Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ξανθός: Δεν πολεμάμε την καινοτομία


Τις έντονες ανησυχίες των ασθενών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην πρόσβαση τους στις νέες θεραπείες τα νέα μέτρα για το Φάρμακο, που σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επιχείρησε να καθησυχάσει ο Ανδρέας Ξανθός.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές πρόκειται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά που θα φθάνουν ακόμη και τα 4 έτη, προειδοποίησε η Διευθύντρια Επιστημονικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΣΦΕΕ, Ζ. Βοστιτσάνου.

Από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Ασθενών, o Υπουργός Υγείας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον της καινοτομίας και των νέων φαρμάκων. Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καθυστερήσει την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Όμως πρέπει να ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ για τα κριτήρια επιλογής και τιμολόγησης νέων θεραπειών. Το Υπουργείο δεσμεύεται για συνεχή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να μην μείνουν οι ασθενείς ανοχύρωτοι», δήλωσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η διαχείριση των τιμών φαρμάκων είναι ζητούμενο ειδικά στην κατηγορία των καινοτόμων φαρμάκων.

Απο την πλευρά της, όμως, η Προεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών -Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών “ΚΕΦΙ”, Ζ. Γραμματόγλου μετέφερε τη μεγάλη αγωνία των ασθενών για το αν θα υπάρχει το φάρμακο τους.

«Κύριε Υπουργέ είναι αλήθεια ότι θα περιμένουμε πάνω από 2-4 χρόνια για τις νέες θεραπείες; Τα νέα φάρμακα είναι ζήτημα επιβίωσης και ποιότητας ζωής για εμάς τους ασθενείς», επεσήμανε η Μ. Κορλέτη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “ΑγκαλιαΖΩ”.

Η κ. Κορλέτη ζήτησε επιτέλους να γίνει πράξη η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, «το 2017 είναι προτεραιότητά μας να γίνει θεσμική παρέμβαση που να διασφαλίζει την εκπροσώπηση των ασθενών στην λήψη των αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας σε επίπεδο ΥΠΕ, νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ. Έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία γραφείων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία για να διεκδικούν την αξιοπρεπή φροντίδα τους, χωρίς συναλλαγές».

2 σχόλια:

  1. Η απάντηση του Υπουργού αναλογη της ευφυΐας του. Τρία πουλάκια κάθονται. Πως πήρε πτυχίο αυτός ρε παιδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΖΟΙ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ, ΑΥΤΟΣ ΠΗΡΕ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή