Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Διαγνωστικά κέντρα: Λουκέτα και συστεγάσεις εργαστηρίων

Τέθηκαν εκ νέου στα όργανα του υπουργείου τα προβλήματα που ‘θέτουν εκτός μάχης σιγά- σιγά τα μικρά και μεσαία εργαστήρια και για τα οποία πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.

Δημοσίευση: 1 Δεκεμβρίου 2016


Πέντε πυρηνικά εργαστήρια, 15 διαγνωστικά κέντρα και άλλα τόσα μικροβιολογικά εργαστήρια, ακούγεται ότι ανέστειλαν τη λειτουργία τους από το 2010 μέχρι και σήμερα, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό οι συστεγάσεις «εργαστηρίων» σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αφενός τα λειτουργικά τους έξοδα και αφετέρου οι υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι ιδιωτικές μονάδες παροχής εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφού οι δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής στην πλειοψηφία τους δεν λειτουργούν και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αναλώσιμων υλικών ή βλάβης των διαγνωστικών μηχανημάτων. Στα δε εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων ο χρόνος αναμονής, ακόμη και για την πιο απλή διαγνωστική εξέταση, ξεπερνά τους 4 μήνες.

Την κατάσταση αυτή εξέθεσαν και πάλι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας με τα οποία και συναντήθηκαν, τονίζοντας ότι οι περισσότερες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν εκ νέου στα όργανα του υπουργείου τα προβλήματα (claw back, rebate, υποκοστολόγηση, νέες εξετάσεις) που ‘’ξεκληρίζουν’’ σιγά- σιγά τα μικρά και μεσαία εργαστήρια και για τα οποία πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Παράλληλα, αναπτύχθηκε η πάγια θέση των Ιδιωτικών επιχειρήσεων Πρωτοβάθμιας Υγείας που είναι η καθιέρωση ανώτατου ορίου στις ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις και αυστηρού κλιμακωτού rebate (έκπτωση) στις βιοπαθολογικές για τους μεγάλους τζίρους.

Όπως μάθαμε, η απάντηση του Υπουργείου στα παραπάνω είναι ότι απαιτείται χωροταξική εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης και συγκεκριμένα διαφοροποίηση ορίου ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής και τις ανάγκες των κατοίκων της. Κάτι που, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε ότι θέλει δουλειά και έχει προγραμματιστεί να είναι ένα επόμενο μέτρο μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς. 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενημερώθηκαν από την πλευρά του υπουργείου, ότι ως μέτρα κατά της υπερσυνταγογράφησης τα οποία έχουν δρομολογηθεί και θα εφαρμοστούν στο προσεχές μέλλον είναι «ο διαχωρισμός των κωδικών» και «η χρήση κάρτας με ΡΙΝ» για την έκδοση των παραπεμπτικών, ενώ η εφαρμογή των διαγνωστικών κριτηρίων που ήδη τρέχει, θα εμπλουτίζεται συνεχώς με κωδικούς ICD10.

Η πλευρά του Υπουργείου ξεκαθάρισε ότι στόχος των προαναφερθέντων μέτρων είναι να συγκρατηθούν οι δαπάνες στα όρια του προϋπολογισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, τότε θα συζητηθούν άλλα, πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα.

3 σχόλια:

  1. ποτε θα πληρωθουν ο ιουλιος αυγουστος σεπτεμβρης οκτωβρης του16 η μηπως θα γινουν \κλοου μπακ κ δεντολεμε ακομα? διοτι τα ληξι προθεσμα κολλησαν στο δρομο.χορτασαμε απο λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ? ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΦΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.
      ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ 15 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΞΑΝ 150.

      Διαγραφή
  2. Δεν έμεινε αξιοπρέπεια.
    Και μερικοί συνάδελφοι συνεχίζουν να μην στηρίζουν τους υπόλοιπους που στηρίζουν μια απόφαση των Ιατρικών συλλόγων να απέχουν από τον ΕΟΠΥΥ.
    Κρίμα. Δεν θα μείνει τίποτε.
    Σταματήστε τις συμβάσεις οργανωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή