Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Μπαίνει ξανά "κόφτης" στα φάρμακα



Κόφτες στους... κόφτες ετοιμάζεται να βάλει στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων το υπουργείο Υγείας, μετά και την εντολή των θεσμών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης με την οποία θα περιγράφεται ο τρόπος που θα επιβληθούν οι νέες μειώσεις στα φάρμακα, μεγάλη είναι η αναταραχή στην αγορά, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το γερό "ψαλίδισμα” του Μαΐου. 

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο γύρο τιμολόγησης φαρμάκων, τα γενόσημα με λιανική τιμή άνω των έξι ευρώ θα δεχθούν το μεγαλύτερο χτύπημα. Και αυτό είναι το βελτιωμένο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεδομένου πως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς το "όριο ασφαλείας” για τις τιμές των γενοσήμων κατά την παρούσα δεύτερη ανατιμολόγηση για το 2016 να είναι τα τέσσερα ευρώ, όπως αναφερόταν εξάλλου στο αναθεωρημένο μνημόνιο, γεγονός που σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του κλάδου θα οδηγούσε σε "μπαράζ” αποσύρσεων από την ελληνική αγορά καθώς με τόσο χαμηλές τιμές τόσο η παραγωγή όσο και η κυκλοφορία φαρμάκων θα ήταν ασύμφορη.

Το υπουργείο Υγείας, στην προηγούμενη ανατιμολόγηση, είχε ορίσει στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλεπόταν ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου. 

Το ποσοστό αυτό φαίνεται να αναπροσαρμόζεται αυτή τη φορά και να διαμορφώνεται στο 10%, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν γενικευμένες ελλείψεις. 

Η παραπάνω κατάσταση έχει ήδη δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χώρο του φαρμάκου, με τις εταιρείες να προειδοποιούν για επικείμενη συρρίκνωση της αγοράς, μειωμένες επενδύσεις και ενδεχόμενη παρουσία πολυεθνικών μέσω αντιπροσώπων. Και αυτό γιατί οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν και τη χρονιά που έρχεται.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent (σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας) και 3 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα. Στο ίδιο πλαίσιο προσθέτουν πως η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Το ίδιο συνέβη και τη χρονιά που πέρασε, οπότε και σημειώθηκε αύξηση δαπάνης κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ φέτος η υπέρβαση σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (1,94 δισ. ευρώ) υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 400 εκατ. 

Οι θεσμοί από την πλευρά τους δεν έχουν σταματήσει να πιέζουν για ραγδαίες αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου, με επίκεντρο τα γενόσημα, ζητώντας άνοδο μεριδίων, υψηλότερη διείσδυση στα νοσοκομεία και κίνητρα για τη χορήγησή τους στους φαρμακοποιούς.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου