Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία για φορολογικό-συνταξιοδοτικό


Της Δήμητρας Καδδά

Το ΔΝΤ έσπευσε χθες, δύο μήνες πριν την επίσημη ανακοίνωση της έκθεσής του για την Ελλάδα, να προβεί σε προαναγγελτική ανακοίνωση αλλά και σε παράλληλη χρονικά τηλε-συνέντευξη της κας Βελκουλέσκου, με αφορμή την ολοκλήρωση των εν Αθήναις διαβουλεύσεων του. Και σε αυτή την διπλή κοινοποίηση των θέσεών του, άνοιξε πολλά θέματα.

Μεταξύ αυτών, τον "φάκελο" που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και εφαρμόζεται: την συμφωνία του Eurogroup για την 1η αξιολόγηση με το "μείγμα" του φορολογικού- συνταξιοδοτικού πακέτου των μέτρων 5,6 δις ευρώ έως το 2018.
Το Ταμείο έκρινε μεν ότι δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, αλλά "ζήτησε" αλλαγή "μείγματος" με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ζήτησε και περικοπή όλων των σημερινών συντάξεων, του αφορολογήτου, των φοροαπαλλαγών (ειδικά στους αυτοαπασχολούμενους για τους οποίους έκανε ειδική μνεία η κα Βελκουλέσκου) και με μέτρα για την επιβάρυνση των πλουσίων. 

Η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ ήρθε. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό έχουν κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά", πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Διαχώρισε πάντως την θέση του για τα άλλα μέτωπα. Καλωσόρισε την θέση του ΔΝΤ για ανάγκη μεγάλης απομείωσης του χρέους ως προϋπόθεση για βιώσιμα οικονομικά αλλά και για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα λέγοντας ότι το ΔΝΤ "τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους".

Τι είπε το ΔΝΤ

Η κα Βελκουλέσου στην τηλεσυνέντευξη έκανε σαφές ότι οι πολύ ψηλοί φορολογικοί συντελεστές πιέζουν το ΑΕΠ και ζήτησε να γίνει λιγότερο υφεσιακό το "πακέτο" αλλά με αλλαγές "δημοσιονομικά ουδέτερες". Και στο στόχαστρο έβαλε το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού που όπως είπε είναι πολύ υψηλό ακόμη και τα βάρη πέφτουν στους υφιστάμενους εργαζόμενους. "Πιστεύουμε ότι μία επιπλέον μείωση των σημερινών συντάξεων πρέπει να γίνει για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι" ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι "πιστεύομε ότι ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ υψηλός. Δημιουργεί πρόσθετα ρίσκα και κίνητρα για την αύξηση της μαύρης οικονομίας".

Η μάχη λοιπόν άρχισε. Και με τις θέσεις αυτές ξεκινά η διαπραγμάτευση που θα "περάσει" από την σύνοδο του ΔΝΤ στις 7-10 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για να ξεδιπλωθεί με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα για την 2η αξιολόγηση στις 17 Οκτωβρίου.

Η αξιολόγηση θεωρητικά δεν συνδέεται με νέα μέτρα, αλλά η "αλλαγή μείγματος" που ζητά το ταμείο όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές "μένει να φανεί πως θα συνδεθεί με το μεγάλο συγκοινωνούν δοχείο, δηλαδή με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά στα οποία επιμένουν οι θεσμοί της ΕΕ και των αναγκών για παρεμβάσεις στο χρέος που ανάλογα θα αυξομοιώνονται".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου