Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Διορθωτικό Δελτίο Τιμών Νέων Φαρμάκων: Ανοίγει η πόρτα για ΥΑ και Ανατιμολόγηση


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών νέων φαρμάκων, μετά τη διαβούλευση ενστάσεων επί των τιμών που δημοσιεύθηκαν, μετά από καθυστέρηση, στα τέλη Οκτωβρίου (εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Τιμών προχώρησε σε περίπου 30 διορθώσεις, εκ των οποίων κάποιες διαγραφές, ενώ εξετάστηκαν και κάποια αιτήματα που κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική Υπουργική Απόφαση, “στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,89% και κατά 3,54% για συντελεστή 13%”. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα εν λόγω σκευάσματα είναι δυσπρόσιτα για τους ασθενείς, καθώς εκκρεμεί η ένταξη τους στη Θετική Λίστα, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια, η έκδοση του Διορθωτικού Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων σηματοδοτεί, πιθανόν, ακόμη μια σημαντική εξέλιξη, καθώς στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι ήταν βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει και η γενική ανακοστολόγηση. Κατά συνέπεια, η έκδοση του αναμένεται να σηματοδοτήσει και τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης ΥΑ, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το “μαξιλάρι”, το ποσοστό υπό το οποίο δεν θα μπορεί να μειώνεται η τιμή ενός γενοσήμου, θα διαμορφωθεί στο 10%, ενώ οι περικές στις τιμές των γενοσήμων θα αφορούν σε σκευάσματα με λιανική τιμή άνω των 6 ευρώ (εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου