Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Έρευνα Alco: Μεγάλη δυσαρέσκεια από ασφαλισμένους και γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ



Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι εμφανίζονται να μην γνωρίζουν πως λειτουργεί το σύστημα με τις 200 δωρεάν επισκέψεις, ενώ ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει πώς καταβάλλονται οι συμμετοχές στο κόστος των ιατρικών πράξεων.

IATRONET.GR

Προβλήματα με τα ραντεβού, την κατανόηση των όρων συμμετοχής στη δαπάνη και άγνοια του “πλαφόν” των 200 επισκέψεων τον μήνα, καταγράφεται μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται και οι γιατροί, οι οποίοι καλούνται να φορολογηθούν για 24.000 ευρώ το 2016, ενώ θα έχουν λάβει στην καλύτερη περίπτωση τα μισά.

Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη, κατά την παρουσίαση έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) και κατέγραψε την αντίθεση στον βαθμό της ικανοποίησης από τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα πρώην Κέντρα Υγείας (δομές ΠΕΔΥ).

Οι ασθενείς εμφανίζονται αρκετά έως πολύ ευχαριστημένοι από τους γιατρούς σε ποσοστό 44%, αλλά το 19% δηλώνουν καθόλου και το 26% λίγο ικανοποιημένοι.

Πολλοί από τους ασφαλισμένους (44%) εμφανίζονται να μην γνωρίζουν πως λειτουργεί το σύστημα με τις 200 δωρεάν επισκέψεις, ενώ το 24% δεν γνωρίζουν πώς καταβάλλονται οι συμμετοχές στο κόστος των ιατρικών πράξεων.

Το 41% εκτιμούν ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Σχετικά με τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), το 34% των ασφαλισμένων απαντούν ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι, το 30% λίγο και το 18% αρκετά.

Στο ερώτημα εάν θα επιθυμούσαν να λειτουργήσουν πάλι οι δομές Υγείας του ΙΚΑ, το 36% απάντησαν θετικά και το 44% αρνητικά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφηκαν μεταξύ των ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Γιατροί

Παρουσιάζοντας την έρευνα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου και ο γραμματέας της Ένωσης Χρήστος Παπασιδέρης, εξέφρασαν την απογοήτευση και των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό γιατρών.

Τόνισαν ότι τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι αμοιβές για επισκέψεις από τον περασμένο Μάιο.

Κάθε γιατρός – είπαν – θα φορολογηθεί το 2016 με έσοδα 24.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 200 επισκέψεις τον μήνα επί δώδεκα μήνες. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, θα έχει πληρωθεί και τον Ιούνιο, άρα τα πραγματικά του έσοδα θα είναι 12.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να καταβάλλει 14.600 ευρώ για εισφορές και φόρους, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά 2.600 ευρώ τα πραγματικά τους έσοδα.

Οι γιατροί καλούνται, επίσης, να επιστρέψουν σημαντικά ποσά μέσω του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου