Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΕΕΛΠΝΟ: Έκτακτα μέτρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου!

Κυριακή 25 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 
Health Report.gr

Επιτόπιο έλεγχο στη Λέσβο και στους προσφυγικούς καταυλισμούς πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στόχος να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία μετά και τα επεισόδια καταστροφής που σημειώθηκαν στο νησί.

Ειδικότερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα καταστροφής μέρους του Κέντρου προαναχωρησιακής κράτησης στη Μόρια, κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μετέβη στη Λέσβο την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία για τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους παραμονής των προσφύγων.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό, γιατρό, νοσηλευτή, περιβαλλοντολόγο, ψυχολόγο και εκπρόσωπο του Γραφείου Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πραγματοποίησε αυτοψίες στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων της Μόριας, του Καρά Τεπέ και άλλων δομών, όπου κατέγραψε και συζήτησε ανάγκες και προτάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα συγκεκριμένα Κέντρα καθώς και λοιπών αναγκών (π.χ. ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμβόλια ).

Παράλληλα, το κλιμάκιο πραγματοποίησε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη κ. Χ. Καλογήρου, με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Π. Προβέντζα, με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Το Βοστάνειο» κ. Χρ. Θεοδώρου, την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κ. Γόμου – Πρωτογεράκη, με τους οποίους συζήτησε και κατέγραψε κυρίως τα προβλήματα και τα θέματα που ανακύπτουν από την μακρόχρονη παραμονή προσφύγων στο νησί.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Βορείου Αιγαίου στην οποία συμμετείχε και η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως τις περιοχές Μόριας, Παναγιούδας και Πανφίλων. Ζητήθηκε η άμεση συνδρομή και στήριξη τουΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε θέματα αρμοδιότητάς του, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση όσον αφορά την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας αλλά και αγωγής υγείας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αφού επεξεργαστεί τα δεδομένα, που κατέγραψε κατά την επίσκεψη, θα προτείνει με γνώμονα την προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείαςάμεσες ενέργειες τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να δρομολογηθούν παρεμβάσεις αναγκαίες για την διαχείριση και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε θέματα δημόσιας υγείας του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου