Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΦΕΕ: Θετικό βήμα το “Σχέδιο Δράσης”


Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στη βάση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), εκτιμώντας ότι αποτελούν βήμα σύγκλισης των εκτιμήσεων ανάμεσα στις τοπικές και ξένες εταιρίες και το Κράτος.

«Η ενίσχυση της παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων για έρευνα, όχι μόνο είναι άμεσα εφικτές, αν υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα μπορούσαν να αποδώσουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων στην ελληνική οικονομία και να συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης σε δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, που σήμερα αναζητά την τύχη του στο εξωτερικό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος τάσσεται υπέρ της θέσπισης κινήτρων για την ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων, ώστε να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι που θα επιτρέψουν σε νέες καινοτόμες λύσεις να εισαχθούν στην αγορά και έτσι ο Έλληνας ασθενής να έχει γρήγορη πρόσβαση στα νέα φάρμακα. «Ήδη αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται παγκοσμίως πάνω από 7.000 φάρμακα και το συναρπαστικό νέο κύμα καινοτομίας στον φαρμακευτικό τομέα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στους ασθενείς και στα Συστήματα Υγείας»επισημαίνει σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο ΣΦΕΕ συντάσσεται με τη στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας διεθνών και ελληνικών εταιριών που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής περισσότερων ξένων προϊόντων τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγή σε πολλές χώρες παγκοσμίως. «Η συνέργεια του τοπικού με το διεθνή επιχειρηματικό παράγοντα διαμορφώνει έναν ισχυρό ενιαίο φαρμακευτικό κλάδο με ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία τόσο στο πεδίο της Υγείας όσο και στο χώρο της Έρευνας και της Ανάπτυξης» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι έως και το 40% του όγκου των φαρμάκων διεθνών εταιριών-μελών του, παράγεται και συσκευάζεται εγχώρια.

Τέλος, ο ΣΦΕΕ καλωσορίζει την απόφαση για ανάπτυξη των κλινικών μελετών, εκτιμώντας ότι πέρα από σημαντικό «μοχλό» για την επιστημονική πρόοδο και την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αποτελούν και μία μεγάλη επένδυση για τη χώρα που μπορεί να προσελκύει κεφάλαια, να εισάγει ερευνητική τεχνογνωσία, να ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, απασχολώντας εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, που σήμερα αναζητά εργασία στο εξωτερικό – χωρίς καμία επιβάρυνση για την Πολιτεία. «Με δεδομένη την αλματώδη αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών διεθνώς και την επικέντρωση των επενδύσεων στο πεδίο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας, είναι καιρός να διεκδικήσει και η Ελλάδα το μερίδιο που της αναλογεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον»σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου