Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανθός: Προσλήψεις το αντίδοτο και στις λίστες αναμονής


Υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία (εδώ).

Σε χαιρετισμό του για την εκδήλωση της ΕΣΔΥ για τον καρκίνο του μαστού, ο Ανδρέας Ξανθός, αφού αναγνώρισε τη δυσκολία της κατάστασης στην οποία παραμένει η Υγεία, έκανε λόγο για σταδιακή βελτίωση, αξιόπιστη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς.

Ειδικά για τις λίστες αναμονής, ο κ. Ξανθός εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, αλλά και με την αντικατάσταση μέρους του «γηρασμένου» ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα υπάρξει αισθητή αναβάθμιση της λειτουργίας των ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών/ ακτινοθεραπευτικών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

«Αυτό που χρειάζεται είναι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής, θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο», προσέθεσε ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα, άλλωστε, με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο αρχικό στάδιο, από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%), αλλά και στη συνέχεια, από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%). Λιγότερες καθυστερήσεις καταγράφονται στα υπόλοιπα στάδια, χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8% και ακτινοθεραπεία 11%.

Για τον Υπουργό, μετά τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το βάρος πέφτει στη διαπραγμάτευση των τιμών των ακριβών φαρμάκων ώστε να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις νέες, καινοτόμες θεραπείες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, το 2020 και οι νέοι ασθενείς να αυξηθούν στα 16 εκατομμύρια. Ο καρκίνος του μαστού είναι η 5η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού και η 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου, 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου