Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

IΚΑ: Πληρώνει συντάξεις ενός μήνα με εισφορές του ΕΟΠΥΥ



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Τις δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων ενός από τους δώδεκα μήνες του έτους καλύπτει φέτος το ΙΚΑ χάρη στην άτυπη παρακράτηση που κάνει στις εισφορές που εισπράττονται μεν από τους μισθωτούς, τους εργοδότες αλλά και τους συνταξιούχους υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά δεν αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από τα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία έπρεπε να αποδώσει το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος του 2016 από τις εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επιβάλλονται στις ακαθάριστες αμοιβές και συντάξεις και εισπράττονται από τα δικά του ταμεία, θα καταβάλλει μόλις 2,5 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί το ΙΚΑ προβλέπεται να παρακρατήσει σωρευτικά μέχρι τέλος του έτους 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ (μιας και θα καταβάλλει μόνο 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,3 δισ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν) προκειμένου να κλείσει τις "τρύπες" του προϋπολογισμού του και να καταβάλλει κανονικά συντάξεις.

Το ποσό αυτό που δεν αποδίδει το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ ετησίως –αν και οφείλει να κάνει κάτι τέτοιο (όπως κάνουν όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία πλην του ΟΑΕΕ που θα χρωστά τα 2/3 στο τέλος του έτους) αγγίζει σχεδόν το 90%-95% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την καταβολή 1,2 εκατομμυρίου κύριων συντάξεων ενός μήνα σε αντίστοιχο πλήθος ασφαλισμένων του ΙΚΑ . Μ΄αυτή την άτυπη παρακράτηση το ΙΚΑ καλύπτει τα έξοδα μίας από τις δώδεκα καταβολές συντάξεων χωρίς να ζητά έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, ενίσχυση από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ή δανεικά από τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου (πχ ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΔΚΥ, ΟΠΑΔ).

Αξίζει, μάλιστα, πάρα πολύ να σημειωθεί πως τα κεφάλαια τα οποία αναμένεται να παρακρατήσει το ΙΚΑ από τις εισφορές που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ θα είναι φέτος κατά 275 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι (800 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 515 εκατ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η ΠΟΠΟΠΚ).

Έτσι αποτελεί τη "μισή αλήθεια" το περιεχόμενο των πρόσφατων ανακοινώσεων τόσο του Υπ. Εργασίας όσο και του ΙΚΑ , σύμφωνα με το οποίο το ΙΚΑ δεν χρειάστηκε "ταμειακή διευκόλυνση" κατά τους τελευταίους μήνες (σ.σ. βραχυπρόθεσμο δανεισμό από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ κλπ) για να καταβάλλει τις συντάξεις το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο χάρη στην αύξηση των εσόδων του κατά 345 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Η "άλλη μισή" αλήθεια την οποία αποκρύβει επιμελώς το Υπ. Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ είναι πως το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε "ταμειακή διευκόλυνση" οφείλεται και στην αύξηση του ύψους των άτυπων παρακρατήσεων των εισφορών του ΕΟΠΥΥ από το ΙΚΑ κατά 275 εκατ. ευρώ και όχι μόνο στην αύξηση των εσόδων από εισφορές κατά 345 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο ολίσθημα του Υπ.Εργασίας είναι ότι αντί να μειωθούν οι άτυπες παρακρατήσεις που κάνει το ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ στις εισφορές που εισπράττει υπέρ του ΕΟΠΥΥ , μετά την αύξηση της εισφοράς υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης επί των κύριων συντάξεων (από το 4% στο 6%) αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2015, οι παρακρατήσεις αυτές αυξήθηκαν και μάλιστα κατά το ίδιο ποσό που αναμένονταν να αυξηθούν τα σχετικά έσοδα για χάρη του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα από την αύξηση της εισφοράς στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο 6% αναμένονταν επιπλέον έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, οι παρακρατήσεις που αναμένεται να έχουν κάνει καθόλη τη διάρκεια του 2016, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ,επί των εισφορών που προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταβάλλουν κανονικά συντάξεις κάθε μήνα προβλέπεται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι κατά 380 εκατ. ευρώ περισσότερες σε σχέση με πέρσι (1,270 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 890 εκατ. ευρώ το 2015). Με άλλα λόγια όλα τα αναμενόμενα επιπλέον έσοδα από την αύξηση της εισφοράς στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ "παρακρατήθηκαν" ατύπως από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ για να κλείσουν τις "τρύπες" του προϋπολογισμού των συντάξεων.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, από σήμερα (σ.σ. καταβάλλονται οι συντάξεις του Οκτωβρίου) επιβάλλεται εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις διπλές συντάξεις του ΙΚΑ βάσει όσων προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι αν ένας ασφαλισμένος παίρνει πάνω από μία κύρια σύνταξη θα καταβάλλει και για τη 2η, 3η κοκ κύρια σύνταξη την εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αν και καταβάλλοντας περισσότερες από μία εισφορά για τον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν κάποια περισσότερα δικαιώματα στην ιατρο-φαρμεκευτική περίθαλψη. Η νέα εισφορά αυτή στις διπλές και γενικότερα στις πολλαπλές συντάξεις θα πλήξει 260.000 συνταξιούχους προκαλώντας έμμεση μείωση 6% στις αποδοχές τους. Μάλιστα από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα επιβληθούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουλίου -Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα αφαιρέσουν σωρευτικά το 18% των κύριων συντάξεων μέχρι το Δεκέμβριο (μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων κρατήσεων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου