Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Θάνατος βρέφους από κοκκύτη στην Αθήνα - Ολέθριες οι επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος



Τον θάνατο ενός βρέφους μόλις 50 ημερών από κοκκύτη στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, γνωστοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας και ο κλινικός φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης.

Onmed.gr

Σε ανάρτησή του στο facebook, o παιδίατρος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Πληροφορήθηκα ότι απεβίωσε από κοκκύτη βρέφος ηλικίας 2 μόλις μηνών που νοσηλευόταν σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική της Αθήνας.

Ερώτημα: Είχε ενημερωθεί η μητέρα ότι θα έπρεπε να είχε εμβολιαστεί η ίδια κατά του κοκκύτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, προκειμένου να προφυλάξει το μωρό της, έως ότου αυτό εμβολιαστεί;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω αλλά εικάζω πως μάλλον όχι! Αμφιβάλλω μάλιστα αν υπάρχει έστω μία έγκυος στην Ελλάδα η οποία να έχει εμβολιαστεί κατά του κοκκύτη σύμφωνα με τις νέες συστάσεις».

Ο φαρμακοποιός κ. Κλημεντίδης σημειώνει: «Το άτυχο βρέφος που έχασε χθες τη ζωή του από κοκκύτη και οι γονείς του είναι τα πραγματικά αθώα θύματα της αντιεμβολιαστικής τρέλας. Το μωρό ήταν μικρότερο από 2 μηνών και άρα δεν είχε κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κοκκύτη. Η μητέρα του δεν είχε εμβολιαστεί για κοκκύτη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως ορίζουν οι οδηγίες, ώστε να καλύψει το νεογνό με τα δικά της αντισώματα για τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του -δυστυχώς πολλοί μαιευτήρες/γυναικολόγοι δεν ενημερώνουν σωστά. Και η τελευταία γραμμή άμυνας, η ανοσία της κοινότητας, φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί.

The perfect storm. Κατά τα άλλα, εισαγγελείς και ιατρικοί σύλλογοι αφήνουν τους τσαρλατάνους να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους».

Το άτυχο βρέφος ήταν μικρό για εμβολιασμό, κι ακόμα κι αν είχε προλάβει να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν θα είχε προστατευθεί.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες πάντως, θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που είναι επιφυλακτικοί με τα εμβόλια.

Ο θάνατος του βρέφους εντείνει τις ανησυχίες για το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, απειλώντας ανοιχτά τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου