Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Άδεια οπλοφορίας και με χαρτί από Γενικό Γιατρό! Οι αντιδράσεις των ψυχιάτρων

Δευτέρα 19 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - 
Health Report.gr

Με γνωμάτευση και από Γενικό Γιατρό θα μπορούν πλέον να παίρνουν το πράσινο φως για οπλοφορία οι ενδιαφερόμενοι.

Ειδικότερα με απόφαση του υπουργείου Υγείας από δω και στο εξής θα μπορούν και οι Γενικοί Γιατροί να γνωματεύουν και να χορηγούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, σχετικά με το αν ένας πολίτης είναι σε θέση να κρατήσει όπλο.

Μέχρι στιγμής τέτοιο δικαίωμα είχαν μόνο οι ψυχίατροι, οι νευρολόγοι αλλά και οι παθολόγοι. Μπορεί όμως η απόφαση να χαροποίησε τους Γενικούς Γιατρούς, αλλά ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των ψυχιάτρων.

Η απόφαση

Συγκεκριμένα με νόμο του 1994 ανάμεσα στα άλλα έγγραφα που απαιτούνται για τηνάδεια οπλοφορίας, απαραίτητο είναι πιστοποιητικό Ιατρού ειδικότηταςΝευρολόγου – Ψυχιάτρου ή Παθολόγου, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του αιτούντα την άδεια.

Η αλλαγή ήρθε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας που απεφάνθη με απόφαση της ότι γίνονται αποδεκτά και τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από ιατρούς Γενικής Ιατρικής.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε προσφύγει στο υπουργείο Υγείας πολλές φορές ηΕλληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής αλλά και η ΕΛΕΓΕΙΑ.

Ήδη μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία ενέκρινε πιστοποιητικό για οπλοφορία από Γενικό Γιατρό. Δείτε παρακάτω το έγγραφο


«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε να αποκαθίσταται ένα κενό του νόμου σε σχέση με την ικανότητα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού να κρίνει την κατάσταση της ψυχικής υγείας αιτούντων άδεια οπλοφορίας» σημειώνει στο HealthReport.gr οΠρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ανάργυρος Μαριόλης.

Εξηγεί μάλιστα ότι οι περισσότερες άδειες αφορούν στην περιφέρεια γιακυνηγετικά όπλα ενώ οι Γενικοί Γιατροί είναι αυτοί που γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας των πολιτών στην περιφέρεια:

«Η απόφαση αυτή διορθώνει τον παραλογισμό του απαρχαιωμένου νόμου, που επιτρέπει την αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των αιτούντων άδεια οπλοφορίας από παθολόγους, που δεν εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική και την απαγορεύει στους Γενικούς Ιατρούς,που εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική επί τρίμηνο…»

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, η συντριπτική πλειοψηφία αιτήσεων άδειας οπλοφορίας αφορά κυνηγετικά όπλα και όχι πυροβόλα και η πλειοψηφία των κυνηγών βρίσκεται στην ύπαιθρο μακριά από εξειδικευμένους ψυχιάτρους. Οι αιτούντες άδεια οπλοφορίας εξοικονομούν χρόνο και χρήμα επισκεπτόμενοι τον ιατρό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Όσον αφορά το επιστημονικό υπόβαθρο της απόφασης και το αν ο ιατρός Γενικής Ιατρικής μπορεί να αξιολογήσει τη ψυχική κατάσταση του αιτούντα άδεια οπλοφορίας, πρέπει να τονίσουμε πως πολλές φορές ο ιατρός αυτός είναι σε πλεονεκτική θέσηακόμα και σε σχέση με τον εξειδικευμένο ψυχίατρο.

Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το ότι ο Γενικός/ Οικογενειακός Γιατρός γνωρίζει τον ασθενή μέσα στο κοινωνικό, οικογενειακό, πολιτισμικό του περιβάλλον και αναπτύσσει μαζί του μια μακρόχρονη, αμφίδρομη σχέση. Έτσι δυνατόν να γνωρίζει πως ο αιτούντας άδεια έχει οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας, πρόσφατα είχε μιασημαντική απώλεια (σχέση, εργασία κλπ), στο παρελθόν είχε παρουσιάσει αυτοκτονικό ιδεασμό, είχε επιδείξει επιθετικότητα, είχε προβεί σε πράξεις βίας, έκανε κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, είχε διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή κλπ.» καταλήγει μεταξύ άλλων στο HealthReport.gr o Ανάργυρος Μαριόλης.

Στα κάγκελα οι ψυχίατροι

Στο μεταξύ όμως οι ψυχίατροι που ενημερώθηκαν για την απόφαση, αμφισβητούν πλήρως την ικανότητα των Γενικών Γιατρών να κρίνουν την ψυχική κατάστασηενός ατόμου που θα λάβει άδεια οπλοφορίας. Μάλιστα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναμένεται να αντιδράσει και επισήμως σύμφωνα με πληροφορίες τουHealthReport.gr.

Ήδη ο αν. καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκηςσημειώνει στο HealthReport.gr: «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και άπτεται τηςδημόσιας υγείας αλλά και της δημόσιας τάξης και ασφαλείας.

Το βασικό ερώτημα ουσίας είναι κατά πόσον οι συνάδελφοι Γενικοί Ιατροί, αλλά όχι μόνον αυτοί, μαζί τους και οι Νευρολόγοι και οι Παθολόγοι, έχουν την επιστημονική επάρκεια να προβαίνουν σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις και να υπογράφουν τέτοιου είδους γνωματεύσεις».

Πάντως ο αν.καθηγητής ψυχιατρικής αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην είναι νόμιμη: «Άρα με όσα αυτή τη στιγμή μπορώ να ξέρω, υπάρχει μια μονομερής και μάλλον όχι σύννομη απόφαση της Γεν Δνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας που κοινοποιείται απ’ ευθείας στην Ελληνική Αστυνομία παρακάμπτοντας του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εκτιμώ ότι ηΕΛΑΣ όχι μόνο δεν υποχρεούται να την εφαρμόσει άλλα καθώς δε φαίνεται σύννομη, υποχρεούται να μην την εφαρμόσει, και όποιες πράξεις προκύψουν από τυχόν εφαρμογή της είναι άκυρες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου