Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

AIDS: Μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων – Τα καλύτερα νέα της τελευταίας πενταετίας



Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε πως εάν δεν προκύψουν συμφέρουσες τιμές, θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός, ζητώντας παράλληλα την επέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

IATRONET.GR

Ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων από το 2010, καταγράφεται φέτος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες).

Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662.

Τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 453 HIV λοιμώξεις (4,1 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 86 (19%) σε γυναίκες.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν τη Δευτέρα από τους εκπροσώπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, θα πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι καινοτόμες και στοχευμένες, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα με την ορθότερη διαχείριση των πόρων.

Αγωνία εκφράζεται για την οικονομική κάλυψη του κόστους των εξετάσεων παρακολούθησης των HIV οροθετικών ασθενών (ιικό φορτίο και γονοτυπική αντοχή).

Ο κ. Ρόζενμπεργκ άφησε αιχμές για υψηλές τιμές στα αντιδραστήρια μέτρησης ιικού φορτίου, εκτιμώντας πως εάν δεν προκύψουν συμφέρουσες τιμές, θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός, ζητώντας παράλληλα την επέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.
Παρεμβάσεις

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η καθηγήτρια Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας Π. Τουλούμηκαι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Δ. Παρασκευής, υπογράμμισαν τη σημασία των παρεμβάσεων σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν και τον στόχο “90 – 90 – 90”, που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έως το 2010.

Σύμφωνα με αυτόν, το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS να γνωρίζουν το προφίλ HIV - οροθετικότητάς τους, το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου