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου