Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ξανθός: Συμφωνία με τους θεσμούς για μεταρρυθμίσεις βιωσιμότητας του συστήματος



Σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα θέματα του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, την Τρίτη (29/11/2016).

Νewsbomb.gr

Κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν στόχο την καθολική – ισότιμη – αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

Αναφερόμενος στην ασυμμετρία των αναγκών και των διαθέσιμων πόρων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αντιμετωπίζεται μόνο με συνολικό σχέδιο, πλευρές του οποίου είναι:

- Ο έλεγχος στη ζήτηση φαρμάκων-εξετάσεων-υπηρεσιών με βάση επιστημονικά αξιόπιστα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται υποχρεωτικά.

- Η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η δικτύωση των υπηρεσιών και οι συνέργειες δομών.

- Ο δραστικός περιορισμός της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας, με κεντρικοποίηση προμηθειών και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- Η αναδιοργάνωση και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΣΥ με ειδικά εργαλεία (τεκμηριωμένη φροντίδα-μετρήσιμοι δείκτες αποτελεσματικότητας- πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας – αξιολόγηση υπηρεσιών και δομών – πιστοποίηση κέντρων εμπειρογνωμοσύνης και αναφοράς).

- Η διασφάλιση της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα και η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών που ήδη καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ.

Πάνω στο τελευταίο, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει απαγόρευση ή παρεμπόδιση εισόδου των καινοτόμων φαρμάκων. Πρέπει όμως αφενός να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφετέρου να συνοδεύεται από συστηματική διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας». Σημειώνεται ότι τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο για την είσοδο και αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ΣΦΕΕ.

Με στόχο την εξειδικευμένη φροντίδα, την ασφάλεια των ασθενών, καθώς και την εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι το ΕΣΥ περνά από τη νοσοκομειοκεντρική-ιατροκεντρική στην ανθρωποκεντρική-ασθενοκεντρική προσέγγιση.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνεται η διαδικασία σύστασης των Γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η αξιοπρεπής και αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών χωρίς την ανάγκη «διαμεσολαβήσεων» και οικονομικής «συναλλαγής». Επίσης, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις Ειδικές Επιτροπές Προάσπισης των Δικαιωμάτων τους, οι οποίες δημιουργούνται σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι το νέο σχέδιο αποκεντρωμένων δομών οικογενειακής ιατρικής δίνει έμφαση στην πρόληψη και την ολιστική φροντίδα, με κοινοτικό προσανατολισμό και παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου