Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Χωρίς παιδίατρο 19 νομοί και πέντε χωρίς παθολόγο – Η ταλαιπωρία ασθενών και γιατρών



Παρά τις δυσλειτουργίες, σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καταφεύγουν στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.

ΙΑΤRONET.GR

Χωρίς συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γενικό γιατρό είναι δέκα νομοί της χώρας. Σε άλλους 19, δεν υπάρχει παιδίατρος και σε πέντε παθολόγος.

Ακόμη και στις περιοχές που είναι καλυμμένες, παρατηρούνται δυσλειτουργίας και προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν ασφαλισμένους και γιατρούς.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου και Χρήστος Παπασιδέρης.

Οι γιατροί επεσήμαναν πως δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι για τα 200 δωρεάν ραντεβού τον μήνα ανά συμβεβλημένο με τον Οργανισμό γιατρό.

“Τα μισά ραντεβού ακυρώνονται”, επεσήμανε ο κ. Παπασιδέρης και αναρωτήθηκε: “Ποιά πρέπει να προσμετρηθούν στα 200; Εκείνα που κλείστηκαν ή εκείνα που έγιναν”;

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κάλυψη με γιατρούς ειδικοτήτων είναι προβληματική σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Εκτός από εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος σε ορισμένες ειδικότητες, υπάρχουν νομοί στους οποίους έχει σύμβαση μόλις ένας γιατρός.

Σε αυτή την περίπτωση – είπαν – δεν είναι αρκετό το “πλαφόν” των 200 δωρεάν ραντεβού τον μήνα, καθώς στον συγκεκριμένο γιατρό μπορεί να έχουν ζητηθεί και 1.000 ραντεβού.

Συμβεβλημένοι

Παρά τις δυσλειτουργίες, σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (48%) καταφεύγουν στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.

Το 30% εξυπηρετείται από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και το 18% από τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), όπως προκύπτει από έρευνα της Alco για λογαριασμό της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ.

Μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων (44%) δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη λειτουργία του “πλαφόν” των 200 επισκέψεων, ενώ το 13% δεν γνωρίζουν καν πώς να κλείσουν ραντεβού με συμβεβλημένο γιατρό.

Διχασμένες είναι οι εκτιμήσεις σχετικά με την επάρκεια κάλυψης από τους συμβεβλημένους γιατρούς, με το 41% των ασφαλισμένων να δηλώνουν ότι δεν επαρκεί και το 36% πως η κάλυψη είναι επαρκής.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο !! Ειδοποιήστε τα γεράκια, πού δεν έχει συμβεβλημένο, να κατεβούν αλεξιπτωτιστές με εταιρείες να σπάσουν όσους ακόμα προσπαθούν να επιβιώσουν δουλεύοντας αξιοπρεπώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή