Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Κλείνουν» άρον άρον λογαριασμούς τα νοσοκομεία για τα φάρμακα! Άρχισαν οι συμψηφισμοί

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Λίγο πριν κλείσει το έτος, τα νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδουν άρον άρον να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες μετά από επείγον έγγραφο του υπ.Υγείας.

Ειδικότερα εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι οδηγίες προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας, για το πώς θα συμψηφίσουν το περιβόητο claw back δηλαδή τα χρήματα που οφείλουν να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο ΕΣΥ επειδή υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Με εντολή του επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικού του υπουργείου Υγείας Θ.Κομματά, οι Διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να καταγράψουν τι τους οφείλουν οι φαρμακευτικές ως claw back για το α εξάμηνο του 2016, αλλά και τι οφείλουν τα ίδια τα νοσοκομεία στις εταιρείες, ώστε να συμψηφιστούν οι λογαριασμοί. Και οι λογαριασμοί αυτοί φαίνεται ότι είναι υψηλότεροι από κάθε άλλη χρονιά, λόγω λανθασμένων υπολογισμών στην αρχική δαπάνη για τα φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές για τις άγριες περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα!»

Στις περιπτώσεις όπου τα ποσά που οφείλουν οι εταιρείες είναι μεγαλύτερα, αυτά θα «κανονιστούν» στην επόμενη δόση (β εξάμηνο 2016).
Για εκείνες τις περιπτώσεις όπου θα διακοπεί για κάποιο λόγο η συνεργασία με μια φαρμακευτική εταιρεία, αυτή θα πρέπει να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές της.

Δείτε παρακάτω στο επείγον έγγραφο τις οδηγίες για τον συμψηφισμό του claw back:


Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr ο μέσος όρος της επιστροφής θα αγγίξει το 30%, ποσοστό που θεωρείται από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας πρωτοφανές αφού ποτέ δεν έχει φθάσει τόσο ψηλά η υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να χρειαστεί να επιστραφούν τόσα χρήματα.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τον κλάδο, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, στον λανθασμένο υπολογισμό του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα στα 570 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες είναι πολύ υψηλότερες, αφού η συνολική δαπάνη αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του χρόνου κοντά στα 806 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr να τροποποιήσει τη δαπάνη στα 590 εκατ. ευρώ.
Με βάση τους τελικούς υπολογισμούς το claw back διαμορφώθηκε το 1ο εξάμηνο του 2016 στα 118 εκατ. ευρώ και αν η χρονιά εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο θα διπλασιασθεί και θα φθάσει στα 236 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στο σύστημα.

Στα 99 εκατ. ευρώ έφθασε η υπέρβαση στα φάρμακα των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ στα 19 εκατ. ευρώ η υπέρβαση στα ιδιωτικά νοσοκομεία με τα οποία έχει σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου