Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πως θα στελεχωθούν οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ !

Παρασκευή 16 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα βρίσκονται στις γειτονιές είναι προ των πυλών, ενώ σχεδιάζεται η στελέχωσή τους.

Ο επανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει τη δημιουργία των ΤΟΜΥ.


Οι νέες ΤΟΜΥ με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσουν αρχικά σε τέσσερις πόλεις. Μετά θα επεκταθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Θα καλύπτουν τα πρώτα προβλήματα υγείας των κατοίκων, θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας τους ενώ θα κάνουν και προγράμματα πρόληψης.

Η διαδικασία στην πρώτη πιλοτική της φάση ξεκινά τους πρώτους μήνες του 2017 ενώ φαίνεται πως το μεγάλο αγκάθι είναι σήμερα η στελέχωση των ΤΟΜΥ.
Άλλωστε σύμφωνα και με τον Πρόεδρο των Γιατρών του ΠΕΔΥ Παναγιώτη Ψυχάρη μετά τις απομακρύνσεις των περισσότερων γιατρών του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με τον νόμο Γεωργιάδη, λείπουν περίπου 3000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Ωστόσο σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσιάζει το HealthReport.gr, η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει ως εξής:

Σε αστικές περιοχές ένα λογικό μέγεθος καταλόγου ασθενών είναι 2000-2500 ενήλικες για ένα οικογενειακό γιατρό, 1000 παιδιά για έναν παιδίατρο. Συνεπώς με βάση το πλήρες σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έχει στη διάθεσή του τοHealthReport.gr, μία μονάδα αποτελούμενη από 12 άτομα (4 Οικογενειακοί γιατροί, 1 Οικογενειακός παιδίατρος, 2 νοσηλευτικό προσωπικό και 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικός λειτουργός, 2 διοικητικό προσωπικό) έχει υπολογισθεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα αστικό πληθυσμό 10.000 ατόμων.

Σε πρώτη φάση το νέο δίκτυο των ΤΟΜΥ θα απορροφήσει το 1/4 του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, έχουν μελετηθεί εναλλακτικές προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των ομάδων που θα στελεχώνουν τις μονάδες. Ενδεικτικά έχουν μελετηθεί:

α)Να γίνουν προσλήψεις μέσα από ειδικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ για ενίσχυση της ΠΦΥ (προστιθέμενες στις προγραμματισμένες προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας και μεταχύτερες διαδικασίες)

β)Να δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για συγκρότηση «συνεταιριστικής» διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα συμβάλλεται με την εκάστοτε υγειονομική περιφέρεια

10 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΡΕΕΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή βλέπω πολλούς συναδέλφους να ανησυχούν για το μέλλον , σας λέω μην αγχώνεστε με τις φαιδρές ΤΟΜΥ την ΠΦΥ και τις άλλες ......ονειρώξεις των Πολάκη/Ξανθού, με ......αγγούρια δεν στήνονται δομές Υγείας τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη . Θα κάνουν καμιά δεκαριά ιατρεία με τους γνωστούς .....πίσω δουλειά και σε έφαγα των κάποτε ΙΚΑ, με .......50χρονες νοσοκόμες που θα βαριούνται να κουνηθούν και με εξοπλισμό ο γιατρός από τα......Jumbo ! Θα μπλέξουν σε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες με όλους όσους μετακινήσουν αλλά και με τα νοσοκομεία/μονάδες που θα αποψιλώσουν, θα τους την πέσει η Αντιπολίτευση, θα τους πάει με τις πέτρες ο κόσμος που θα αδυνατεί να εξυπηρετηθεί εκτός αν ο Πολάκης περνάει περαστικός για.....αιμοληψίες ! Κοινώς η ......σχεδιάρα είναι θνησιγενής και γεμάτη αντιφάσεις πχ θα κάνουν ιατρεία της.....γειτονιάς (δηλαδή θέλουν .....τετραψήφιο αριθμό κτιρίων και αντίστοιχο εξοπλισμό !!!!!!) αλλά λένε θα διατηρήσουν και τα (αποψιλωμένα !!!) ΠΕΔΥ που θεωρητικά κάλυπταν τον ίδιο πληθυσμό με την ίδια αποστολή !!!!! Σαν να είμαστε το .......Σουλτανάτο του Μπρουνέι και νάχουμε λεφτά για .....πέταμα ! Αυτό που θα κάνουν θα είναι καμιά 20-30 ιατρεία , με πολύ διαφήμηση (Πολάκηδες με τα ακουστικά να εξετάζουν ......κλπ !) και τελικά με πολύ .....ντομάτα όταν όλοι καταλάβουν ότι η Κυβέρνηση απλώς ......παίζει τους γιατρούς !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 250 TOMY από ......10000 ασφαλισμένους = 2500000 ! Συγγνώμη αλλά μήπως ο αστικός πληθυσμός της χώρας είναι 5000000 στην Αττική + 1000000 στην Θεσσαλονίκη + 1500000 στην υπόλοιπη χώρα + 7500000 ? Και φυσικά με 8ωρη λειτουργία, ούτε .....κουβέντα για εφημερίες ! Και όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το ......ΕΣΠΑ , που χρηματοδοτεί μόνο ......ιδιωτικ΄πες επιχειρήσεις !!! Φοβερό σχέδιο ! Μόνοι τους το σκέφτηκαν ή τους βοήθησαν και τα .....νούμερα από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζοντας την παράγραφο: "έχουν μελετηθεί εναλλακτικές προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο αμοιβής των ομάδων που θα στελεχώνουν τις μονάδες" εγώ καταλαβαίνω ότι ψάχνουν για είλωτες. Φαίνεται ότι οι μέχρι τώρα ισχύοντες τρόποι πληρωμής δεν τους βολεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν κατάλαβα,συγκροτηση διεπιστημονικης ομάδας σημαίνει βαλτε λεφτα απο την τσεπη σας συνεργαστειτε υποχρεωτικα φτιαξτε την ΤΟΜΥ και μετα ελατε να συμβληθειτε με το κρατος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΜΠΑΖΟΥΤΟΛΑΝΔΗΣ ΕΙΝΑΙ 4!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο 4 γιατροί χρειάζονται σε κάθε ΤΟΜΥ, δηλαδή ένας κηπουρός, ένας οδηγός, ένας τραυματιοφορέας και ένας μάγειρας.

      Διαγραφή
  7. Καλά, φύγετε να έρθουν οι επόμενοι, που είναι ήδη 10% μπροστά και μετά βλέπουμε... Αρκετά με τις ονειρώξεις του καθενός τελειωμένου... Αυτό βασικά που που ενδιαφέρει είναι τι θα γίνει... όχι τι ονειρευόμαστε να γίνει...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά ειναι σκηνικά στημένα απο τη ιδιαίτερα δοξασμένη!!!!ΠΦΥ τωνΑΔΩΝΙΔΩΝ,ΒΟΡΙΔΗΔΩΝ,ΓΡΗΓΟΡΑΚΙΔΩΝ!!! με την μόνη διαφορά οτι τις μονάδες τις ονόμαζαν Μ.Ο.Υ. μην μπερδευεστε άδικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάντως συνάδελφοι , έχω αρχίσει να βλέπω πολύ......θετικά το .....<> ! Με βάση τα ......<> του ΥΠΥΓ, καλύπτει μόλις το 1/3 του αστικού πληθυσμού (250 .....τρομάρα τους ΤΟΜΥ, όταν γίνουν και αυτές από ......10000 κόσμο!) ! Τον .....καλύπτει για .....8 ώρες αλλά και αυτό .....παίζεται! Σκεφτείτε ότι οι ......είλωτες που θα δουλεύουν εκεί ( Arbeit macht frei !!! ), δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν απλώς τα περιστατικά ( προσοχή κάθε γιατρός θα έχει .....μισή νοσηλεύτρια !!!) αλλά να προβούν σε .....ολιστική παρακολούθηση του ασθενούς ακόμη και .....κατ΄οίκον , σύμφωνα με τους......ονειροπαρμένους του ΥΠΥΓ !!! Κοινώς αφού πούνε τον ......Δεσπότη ......Παναγιώτη (φαντάζομαι και με εκπληκτική αμοιβή !!!) , σε λίγους μήνες θα έχουν καταλήξει μοιραία, στα αυτονόητα συμπεράσματα ! Πρώτον, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα με τις .....ορδές των ......Ουρούκ Χάι που θα καταφθάνουν από παντού, άρα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του περιστατικού και μάλιστα .....εν τάχει και μόνο ! Δεύτερον, οι υπόλοιποι θα στέλνονται δίκην τροχονόμου στις αντίστοιχες ειδικότητες ! Τρίτον , υπερβάλλων ζήλος δεν χρειάζεται , διότι δεν θα αμοίβεται αλλά θα.....τιμωρείται με μη καταβολή μισθού όπως πάντα από τον .....χρΕΟΠΥΥ , με κάθε τύπου φαιδρή δικαιολογία, ενώ όλοι θα εξελίσσονται με βάση τον χρόνο υπηρεσίας ακόμη και οι .....κατά συρροήν δολοφόνοι ! Αλλά και οι ασφαλισμένοι , αφού αντιληφθούν πόσο καλά .....λειτουργεί το σύστημα , θα πηγαίνουν στα ......ψευτοιατρεία βρίζοντας και με τον .....τσαμπουκά .....δώσε μου παραπεμπτικό για τον Χειρουργό, Καρδιολόγο κλπ......διπλασιάζοντας το κόστος για τον χρΕΟΠΥΥ που για τα ίδια περιστατικά που τώρα πχ χρεώνει επίσκεψη Καρδιολόγου θα πληρώνει και Γενικό Ιατρό για να .....τον στείλει στον Καρδιλόγο !!! Και μην μου πει κανείς ότι στο περιγραφέν κλίμα θα τολμήσουν να κόψουν επισκέψεις στους ειδικούς όταν απλά θα.....πνίγονται αλλά και θα φοβούνται δικαστήρια αν κάποιο περιστατικό στραβώσει έστω και τυχαία !
    Κοινώς αγαπητοί συνάδελφοι επειδή με......π@ρδές κανείς δεν έβαψε μέχρι σήμερα αυγά, η όλη ιστορία θα καταλήξει υπέρ των συμβεβλημένων ιατρείων (μοιραία ο ασφαλισμένος θα κάνει την .....σύγκριση ! Το πρόβλημα θα είναι όμως το ίδιο με τοσημερινό ! Πως θα αναγκάσουμε τον ......χρΕΟΠΥΥ να πληρώνει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή