Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

“Βούλιαξε” (ξανά) η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις των γιατρών


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε για μία ακόμη φορά η διαπραγμάτευση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, για την υπογραφή νέων συμβάσεων σύγχρονου τύπου.

Τις διαπραγματεύσεις όπως φαίνεται «πυρπόλησε» το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, αφού παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την παράταση των παλιών συμβάσεων έως τις 31 Οκτωβρίου, η Αριστοτέλους προχώρησε στην επ’ αόριστον ανανέωση των υπαρχουσών. Η λήξη κατά συνέπεια των τελευταίων θα επέλθει μόνο εφόσον υπογραφούν νέες.

«Απαξιώνονται οι διαπραγματεύσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης» σχολιάζει η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, σημειώνοντας πως η πρόταση για λήξη της παράτασης στις 31/10 είχε γίνει δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις στην αρμόδια Επιτροπή ουσιαστικά έχουν «παγώσει» από τα μέσα Ιούλη.

«Εκκρεμεί εδώ και μήνες η διαβούλευση αναφορικά με τις επισκέψεις, ενώ παραμένει ασαφές το πλαίσιο για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το ρόλο του γιατρού της γειτονιάς» αναφέρει σχετικά η κα Μαστοράκου. 

«Άλλωστε – προσθέτει – προϋπόθεση για την υπογραφή νέων συμβάσεων είναι η έκδοση του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η Κυβέρνηση ακολουθεί σκοπίμως αυτή την παρελκυστική πολιτική.

Την ίδια ώρα, η Αριστοτέλους έρχεται να αιφνιδιάσει τους γιατρούς μεταβάλλοντας την ουσία των υπαρχουσών συμβάσεων με την κοστολόγηση 86 νέων εξετάσεων, χωρίς αντίστοιχη πίστωση από τον ΕΟΠΥΥ.

«Είχαμε ζητήσει μεταγενέστερες διατάξεις να μην αλλάζουν την ουσία της σύμβασης» λέει η κα Μαστοράκου. «Βεβαίως η αύξηση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους είναι απαραίτητη, αλλά όταν αυτό συμβαίνει σε έναν εξαντλημένο προϋπολογισμό, τότε να γίνεται σε βάρος των απλήρωτων γιατρών» συμπληρώνει.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, οι γιατροί ζητούν την άμεση επανασύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, θεωρώντας πως ο διάλογος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν προσχηματικός και άνευ ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου