Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή διαμαρτυρίας εργαστηριακών ιατρών Δυτικής Ελλάδας



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ 
ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) 

Πάτρα, 29/11/2016

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι Εργαστηριακοί Γιατροί της Δυτικής Ελλάδας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στην πόλη της Πάτρας, εκφράσαμε ακόμη μία φορά την έντονη αντίθεσή μας στη διατήρηση της επί χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής απέναντι στον κλάδο μας.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξαναγκαζόμαστε εδώ και 4χρόνια να ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΠΟΣΟΥ, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ είναι κατά γενική ομολογία ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας είναι γνωστό : η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού λύνεται με επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης (Rebate) και οριζοντίου κουρέματος (CB) .

EΙΜΑΣΤΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ 12 ΜΗΝΕΣ (υποχρεωτικά) ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 7 ΜΗΝΕΣ.

Αν σε αυτό προσθέσουμε, ότι μας οφείλονται χρήματα από το 2011 και ότι από το 2012 έχουμε υποστεί μείωση του κρατικού τιμολογίου κατά 60%, μαζί με την αύξηση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, και μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν υποστεί όλοι οι Πολίτες και την αύξηση του κόστους λειτουργίας των εργαστηρίων , κατανοεί κανείς ότι ο κλάδος πνέει τα λοίσθια .

Οι Εργαστηριακοί Γιατροί της Δυτικής Ελλάδας χαιρετίζουμε με απόλυτη ικανοποίηση την ένταξη των 82 εξετάσεων στο τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ.

Ασφαλώς και πρέπει ΟΛΕΣ τις εξετάσεις που πραγματοποιούν οι Ασφ\νοι να παρέχονται από την Πολιτεία. 

Και αυτή η εκκρεμότητα δικαίως έληξε.

Αυτός είναι ο λογικός πολιτικός χειρισμός.

Ο παράλογος πολιτικός χειρισμός είναι η ένταξη των 82 εξετάσεων στον ήδη κλειστό και ανεπαρκή προϋπολογισμό.

Η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να ομολογήσει, ότι δεν μπορεί να τις καλύψει από φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Θέλει όμως να διατηρήσει και την φιλολαϊκότητά της .

Και κάνει ότι και οι άλλες μνημονιακές κυβερνήσεις , εκείνες στις οποίες ήταν απέναντι.

Προστρέχει στον συνήθη ύποπτο (διάβαζε Εργαστηριακό Γιατρό) και τον υποχρεώνει να πληρώσει την επιλογή της .

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ :

1) Οι Ασφαλισμένοι κάνουν δωρεάν τις εξετάσεις (το δικαιούνται άλλωστε) και 2) Η Κυβέρνηση δεν τις πληρώνει (δεν το δικαιούται).

Με τους χειρισμούς που περιγράψαμε, η σημερινή πολιτική ηγεσία επιταχύνει την υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης να συρρικνωθεί ο κλάδος κατά 4\5. Αυτό επιδιώκεται μεθοδικά από το 2012 διαχρονικά και εκ των πραγμάτων φαίνεται διακομματικά .

Το κλείσιμο των Εργαστηρίων που καλύπτουν σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας , με ταχύτητα και υψηλή ποιότητα τις ανάγκες των Πολιτών, θα οδηγήσει στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στην μετανάστευση εμάς, και θα παραδώσει τον κλάδο της διάγνωσης στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των εξετάσεων, ενώ σε 2ο χρόνο θα ακολουθήσει επιβολή υψηλού τιμολογίου λόγω μονοπωλιακών συνθηκών . 

Στη συγκέντρωσή μας επαναβεβαιώσαμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για :

1) ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ .

2) ΟΙ 82 ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΩΔΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

3) ΝΑ ΕΞΩΦΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011 .

4) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ CB , ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΣΕ ΟΣΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΟ REBATE.

Η συγκέντρωσή μας καλεί τους κλαδικούς φορείς, τους Επαγγελματικούς Συλλόγους, τις Επιστημονικές μας Ενώσεις , τους Ιατρικούς Συλλόγους και κυρίως τον ΠΙΣ, να συντονίσουν την αντίδρασή μας πανελλαδικά.

Τους καλούμε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους , δηλαδή να προασπίσουν τα συμφέροντα των μελών τους και να βρίσκονται κοντά στις προσδοκίες τους.

Αρκετή ανοχή επέδειξαν στην πλειοψηφία τους .

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος . 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        Η Γ.Γραμματέας

Λυκούργος Λ. Γρηγοράκης   Γεωργία Ροδοπούλου
Ακτινοδιαγνώστης               Μικροβιολόγος

11 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι. Ο αγώνασ σας είναι τόσο εντυπωσιακός και αποδοτικός που σε λίγο θα κλείσετε. Φύγετε από τον ΕΟΠΥΥ άμεσα ή κλειστε τα ιατρείο σας μόνοι σας. Άλλη λύση αποτελεσματική και σύμφωνα με όσα γράφετε δεν υπάρχει. Όλα τα υπόλοιπα είναι συνδικαλιστικές φούσκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτον και κυριον μαζεψτε κατι συναδελφους μελη του δικτυου iatrica,γιατι οπως καταλαβαινετε οι ιδιοι συντηρουν τους επιχειρηματικους ομιλους που αναφερετε.Ολοι επισης οι εργαστηριακοι παιρνουν χρηματα απο τους ασφαλισμενους και το γνωριζουν αυτο απαντες.Συμπερασμα δεν διορθωνεται τιποτα οταν μονο σου βγαζεις τα ματια σου.Να το αναρτησετε παρακαλω κ.Μαστορακου δεν περιεχει υβριστικα σχολια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εχεις μπερδεψει τι δουλεια εχει το iatrica με τους ομίλους που λές? ξέρεις τι είναι το iatrica ?

      Διαγραφή
  3. " Τους καλούμε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους , δηλαδή να προασπίσουν τα συμφέροντα των μελών τους και να βρίσκονται κοντά στις προσδοκίες τους.
    Αρκετή ανοχή επέδειξαν στην πλειοψηφία τους"...
    Μα , η ανοχή που επέδειξαν ,εχει τις ριζες της ακριβώς στις εσωτερικές αντιστάσεις που υπάρχουν στο να καταργηθεί ο ρεφενες των "μικρών΄" του μηδενικου rebate ,προκειμένου με το άδικο και ληστρικό επι δικαίων και αδίκων clawback που συμπεριλαμβανει ΚΑΙ αυτούς χωρίς να τους εξαιρεί , να ¨συνεισφερουν στην ανακούφιση του βάρους" με τον οβολό τους στις υπερβάσεις ,ασχέτως εαν οι ίδιοι ΔΕΝ ανηκουν σε εκείνους που τις συνδημιούργησαν...

    Εφοσον αναγνωριζεται - και ορθως αναγνωριζεται - απο την πολιτεια το δικαιο της υπαρξης ανεκπτωτου ποσου στο rebate ,για αυτο και το εχει ΘΕΣΠΙΣΕΙ στο υψος του ποσου που το εχει θεσπισει ανα κατηγορια συμβεβλημενων παρόχων , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ (πλην του ¨ρεφενε¨" που μολις παρουσιαστηκε) να μην επεκταθει κατι τετοιο και ως ΑΝΕΚΠΤΩΤΟ ΠΟΣΟ στο clawback.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ποιος θα πληρωνει το μηδενικο clawback των εργαστηριων που εχουν μηδενικο rebate? Προφανως οι αλλοι, οι "κακοι" , οι κερδοσκοποι.
    Και τι θα γινει οταν ο ΕΟΠΥΥ αναθωτηθει: "την Α εξεταση την πληρωνω Χ ευρω στο μεγαλο" κακο" εργαστηριο που εχει και rebate και clawback, αλλα την πληρωνω 2Χ ευρω στο μικρο "τιμιο" εργαστηριο με μηδενικο rebate/cb. Για ποιο λογο λοιπον να πληρωνω διπλασια μια εξεταση αφου μπορω να πληρωσω τα μισα;" και ετσι θα κοψει τη συμβαση απο τον "μικρο", "τιμιο", πλην ομως ακριβο εργαστηριο.
    Οι προτασεις για να ευδοκιμησουν πρεπει να εχουν το αισθημα της δικαιοσυνης και της λογικης. Η αντιληψη "μακρια το παλουκι απο τα δικα μου οπισθια και να το χωσουμε πιο βαθια καπου αλλου" δεν ειναι δυνατο να κυριαρχησει.
    Η θεση "οποια εξεταση γινεται θα πρεπει να αποζημιωνεται με προκαθορισμενο τιμημα και στην ωρα της" ειτε την εκτελει ο Α, ειτε ο Β, ειναι πληρης, δικαια και αρκετη να καλυψει ολα τα εργαστηρια, μικρα ή μεγαλα, τιμια ή εντιμα, καλα ή κακα. Το καλο, το κακο και το εντιμο ας αφησουμε να το κρινει ο ασθενης που εχει το δικαιωμα της επιλογης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιχειρηματολογία της ΠΑΣΙΔΙΚ. Το έντιμο ή το άτιμο εργαστήριο δεν είναι δουλεια του ασθενή να το κρίνει αλλά του εισαγγελέα. Αν αυτή η χώρα ήταν οργανωμένο κράτος και όχι μπανανία δεν θα επέτρεπε να υπάρχουν τμήματα δημοσίων σχέσεων στα διαγνωστικά κέντρα. Στο εξωτερικό τα kickbacks , ελληνιστί μίζες, προκαλούν κλείσιμο των εργαστηρίων που τα χορηγούν και αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των ιατρών που τα παίρνουν. Εδώ?
      Το καλό ή το κακό εργαστήριο δεν είναι δουλειά του ασθενή να το κρίνει αλλά του ιατρού και του ιατρικού συλλόγου (βλέπε πειθαρχικά συμβούλια και malpractice). Στα κέντρα οι εξετάσεις γίνονται από ιατρούς? ένας μικροβιολόγος επιβλέπει πόσες χιλιάδες δείγματα? Να συνεχίσω? θα μπορούσα επί μακρόν. Συνοψίζω. Υπάρχουν επιχειρήματα υπάρχουν και σοφιστείες. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων είναι χαιβάνια (δεν αποτελώ εξαίρεση) και κάτι επιχειρηματίες της υγείας μας πήραν τα σώβρακα δε σημαίνει ότι μπορείτε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας έτσι! Σταματήστε τις μίζες να έρθει ο αριθμός των ΜRI και των CT στο μέσο όρο και όχι στο υπερδιπλάσιο αυτού. Έτσι δε θα υπάρχει rb/cb για κανέναν.

      Διαγραφή
  5. ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ.. ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΖΥΓΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΞΕΤΑΣΗΣ, ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙ "ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ "ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ... ΑΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΟΥΛΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΧΡΟΝΙΑ!!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΦΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι λάθος το ότι πληρωνόμαστε τους 7 μήνες από τους 12. Από τους 7 μηνες του 2015 θα αφαιρεθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2015 το οποίο το χρωστάμε με αποτέλεσμα αφου αυτο αφαιρεθει οι 7 μηνες να γίνουν 4 η 5 το πολυ συνολικά. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειστε στον εοπυυ ενω κλαιτε ακομα.πως γινεται να συντηρειστε ενω απο οτι λετε δε σας πληρωνει ο εοπυυ;μηπως αυτα που παιρνετε απο τις συμμετοχες σας φτανουν μεχρι να πληρωθειτε τα υπολοιπα;οι καλες μερες τελειωσαν.και απο τη στιγμη που ειστε μια ομαδα ιατρων κ δεν υπαρχει σωστος αγωνας μαζι με τους υπολοιπους θα μας κανουν οτι γουσταρουν αυτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αγαπητέ μου στην Αθήνα ,όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις θέλω να πιστεύω, η συντριπτική πλειοψηφεία των ασθενών είναι με ΕΟΠΥΥ.Στην επαρχία , όπου δεν υπάρχει κάποιος "όμιλος" έχουν ακόμη την πολυτέλεια να μην μπουν μετά από μεταξύ τους συννενόηση. Κατάλαβες τώρα ; Οι "καλές μέρες" τέλειωσαν μόνο για τους εργαστηριακούς .Οι άλλοι συνεχίζουν (και καλά κάνουν)

      Διαγραφή
    2. Αλοίμονο αν περίμενε ενας εργαστηριακος να συντηρηθεί από τον ΕΟΠΥΥ "μεσα" μπαίνει!! Την κατασταση την σώζουν οι ανασφάλιστοι που κανουν ιδιωτικα εξετασεις και είνα πια αρκετοί και όποιοι δεν θέλουν να εμπλακουν με την γραφειοκρατια για μια εξεταση πχ θελω να κανω μια β-χοριακή που να τρεχω να την γράφω τα ίδια λεφτα θα κοστίσει (σκέψου 10 ευρω η συνταγογραφηση!!)

      Διαγραφή