Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας προς τον Υπουργό Υγείας


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΙΑΣ

Με αφορμή την επίσκεψη στην Πάτρα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας του στέλνει ανοιχτή επιστολή, ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση στην περιοχή. 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑ 

Έρχεστε στην πόλη μας σε μια περίοδο που –πανελλαδικά- ζούμε με ένταση τα αποτελέσματα 7 χρόνων μνημονιακών πολιτικών. Πολιτικών που σαν κύρια θύματά τους είχαν τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας και τα αγαθά που θα έπρεπε να απολαμβάνουν. 

THEBEST.GR

Πολιτικές που τις είχατε καταδικάσει πριν εκλεγείτε στην Κυβέρνηση, πολιτικές που συνεχίζετε μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Σε ένα μνημόνιο που –ψηφισμένο από εσάς και όσους έφεραν και εφάρμοσαν μνημόνια- είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι περιορισμοί και οι όροι των προηγουμένων και πολλά άλλα από τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Ας μην ξαναλέμε πράγματα χιλιοειπωμένα. Έρχεστε να συζητήσετε μαζί μας και να πείτε πολλά από την πολιτική που εφαρμόζετε. Θα μας πείτε για τις 4000 προσλήψεις νοσηλευτών με σύμβαση 1 έτους που θα κάνετε, για τις 2000 προσλήψεις γιατρών που θα προβείτε, για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας με ευρωπαϊκά προγράμματα και συμβάσεις προσωπικού, για τους ανασφάλιστους που μπαίνουν δωρεάν στα νοσοκομεία χωρίς αυτά να ενισχύονται με χρήματα και προσωπικό, για τη μάχη που δίνετε με τους δανειστές, τη μάχη που δίνετε με τη διαφθορά κοκ. 

Έρχεστε όμως σε μια συγκυρία που πολλά από αυτά αποδεικνύονται λόγια του αέρα: κι αυτό γιατί πρόσφατα καταθέσατε και θα ψηφίσετε τον Προϋπολογισμό του 2017, που σε αυτόν, πέρα από την εκτίναξη των έμμεσων και άμεσων φόρων (ας μη μιλήσουμε για την …αναδιανομή προς τους φτωχούς), αποτυπώνετε και τους πόρους από τους οποίους θα γίνουν οι προαναφερόμενες προσλήψεις. Προκύπτει κάτι τέτοιο όμως; Για τα νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ (σελ. 112) προϋπολογίζετε σταθεροποίηση της δαπάνης για προσωπικό (από 451 σε 455 εκατομμύρια). Πούθε λοιπόν, προκύπτουν οι χιλιάδες προσλήψεις σε ΠΕΔΥ και νοσοκομεία; Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων παραμένει και για τα δύο στο …ιλιγγιώδες ποσό των 26 εκατομμυρίων. Αντέχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές έστω για τη συμμετοχή του στα πολυδιαφημιζόμενα ΕΣΠΑ; Ή θα μπούμε στην επέκταση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης αλα Σαντορίνη;

Κάπου, σε κάποια υποσημείωση στο σχέδιο του προϋπολογισμού (σελ. 58), αναφέρονται 300 εκατομμύρια για Υγεία, Παιδεία και Κοιν. Πολιτική. Ξέρετε τι να τα κάνετε; Αν υπάρχουν; Και πως θα παραμείνουν σταθερές οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών όταν έχετε υπογράψει εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων από την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων; Από πού θα κόψετε; Για τον ΕΟΠΥΥ, το βασικό τροφοδότη των νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ, προβλέπετε μείωση της κρατικής εισφοράς κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το ‘16, ενώ θα εξοικονομήσετε 400 εκατομμύρια από τη φαρμακευτική δαπάνη και τις παροχές προς τους ασθενείς. 

Το αν αυτά θα προκύψουν από αναδιανομή των δαπανών σε ιδιώτες και εταιρίες ή άμεσα από τις παροχές στους ασφαλισμένους ή τους ανασφάλιστους, μένει ν’ αποδειχθεί. Κύριε Υπουργέ, Θα μας ευχαριστήσετε για το κουράγιο μας και το φιλότιμό μας που κρατούμε, με τους εργαζόμενους, ανοιχτές τις δομές υγείας. Λέτε ότι είστε σε φάση σταθεροποίησης του συστήματος. Είναι όμως έτσι; Τα προβλήματα της περιοχής μας είναι τεράστια. Ίσως όχι όσα βιώνει η περιφέρειά μας αλλά οι λαβωμένες δομές της Αχαΐας επιβαρύνονται και από την κατάρρευση των νοσοκομείων των όμορων νομών. Υπάρχουν τμήματα που με μια ασθένεια γιατρού μπορεί να κλείσουν. 

Οι 600 προσλήψεις που κάνετε πανελλαδικά δεν έρχονται και οι συνταξιοδοτήσεις θα υπερβούν τις 400 μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επικουρικοί έχουν γίνει το λάστιχο που τεντώνουμε και θα σπάσει. Μέχρι πότε θα καλύπτουμε τρύπες του συστήματος, των πάγιων αναγκών, με περιοδεύοντες γιατρούς που μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους πρέπει να φύγουν για να μοιράσουν την ανεργία τους με τους επόμενους; Ξέρετε ότι οι περισσότεροι που τελειώνουν την ιατρική φεύγουν στο εξωτερικό. Άνθρωποι που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω των φόρων με 80000 ευρώ (χώρια τα έξοδα των οικογενειών τους) για να γίνουν γιατροί και να προσφέρουν στο μέλλον τους και τον τόπο, τους λυμαίνονται και τους χρησιμοποιούν δωρεάν οι χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις μας επιβάλλουν την κόλαση των μνημονίων. Αυτοί που αποκαλείτε εταίρους. Γνωρίζετε όμως ότι έχει αρχίσει κι ένα κύμα φυγής από τους ήδη υπηρετούντες στο ΕΣΥ; Κύριε Υπουργέ, Υλοποιείτε μια καταστροφική πολιτική. Η διαχείριση της καταστροφή αυτής ξεπερνάει και εσάς και όποιον θεωρεί ότι με μνημόνια θα τακτοποιήσει τα κακώς κείμενα του συστήματος. 

Το κακό είναι ότι μάλλον εσείς και η κυβέρνησή σας έχετε πιστέψει ότι με αυτά τα μέτρα, αυτούς τους ρυθμούς και αυτή τη χρηματοδότηση θα βγούμε από τη στενωπό. Όχι κύριε υπουργέ, δεν πιάνουν μαγικά στο σύγχρονο μετα-νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Είναι μετα-φυσική άποψη και δεν καλύπτεται με …ανθρώπινο πρόσωπο. Περιμένουμε απαντήσεις σε αυτή την επιστολή και στο υπόμνημα που σας καταθέτουμε. Εμείς θα είμαστε εδώ όπως πριν έτσι και μετά την επίσκεψή σας για να οργανώσουμε τον αγώνα μας και τον αγώνα της κοινωνίας για τα δικαιώματα που καταπατούνται από τις πολιτικές των μνημονίων, τις πολιτικές σας. Τον Αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους και Αξιοπρέπεια για τους λειτουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου