Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ειδικευόμενοι σε ρόλο… τεχνολόγου σε δημόσιο μαιευτήριο

Virus.com

“Σοκ” προκαλεί η είδηση πως ειδικευόμενοι γιατροί εκτελούν αλλότρια καθήκοντα στο μαιευτήριο «Έλενα», εξαιτίας ανεπαρκούς στελέχωσης του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, κατά την εφημερία ζητείται από ειδικευόμενους να ασκήσουν καθήκοντα τεχνολόγων, καθώς τα εργαστηριακά τμήματα είναι υποστελεχωμένα.

«Η άσκηση καθηκόντων τεχνολόγων εκφεύγει του γνωστικού αντικειμένου του εργαστηριακού γιατρού» τονίζει ο ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και το δημόσιο συμφέρον, αφού οι ειδικευόμενοι έχουν εκπαιδευτεί σε άλλο γνωστικό αντικείμενο.

Πέραν όμως της ηθικής ή νομικής διάστασης του ζητήματος, ο Σύλλογος αναδεικνύει και την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των ειδικευομένων. «Απαιτείται η συμμετοχή στο σύνολο των ιατρικών δραστηριοτήτων του τμήματος όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών, ώστε ο ειδικευόμενος γιατρός να αφιερώνει στη εν λόγω πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση το σύνολο της επαγγελματικής του δραστηριότητας»αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το θέμα πάντως φαίνεται να είναι γνωστό στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με διευκρινιστικό έγγραφο καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και την εκπαίδευση των γιατρών.

12 σχόλια:

  1. Και γιατί τότε γιατί δεν παίρνει θέση ο ΙΣΑ για τα 3.500 ιδιωτικά Μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου στην πλειοψηφία τους γίνεται το ίδιο απο ιατρούς Βιοπαθολόγους? Αυτοί βέβαια δεν διαμαρτύρονται γιατί είναι ιδιόκτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επισης αν στα ιδιωτικά σκουπίζουν μονοι τους να σκουπίζουν και στα δημόσια!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον για εσένα το σκούπισμα είναι το ίδιο με τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ενδιαφέρουσα άποψη!

      Διαγραφή
    3. ενω το να χτυπας σε ενα μηχανημα 100 φορες το κουμπακι του σιδηρου ειναι εκπαιδευση!!!!!!!!!! προφανως ηρθες απο εξω και συμπεριφερεσαι ως παρασκευαστρια!! γιαυτο και ο κοσμος δεν ξερει ποιος ειναι μικροβιολογος και ποιος βοηθος!!

      Διαγραφή
    4. Ναι έχω ζήσει και στο εξωτερικό και ξέρω ακριβός τι γίνεται στην Ευρώπη και Διεθνώς. Οι εργαστηριακοί ιατροί όντος δεν κάνουν αυτά που κάνουν οι Τεχνολόγοι, αλλά είναι και πολύ λιγότεροι. Ο κόσμος γενικά δεν ξέρει γενικά ποιος είναι ο μικροβιολόγος (Βιοπαθολόγος) ούτε και ο Βοηθός (υποτιμητικός όρος για τον Τεχνολόγο Ιατρικών Εργαστηρίων). Επίσης το σχόλιό σου εμπεριέχει και διάκριση ως προς το φύλο (Παρασκευάστρια).

      Διαγραφή
    5. Εχεις μπερδεψει ποιος ειναι τι...αληθεια ποσα κουμπακια πατησες σημερα ?..Σκέψου μηπως ειναι καλυτερα να γυρισεις εκει απο οπου ηρθες...και μας αφησεις ησυχους...

      Διαγραφή
    6. Μήπως είναι καλύτερα να δέις τι γίνεταιο στον κόσμο αντι να προσβάλεις τους άλλους?

      Διαγραφή
  2. Μπορω να ειμαι το κακο αφεντικο του εαυτου μου , για οσο θελω ή για οσο αντεχω. Υπογραφω συμβαση εργασιας με τον εαυτο μου. Μπορω να με πεθανω στη δουλεια κυριολεκτικα και μεταφορικα, αναλογα με τις διαθεσεις μου, τις αναγκες και τις αντοχες μου, φυσικες και ψυχικες. Αυτοδιαθεση υπαρχει για ολους μας. Δινω λογαριασμο μονο σε μενα αλλα πληρωνω και ολο το λογαριασμο. Ολα αυτα ομως αλλαζουν ριζικα , οταν καταστρατηγουνται τα νομιμα δικαιωματα μου ως εργαζομενου, ( σε οποιο τομεα και αν εργαζομαι ), οταν εχω προισταμενο ή αφεντικο ( ΟΧΙ αφεντη ). Ειναι αλλο πραγμα να επιλεγω εγω να κανω κατι και αλλο να μου το επιβαλλουν αλλοι. Υπαρχουν και νομοι, υπαρχει και δικαιοσυνη, υπαρχει και τιμωρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άσκηση καθηκόντων τεχνολόγων εκφεύγει του γνωστικού αντικειμένου του εργαστηριακού γιατρού

      Διαγραφή
  3. τι σχεση εχουν τα σχολια σας με το αρθρο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδη ειμαι υπαλληλος και οχι αφεντικο, αυτο δε σημαινει οτι θα ειμαι του κλωτσου και του μπατσου. Υπαραρχουν ΚΑΙ δικαιωματα , εκτος απο υποχρεωσεις, νομιμα δικαιωματα.

      Διαγραφή
  4. Εκπαίδευση στην εφημερία... Ας τους νοιάξει πρώτα που ο ειδικός είναι σπίτι και κοιμάται απροβλημάτιστος και ακούραστος. Θα γκρινιάξει μόνο για το μισθό του. Είδατε ποτέ κινητοποίηση των ειδικών ιατρών για την εκπαίδευση? Τζάμπα εργατικά χέρια είναι ο ειδικευόμενος για τον μόνιμο ιατρό του ΕΣΥ. Τζάμπα καθαρίστρια,τζάμπα ρεύμα,τζάμπα όλα και η πλειψηφία σε εφημερία βρίσκεται στη θαλπωρή του σπιτιού τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή