Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νέες μειώσεις 15% στους μισθούς των νοσηλευτών στα νοσοκομεία και στις δομές πρωτοβάθμιας



Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνουν ότι από το 2009 έως το 2013, οι ελάχιστοι νοσηλευτές που είχαν απομείνει στο ΕΣΥ είχαν υποστεί μείωση εισοδήματος 20%...

IATRONET.GR

Νέες μισθολογικές απώλειες της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα (15% μεσοσταθμικά) θα υποστεί μέσα στο 2017 το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΕΔΥ).

Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αποδίδει τις μειώσεις στην εναρμόνιση του μισθολογίου του Δημοσίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που συνεπάγεται κατάργηση του επιδόματος βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών αποφεύγουν να απαντήσουν αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη μισθολογική αναπλήρωση του επιδόματος.

Εκκρεμεί, δε, από την προηγούμενη Άνοιξη ο προσδιορισμός συνεδρίασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τη δημιουργία επαγγελματικού νοσηλευτικού κλάδου.

Η ΠΑΣΟΝΟΠ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, προκειμένου να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη.

Ζητεί τη σύσταση ειδικού επαγγελματικού νοσηλευτικού κλάδου στο ΕΣΥ και στο ΠΕΔΥ και τον προσδιορισμό ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θεωρείται ότι ισοδυναμεί με εισοδηματική σφαγή για το νοσηλευτικό προσωπικό, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το 2009 έως το 2013, οι ελάχιστοι νοσηλευτές που έχουν είχαν απομείνει στο ΕΣΥ είχαν υποστεί μείωση εισοδήματος 20%.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη καταγράφεται αυξητική ή σταθεροποιητική τάση στις αποδοχές των συναδέλφων τους.

Απολαβές

Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ σημειώνουν πως οι Έλληνες νοσηλευτές είχαν το 2009 ετήσιες απολαβές 28.847 ευρώ, οι οποίες...προσγειώθηκαν το 2013 στα 22.932 ευρώ.

Στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ.

Στην Τσεχία, οι μισθοί σημείωσαν μικρή αύξηση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ουγγαρία.

Στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια, με οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Δανία αναλογούν 15,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου