Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο

Δευτέρα 19 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε αναμονή είναι χρόνια τώρα οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ με την ελπίδα να γίνει σύναψη νέων συμβάσεων με τον Οργανισμό.

Στόχος βέβαια να γίνουν νέες συμβάσεις με καλύτερους όρους, που θα τηρούνται όμως από τον ΕΟΠΥΥ και όχι όπως σήμερα.

Ωστόσο φαίνεται πως οι δυσκολίες ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας τουΕΟΠΥΥ, οπότε και ο Οργανισμός έκανε ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις με τους γιατρούς αλλά και άλλους ιδιώτες παρόχους.
Οι συνεχείς πιέσεις της τότε εποχής σε συνδυασμό με εκβιαστικά διλήμματα κάθε λογής, ανάγκασαν πολλούς κλάδους να υποκύψουν.

Έτσι σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αμείβονται για μια εξέταση ασθενούς με καθαρά6,5 ευρώ ενώ στις εργαστηριακές εξετάσεις η πλειοψηφία αποζημιώνεται με 1 ή 2 ευρώ (π.χ. εξέταση ούρων κ.α.).

Οι ατομικές αυτές συμβάσεις που έχουν συμπιέσει τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ στο κατώτατο σημείο αλλά έχουν αδειάσει τις τσέπες των γιατρών, αποτελούν μάλλον μια συμφέρουσα κατάσταση για τον Οργανισμό. Άλλωστε όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ασκούνται πιέσεις ώστε οι νέες συμβάσεις να καθυστερήσουν και να παραμείνει περιορισμένη η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε πολλοί γιατροί να αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ και να έρθουν νέοι με ακόμη πιο χαμηλές αμοιβές. 

Οι αποπληρωμές γίνονται με καθυστέρηση περίπου 6 μηνών, η δαπάνη είναι περιορισμένη σε σχέση με το ποια θα έπρεπε να είναι, ενώ αν αλλάξουν οισυμβάσεις, θα αυξηθούν και οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους παρόχους όπως και το συνολικό κονδύλι που θα πρέπει να διατεθεί για τις ιατρικές εξετάσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καιρό τώρα παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ παρότι θεωρητικά έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Διαβάστε ΕΔΩ ένα δείγμα της πρότασης που είχε δοθεί στους γιατρούς και τίναξε τον διάλογο στον αέρα: «Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες»

Και το ζήτημα είναι ότι αν και τις τελευταίες ημέρες- επειδή πλησιάζει ο χρόνος λήξης της παράτασης (30 Σεπτεμβρίου), όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι ( ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ζητούν να γίνουν νέες συμβάσεις, όλα δείχνουν ότι το έργο θαεπαναληφθεί…

20 σχόλια:

  1. Σε λίγο καιρό θα ψάχνετε τους νέους γιατρούς με το τουφέκι! Δε θα μείνει κανένας εδώ,να υποστεί ολους αυτούς τους εξευτελισμούς!!! Εγώ προσωπικά κλείνω το εργαστήριο μου και αναχωρώ για το εξωτερικό.Πιθανότατα αυτό να επιδιώκουν,δηλ.το να κλείσουμε εμείς οι μικροί,αλλά η μάχη είναι ανιση,οι μεγαλοκαρχαρίες μας εφαγαν και ο εοπυυ μας ρήμαξε.Θέλω την αξιοπρέπεια που μου στερήσατε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε
      Ο καθένας έχει δικαίωμα να πάει να δουλέψει ΟΠΟΥ θέλει...Τι κάθεσαι εδώ και παραπονιέσαι??Κλείσε το και αναχώρησε να βρεις την αξιοπρέπεια που σου στέρησαν αυτοί που ψηφίζεις....

      Διαγραφή
    2. ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.

      Διαγραφή
  2. Διόρθωση: η παράταση λήγει 31/10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και φαντασου λεει να αυξηθει η επισκεψη στον ΕΟΠΥΥ και να κοβω αποδειξη για 3000 euro μηνιαιως , να φορολογουμε και να πληρωνομαι καθε .... ουτε και γω ξερω. Την εβαψα. Παρεθεσα ενα μικρο δειγμα τρελλας που διακρινει την ολη υποθεση του ΕΟΠΥΥ. Τιποτα, το καλύτερο ειναι να μειωθει η αποζημωση για καθε επισκεψη πχ 200 ασθενεις 500 euro το μηνα. Παρεθεσα αλλο δειγμα τρελας οσον αφορα την εφορια. Τελικα αξιοπρεπης ειναι ο συναδελφος που τα μαζευει και φευγει. Και αν γλυτωσει και τη φορο - εισφορο καταιγιδα του 2017 ακομα καλυτερος. Που δεν το βλεπω. Η αληθεια ειναι ότι ολοι θα χρωσταμε της Μιχαλους. Και δεν ακουγεται και καμμια λυση απο την αντιπολιτευση. Πολύ γλυκαναλατα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τον κυριο των 6:18(λεω κυριος γιατι δε νομιζω οτι εισαι γιατρος):παραπονιεμαι για τα χρηματα που εχασα για να στησω το εργαστηριο μου,τα οποια ηταν πολλα, για τον κοπο μου, για το γεγονος οτι για αυτο το εργαστηριο αφησα το νεογεννητο μωρο μου σε νταντα,και για το χρονο που εχασα εδω στη χωρα αυτη. Και να μην υποθετεις τι ψηφισα και μας το παιζεις παντογνωστης..ειμαι απο τους ελαχιστους ελληνες που ειχαν και εχουν μυαλο στο κεφαλι τους και γι αυτο και φευγω..εσυ που εισαι συριζαιος και προφανως βολεμενος να κατσεις εδω...γελοιε, που θα μου πεις να μην παραπονιεμαι για τη ζωη μου που καταστραφηκε και για τη ζωη του αντρα μου, που ειναι πολ. μηχανικος και ανεργος ποσο καιρο..εισαι ομως τσιρακι κι εσυ απο τα εκλεκτα και το οτι σου απανταω σου ειναι παρα πολυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΛΑΔΗ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙΣ?ΚΑΙ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΩΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ?ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ.ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΥΣ.ΕΑΝ ΗΣΟΥΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΣ ΚΙ ΕΔΩ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

      Διαγραφή
    2. Ανωνυμε 8.53 εισαι απαραδεκτος,ειρων και σιγουρα βολεμενος και ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ.Ποιος νομιζεις οτι εισαι για να κρινεις την συναδελφο και να την χαρακτηρισεις ανικανη;Και τι συμαινει επιτυχια βρε αγενεστατε ψευτοδημοκρατη;

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαι η συνάδελφος - βιοπαθολόγος, δεν είμαι καν βιοπαθολόγος. Εσείς εκεί στην κλαδική του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαβαλήστε λίγο το καλάμι. Εκτός από τεμπέληδες και άχρηστοι έχετε γίνει και θρασύτατοι - προκλητικοί. Με ποια κριτήρια έκρινες ως ανικανη τη συνάδελφο βρε νούμερο? φαντάζομαι τα κριτήρια αξιολόγησης του Καρανίκα! ντροπή. Εάν είχες στοιχειώδη ευφυία και αξιοπρέπεια θα ήσουν πιο προσεκτικός.

      Διαγραφή
  5. Το να μας αναγκάσουνε νς ξενιτευτούμε είναι σαν να τους κάνουμε δώρο. Δεν θα χρειάζεται να σπουδάζουν ιατρική οι Γερμανοί. Ούτε να λιώνουν στις εφημερίες. Θς έχουν τζάμπα έτοιμους Έλληνες γιατρούς. Μεγάλε 6:18 που προτείνεις να μη παραπονιούνται οι γιατροι. Ανέχεια ή ξενιτιά λες.Δεν είναι το πρόβλημα μόνο των σημερινών γιατρών. Είναι και οι γιατροί που τώρα πάνε δημοτικό. Στην καλύτερη περίπτωση είσαι άσχετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΤΩΝ 6.18 ΟΣΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ? ΔΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΕΠΕΣΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΟΝΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ..ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ..ΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΗΘΟΙ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΜΠΑΝΑΝΙΑΣ..ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΡΩΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τι λέει ο ......πανάχρηστος 08.54 ? Είσαι γιατρός εσύ ρε .....κλόουν ? Έχεις έστω την παραμικρή σχέση με τον χώρο ? Υπάρχει χώρα .....πανίβλακα που δημιουργεί πετυχημένους με...... 6.5 ευρώ τον ασθενή και πλαφόν .....200 ασθενείς ? Ιδιωτικά δουλεύουν μόνο κάποιοι πανεπιστημιακοί, ιατρεία 2ης γενιάς ή εισοδηματίες που κάνουν χόμπυ ! Οι υπόλοιποι είτε δεν είναι στον χρΕΟΠΥΥ και βαράνε μύγες γιατί οι .....άχρηστοι που ψηφίζεις έχουν φτωχοποιήσει τους ασφαλισμένους είτε τους δουλεύει ο .....Μπαταχτσίμης ! Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο , φταίνε πρώτα και κύρια οι άλλοι αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στο 3 λαλούν και δυο .....χορεύουν ! Δηλαδή είναι ένοχος ο άνθρωπος που ......δεν τον πληρώνουν? Δεν ντρέπεσαι που το παίζεις και υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ .....ξεφτίλα ? Δεν είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και του διευθυντικού διακιώματος ? Ο εργαζόμενος φταίει που θα φύγει στο εξωτερικό επειδή ο εργοδότης δεν τον πληρώνει ? Αυτή την Αριστερά πρεσβεύεις ?Δεν ντρέπεσαι ? Ούτε ο ακροδεξιός Άδωνις δεν τόλμησε να πει τέτοιες ......μ@λ@κίες ! ΑΊσχος ! Πάλι καλά που ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να είσαι γιατρός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΆΚου τι λέει ο .....πανάθλιος 08.54΄, που παριστάνει και τον υποστηρικτή του .....ΣΥΡΙΖΑ !!!!! Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει συμβουλή πάρε 500 ευρώ και σκάσε ? Προφανής προβοκάτσια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ειχα καιρο να γραψω.ΕΟΠΥΥΤΖΗΔΕΣ-ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ κακομοιρηδες γιατρουδαρες(οπως λετε),ΦΥΓΕΤΕ ΙΔΙΩΤΕΥΣΤΕ.ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ .......ΚΑΛΟΜΑΘΑΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΑΣ.ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΜΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΕΣ(ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ).ΡΕ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ.ΠΟΣΟ ?ΤΟΣΟ.ΤΑ ΣΚΑΣ .ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΟΥΤΕ ΜΑΛ...ΚΥΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ?ΣΗΜΕΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ως υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που κινείται στην λογική της Αριστεράς και κατηγορεί τον εργαζόμενο επειδή δεν τον πληρώνει ο εργοδότης και δεν μπορεί να ζήσει ! Ή που δίνει συμβουλές του τύπου τσάκω 500 και ......μούκο ! Ουαί και αλλίμονο αν η Αριστερά είχε τέτοιες ιδέες ! Ή κακοήθης είναι ή προβοκάτορας , μην ασχολείστε μαζί του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και επειδη αθλιε των 6.18 και 8.54 μιλας περι ικανοτητας και ανικανοτητας,θα σου πω οτι αποφοιτησα απο γενικο λυκειο με βαθμο αριστα 19 και 10/14. με βαθμο λιαν καλως 7.76 απο την ιατρικη σχολη Αθηνων στην οποια περασα με πανελληνιες εξετασεις, στα γραπτα της ειδικοτητας με 80/100 και με συγχαρητηρια στα προφορικα απο τον καθηγητη,και στους 6 πρωτους μηνες λειτουργιας του εργαστηριου μου καταφερα να εχω 20-30 αιμοληψιες ημερησιως ,κατι βεβαια το οποιο τελικα γυρισε μπουμεραγκ ,γιατι ο εοπυυ εφτασε να μου χρωσταει πολλα χρηματα και αντιστοιχως να χρωσταω κι εγω πολλα σε αντιδραστηρια και σε δανειο. Το παλεψα και χωρις εοπυυ και σε πληροφορω οτι δεν πηγα και ασχημα..Η κατασταση ομως ειναι αρρωστημενη και το μελλον προμηνυεται δυσκολο..ΦΕΥΓΩ ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ και βλεπω οτι με κατι τυπακια σαν κι εσενα να κυριαρχουν στην Ελλαδα τελικα μαλλον καλα κανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΥΛΑΣ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ?
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 9.55 ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΙ ΩΣ ΤΙ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ.Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

      Διαγραφή
  12. τελικα θα ανοιξει ο εοπυυ για νεους η μονο για τους βολεμενους εοπιτες (εκτος εργαστηριακων), θα μιλαμε? γιατι πληρωνει ,δε πληρωνει ο εοπυυ και οι νεοι εχουν ψυχη κ χρεη κ θα ηθελαν να επιλεξουν να εχουν δυνατοτητα μεχρι 200 ραντεβου στο ιατρειο τους. αλλιως να κανει το κρατος τους εοπιτες σαν ικατζιδες με ολα τα προνομια κ τους νεους να τους δωσει διαβατηρια για εξωτερικο.... αλλα οι ελληνες ειναι τοσο παρτακηδες που μονο τον εαυτο τους κοιτανε. ετσι κ πολλοι εοπιτες, ειδικα των χειρουργικων ειδικοτητων, κανουν βουντου και κανουν τουμπες ,μη τυχον κ ανοιξει ο εοπυυ τις συμβασεις στους νεους γιατρους κ χασουν τα προνομια τους. ντροπη κ παλι ντροπη τετοια μιζερη νοοτροπια μεταξυ συναδελφων κ επισης ντροπη κ να μη πληρωνει ο εοπυυ τους εργαστηριακους που ζουνε σχεδον αποκλειστικα απ τον εοπυυ. αλλα βοηθηστε κ τους νεους γιατρους να κανουν συμβαση με τον εοπυυ, εστω με 6 και 7 και 8 ευρω. ελεος με τη μονοφαγια κ ανθρωποφαγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. -Καλημέρα
    -Καλημέρα
    -Θα ήθελα να κλείσω ένα ραντεβού. Ξέρετε , πριν ένα χρόνο που κάνατε ειδικότητα μου σώσατε τη ζωή στα επείγοντα. Είμαι ο "τάδε".
    -Αύριο στις εφτά
    -Ωραία. Α! ΕΟΠΥΥ έχετε?
    -Όχι.
    - ΚΛΑΝΚ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.....ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ.ΜΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΑ ΕΙΠΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ.

      Διαγραφή