Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Το αφήγημα της κυβέρνησης για την Υγεία


Αέρα ΔΕΘ είχε η παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού στο Συνέδριο Healthworld που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε πως το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, αλλά αντιθέτως αντιστράφηκε η 6ετής περικοπή δαπανών και απώλειας προσωπικού και ενισχύεται η δημόσια περίθαλψη.

«Το πολιτικό σχέδιο είναι η αύξηση της «χωρητικότητας» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η συμπληρωματική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, με κοινούς όρους και κανόνες, αξιολόγηση υπηρεσιών και real time έλεγχο της ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπευτικών πράξεων», ανέφερε.

Κατά τον Ανδρέα Ξανθό, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ουδέποτε υπήρξε ή θα υπάρξει «υγειονομική βόμβα» λόγω του προσφυγικού. «Είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι όσοι «παίζουν» μικροπολιτικά , ξενοφοβικά και λαϊκιστικά παιγνίδια με τη Δημόσια Υγεία», υπογράμμισε και αναφέρθηκε και στο ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους 24 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτεί 850 προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τη στήριξη της λειτουργίας των όμορων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας .

Φυσικά, ο Ανδρέας Ξανθός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, αλλά και στο στοίχημα της ανάπτυξης του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αξιοποιώντας και πόρους του ΕΣΠΑ.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το 2017 θα εφαρμοστούν, όχι πιλοτικά πλέον, ιδέες και δομές της νέας ΠΦΥ.

Ειδικά, για το χώρο του Φαρμάκου, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον εν εξελίξει σχεδιασμό μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, κάνοντας και πάλι λόγο για ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξανθός μίλησε για τη διακρατική συνεργασία χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία.

Ερωτηθείς για το μέλλον των κλινικών μελετών στη χώρα, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε πως στόχος της προσπάθειας είναι ο τριπλασιασμός ή και ο τετραπλασιασμός του τομέα τα επόμενα χρόνια.

«Ενσωματώνουμε στη νομοθεσία της χώρας ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν στα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στα εξειδικευμένα κέντρα για σπάνιες παθήσεις, ή συγκεκριμένες νόσους.

Ο κ. Ξανθός δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία , με την ολοκλήρωση του Χάρτη( Άτλαντα) Υγείας και σύντομα του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, με τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων με το κεντρικό σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας (BI ) του Υπουργείου, με ανάπτυξη Μητρώων Χρονίων Ασθενειών και ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλωνστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με δυνατότητα να κλείνονται δωρεάν, μέσω διαδικτύου, τα ραντεβού των πολιτών στα νοσοκομεία και τις δομές του ΠΕΔΥ.

«Η νέα ανθρωποκεντρική στρατηγική για την Υγεία αντιμετωπίζει το χώρο αυτό ως πεδίο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, ως πεδίο κατοχύρωσης ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και ως πεδίο κοινωνικής αναδιανομής, δηλαδή άρσης ανισοτήτων», σημείωσε προσθέτοντας, απαντώντας σε ερώτηση πως «υπάρχουν ανελαστικές ανάγκες αλλά όχι ανελαστικές δαπάνες, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν μέσα από τον εξορθολογισμό της ζήτησης».

18 σχόλια:

  1. Ωραία έκθεση ιδεών... Μόνο που μας ενδιαφέρει τι θα γίνει από αυτούς που έρχονται κι όχι τι σκέφτονται αυτοί που τελειώνουν...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιός κατεδάφισε κυριολεκτικά την ΠΦΥ και γενικότερα την δημόσια Υγεία απολύοντας 3000 συναδέλφους; Ο κ Μητσοτάκης ψυχρά και ο κ.Γεωργιάδης Αδωνις εκβιαστικά δικτατορικά. Ποιός ειναι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ; Οι δύο προαναφερθέντες. Κι εμείς,τρομάρα μας περιμένουμε ένα καλύτερο Αύριο. Τελικά όλοι είναι τα ίδια σκατά και εμείς εισπράτουμε ότι μας αξίζει.

      Διαγραφή
  2. Οι πάντες γνωρίζουν οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πληρωμή μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων με χρήματα ΕΣΠΑ !
    Ποιον δουλεύετε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την εντυπωση οτι το ΕΣΠΑ το αναφερουν συνεχεια γιατί οι ΤΟΜΥ δεν θα δημιουργηθούν απο το κρατος αλλά απο... ιδιωτες.. και μετα θα συμβληθουν με το δημόσιο..... Αυτό εχω καταλαβει απο τις διαφορες αναρτησεις ....μπορεί να κανω και λάθος..

      Διαγραφή
  3. Σημερα μου έστειλε e mail Εοπυυ δυτικής Αθήνας να προσκομίσω φορολογική ενημερότητα για επισκέψεις "ΑΠΡΙΛΙΟΥ ´ ΧΑ,ΧΑ,ακόμη και οι ίδιοι οι υπάλληλοι εχουν χάσει τον μπούσουλα! Εννοείται ότι πρόκειται για επισκέψεις Μαρτίου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ 90% ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΑΠΡΙΛΙΟ.ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΝΦΙΑ.(ΕΞΩΦΛΗΣΗ, ΟΧΙ 1 ΔΟΣΗ)

      Διαγραφή
  4. Ο υπουργός αποστομώνει όσους φαντάζονται κατάρευση του ΕΣΥ! Το ΕΣΥ είναι πλέον έτοιμο να αυξήσει τη χωρητικότητά του. Τα λεφτά, που μοιράζονται τώρα στους ιδιώτες παρόχους, θα δίνονται στο εξής στο ίδιο το ΕΣΥ. Έτσι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι ΤΟΜΥ πλήρως μέσα στο 2017. Τις λίγες υπηρεσίες που δεν θα μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ θα τις αγοράζει από τους ιδιώτες, με τους δικούς του όμως όρους, που θα εξασφαλίζουν οικονομία και ευκολότερο έλεγχο. Μόνον όσοι εθελοτυφλούν δεν βλέπουν τις αλλαγές, που έχουν γίνει και τις μεγάλες αλλαγές, που έρχονται! Τελικά θέληση χρειάζεται για να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Και οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις με τη σειρά τους θα παραγάγουν χρήματα αντί να καταναλώσουν! Οι γιατροί λοιπόν, ας στηρίξουμε ολόψυχα την προσπάθεια του υπουργείου. Τουλάχιστον να μην την πολεμάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι σήμερα έχεις ξυπνήσει από την νιρβάνα του παραδείσου που ζεις,και δε θα ξαναγράφεις άλλες βλακείες περί του πακτωλού των χρημάτων στους ιδιώτες συναδέλφους σου. Ενημερωτικά οι επισκέψεις σε ιδιώτες παρόχους κοστίζουν κάτω απο 100 εκατομύρια τα ΙΚΑ τώρα ΠΕΔΥ αύριο ΤΟΜΥ πόσα περίπου στοιχίζουν; Σταματάω γιατί αρχίζω κι εκνευρίζομαι όσο σκέφτομαι πόσοι ανεγκέφαλοι συνάδελφοι σαν και σένα υπάρχουν και αξιολογούν την δουλειά τους τις σπουδές τους λιγότερο από τις πεντικιουρίστες της γειτονιάς.

      Διαγραφή
    2. 6.05 πόσα Tavor παίρνεις κάθε μέρα ? Πως αποστόμωσε ο υπουργός τους κριτικούς του, με μια......έκθεση ιδεών ? Τις υπηρεσίες υγείας δεν τις αξιολογείς εσύ , εγώ ή ο υπουργός αλλά οι ασφαλισμένοι ! Εγώ όποιον ασθενή μου τον πω , πήγαινε Νοσοκομείο , μόνο που δεν......πέφτει ξερός ! Τα ιατρεία της ......γειτονιάς που τελικά θα εξυπηρετούν ......μια μεγάλη κωμόπολη (10000 !!!) σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα καταλήξουν να αντιστοιχούν σε μια......πόλη ......30000 (250 ΤΟΜΥ, 7500000 αστικός πληθυσμός !) !!! Αποτέλεσμα ? 4 (!!!!!!!!!!) γιατροί θα φροντίζουν την υγεία ......30000 ......ολιστικά (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) και όχι ως αντιμετώπιση περιστατικού ! Τι λέει σύντροφε (ως ΣΥΡΙΖΑίος μπορώ να χρησιμοποιώ την προσφώνηση !) η κοινή λογική , που τόσο ο υπουργός όσο και εσύ στερείσαι ? Πρώτον, μπροστά στις ......ορδές των ασθενών οι..... απλήρωτοι γιατροί των ΤΟΜΥ με την .....μισή νοσηλεύτρια ο καθένας θα πουν , ρε .....αει στο διάολο και θα βλέπουν αποκλειστικά διακπεραιωτικά μέρος μόνο των περιστατικών ! Δεύτερον, οι ασθενείς που θα βλέπουν το....... Χάος και θα κάνουν και τις συγκρίσεις με τα ιατρεία των συμβεβλημένων θα ζητούν επιτακτικά παραπομπή σε ειδικό και με το δίκιο τους ! Τρίτον , οι σχεδόν .....δαρμένοι από τον όγκο των περιστατικών γενικοί γιατροί των ΤΟΜΥ, μη μπορώντας λόγω έλλειψης χρόνου να εξετάσουν σωστά , αντιμετωπίζοντας.....τσαμπουκάδες και υπό τον φόβο να γίνει η .....στραβή θα δίνουν αφειδώς τα παραπεμπτικά δίκην .....τροχονόμου ! Τέταρτον, η δαπάνη του ......χρΕΟΠΥΥ θα εκτιναχτεί , διότι εκεί που πριν ο ασθενής θα πήγαινε στον καρδιολόγο , τώρα θα πηγαίνει στον Γ.Ι. για να τον .....στείλει αυτός στον καρδιολόγο, για τους λόγους που εξήγησα ! Συγχαρητήρια στον Υπουργό για την ......σύλληψή του ! Συγχαρητήρια σε εσένα (σιγά μην είσαι γιατρός όταν δεν έχεις στοιχειώδη αντίληψη , πως λειτουργούν τα πράγματα ώστε να αντιληφθείς ότι χρειάζονται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3πλάσιες ΤΟΜΥ και 10πλάσιο προσωπικό για να λειτουργήσει το σύστημα ! Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα καταφέρει να δώσει στον ανίκανο Κούλη το επιχείρημα ότι η Αριστερά .....κολεκτιβοποιεί την Υγεία κλείνοντας χιλιάδες συμβεβλημένους για να τους στείλει στο εξωτερικό, την ανεργία ή να τους μετατρέψει σε μία ακόμη ομάδα ......δημοσίων κηφήνων σε φαιδρές δομές ! Αυτό που θα σώσει τους συμβεβλημένους είναι ότι το ......φαιδρό Σχέδιο θα καταρρεύσει για τους λόγους που εξήγησα μαζί με την αξιοπιστία του κόμματος !

      Διαγραφή
    3. Καρανίκα σε περίμενα ανορθόγραφο.

      Διαγραφή
    4. ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ .ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΑΔΙ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

      Διαγραφή
    5. Θα παράγουν είναι ενεστώς, άσχετε συνάδελφε! Θα παραγάγουν είναι μέλλων (και όχι θα παράξουν)! Χρησιμοποιώ μέλλοντα όπως θα κατάλαβες! (Το ορθογραφικό μου λάθος δεν το είδες εξυπνάκια! κατάρρευση και όχι κατάρευση, που έγραψα)! Διάβασε και λίγι Μπαμπινιώτη! Και δεν είμαι ο Καρανίκας αλλά ένας σκεπτόμενος αντιλαμογιακός γιατρός! Για χαραντάν και τα κουκιά μπαγλάν!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος20 Σεπτεμβρίου 2016 - 6:05 μ.μ.: ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, όπως έχετε διαπιστώσει εδωμέσα υπάρχει ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΛ του ΣΥΡΙΖΑ και του Μπερσίμη που άλλες φορές βρίζει, άλλες φορές αναρτά προπαγανδιστικά λιβελογραφήματα μονότονα και επαναλαμβανόμενα από το Πρόγραμμα Θεσ/νικης του ΣΥΡΙΖΑ (???), και άλλοτε διαδίδει ψευδείς ειδήσεις περί πληρωμών που δεν έρχονται ποτέ...Προσωπικά δεν του απαντάω ποτέ...Άλλωστε ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν οι "αναρτήσεις του", οι ύβρεις του και οι σπερμολογίες του...Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ -ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣ- ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΣΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΕ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ ΜΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΥ.ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
      ΑΥΡΙΟ ΠΑΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ(ΩΣ ΤΡΟΛ)

      Διαγραφή
    2. Α ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΣΑ..... ΕΝΦΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΣ.. ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑΓΚΗ.

      Διαγραφή
    3. Γειά σου συνάδελφε! Είμαι το κακό Τρόλ. Δεν είμαι όμως του Μπερσίμη, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι των ΑΝΕΛ!

      Διαγραφή
  6. ρε ουστ μασ πρηξατε προηγουμενοι ,νυν κ επομενοι. αντε γιατι απο αντιδραση θα ψηφισουμε οτι ναναι εκτος απο τα γνωστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χα χα χα χα!!!!!!Πολύ μου αρέσει!!! Τρωγόμαστε σαν ηλίθιοι και το πλοίο βυθίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή