Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Προχειρότητα και επικίνδυνες κινήσεις Διοίκησης Π.Γ.Ν.Λ.

Λάρισα, 24-11-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προχειρότητα και επικίνδυνες κινήσεις Διοίκησης Π.Γ.Ν.Λ.

Καταγγέλλουμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου για προχειρότητα και για επικίνδυνες κινήσεις, όσο αφορά στην απογευματινή σίτιση.

Συγκεκριμένα στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου, που συνήλθε στις 01-11-2016 συζητήθηκε ως θέμα η απογευματινή σίτιση. Υπήρξε εισήγηση από τον Διοικητή για τη λειτουργία και 2ης βάρδιας [απογευματινή] με ιδίους πόρους [προσωπικό και πρώτη ύλη] επειδή, όπως αναφέρθηκε τελειώνουν τα χρήματα της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου 2016.

Η αντίδραση του Σωματείου, ήταν άμεση αφού με έγγραφο μας την επομένη του Δ.Σ. [02-11-2016] εκφράσαμε την αντίθεσή μας και εξηγήσαμε τους λόγους, που είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να υλοποιηθεί εκ των πραγμάτων αυτή η επικίνδυνη Απόφαση. Ο Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. των Νοσοκομείων της Λάρισας, κ. Νάκος Χρήστος, καταψήφισε την εν λόγω εισήγηση και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του αλλά και την οργή του για την επικινδυνότητα της εισήγησης του Διοικητή. Επιπλέον, την ίδια μέρα το Σωματείο και στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του, απέστειλε και επιστολή και για την ακαταλληλότητα εξοπλισμού στο Τμήμα Διατροφής,

π.χ.: τροχήλατα κλειστού τύπου, δίσκοι μεταφοράς φαγητού και κανάτες. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στο συγκεκριμένο Τμήμα, η πολύχρονη χρήση των ακατάλληλων τροχηλάτων βάσει και της εκθέσεως των Ιατρών Εργασίας, οι μεγάλες διανυόμενες αποστάσεις και η μη ενίσχυση του Τμήματος με προσωπικό, είναι οι κύριες αιτίες, που καταπονούν καθημερινά τους συναδέλφους μας με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος βαθμός εργασιακού κινδύνου: επιβάρυνση μυοσκελετικού συστήματος, τραυματισμοί λόγω ακατάλληλου-φθαρμένου εξοπλισμού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μετά την άμεση παρέμβαση μας, αναδιπλώθηκε και με νέο Δ.Σ., που έγινε στις 22-11-2016 αποφασίστηκε να ξεκινήσει την διαδικασία προετοιμασίας των ατομικών συμβάσεων.

Διακρίνεται, η προχειρότητα, με την οποία λαμβάνονται οι Αποφάσεις και αυτό αυξάνει τον προβληματισμό μας για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την ομαλότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες Υγείας αλλά και τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας.

Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Λ.-Γ.Ν.Λ. αποδεικνύεται, ότι δεν ξέρει και μάλλον δεν έχει δει σοβαρά τη διοίκηση της Ναυαρχίδας της Κεντρικής Ελλάδας:

1. δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστεί η ομαλή 

λειτουργία του Τμήματος με το ποσό, που είναι στον προϋπολογισμό [Κ.Α.Ε.] για την διενέργεια διαγωνισμού για την απογευματινή σίτιση,

2. διακατέχεται από ευθυνοφοβία, όσον αφορά στην υλοποίηση της 

διαδικασίας περί ατομικών συμβάσεων σε διάφορες υπηρεσίες, που παρέχουν ιδιώτες στο Π.Γ.Ν.Λ.. Καμία ουσιαστική προπαρασκευαστική ενέργεια δεν είχε γίνει από τον Ιούνιο 2016, οπότε ήταν ήδη σε ισχύ το άρθρο 97 του Νόμου 4368/2016 για τις ατομικές συμβάσεις. Άσχετα με το κώλυμα, που υπήρξε με το ΣτΕ, οι διαδικασίες θα μπορούσαν να είχαν ωριμάσει σε επίπεδο οργάνωσης. Κι από τις 31-10-2016, οπόταν εκδόθηκε ο Ν. 4430/2016 [άρθρο 63], θα ήμασταν έτοιμοι για την διαδικασία υλοποίησης τους,

3. στο Τμήμα της Διατροφής και Διαιτολογίας, όπως και γενικότερα στα 

Τμήματα του Νοσοκομείου δεν έχουν γίνει προσλήψεις λόγω των πολιτικών, που απορρέουν από τις απαράδεκτες μνημονιακές επιταγές με συνέπεια να είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η κάλυψη της απογευματινής βάρδιας με το υπάρχον προσωπικό.

Το Σωματείο Εργαζομένων, όπως και το αρμόδιο Τμήμα, έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τη Διοίκηση να λειτουργήσει και 2η βάρδια στο Τμήμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, που θα συνέβαλαν στην εξοικονόμηση δημοσιονομικής ωφέλειας. Η βασική προϋπόθεση είναι συγκεκριμένη: 

ενίσχυση με προσωπικό του Τμήματος στο πλαίσιο των οργανικών θέσεων, που έχει ο Οργανισμός του Π.Γ.Ν.Λ. [2012], κατάρτιση προγράμματος και με απογευματινή λειτουργία με τελική εκροή τις ποιοτικές υπηρεσίες αλλά και την εξοικονόμηση οικονομικής ωφέλειας.

Εδώ θα πρέπει ν’ απαντήσει η Διοίκηση αν με την προχειρότητα των Αποφάσεων της θέτει σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους. Θέτουμε την ερώτηση δημοσίως και στα Μ.Μ.Ε., αφού κ. Διοικητά είστε πολυάσχολος και δεν δέχεστε να μας συναντήσετε. Δεν φανταζόμαστε, ότι κρύβεστε, αφού, όπως καλά γνωρίζετε θα θέσουμε τα ερωτήματα δημοσίως. Αυτός είναι άλλωστε ο θεσμικός ρόλος του Σωματείου.

Πάγια θέση του Σωματείου είναι η απομάκρυνση των εργολάβων, που σε πολλές των περιπτώσεων απομυζούν το δημόσιο χρήμα προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες καθώς και την κάλυψη των θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βάσει του Οργανισμού του Π.Γ.Ν.Λ..

Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και της εικόνας στο Νοσοκομείο μας, θα κινηθεί μ’ όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ανατροπή Αποφάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Για το Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Λ.

ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρόεδρος

ΝΑΚΟΣ Θ.Μ. ΧΡΗΣΤΟΣ

Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου