Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΕΟΠΥΥ πήρε 270 εκατ. ευρώ για να πληρώσει φέσια και δεν έδωσε ούτε σεντ



Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Διαφορετικές... ταχύτητες πληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες είχαν υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που χρηματοδοτήθηκαν τον Ιούλιο συνολικά με 1,7 δισ. ευρώ από το πακέτο δόσεων του Ιουνίου των 7,5 δισ. ευρώ. Ενώ κάποιοι φορείς όπως οι ΔΕΚΟ... έσπευσαν να ξοφλήσουν τα "φέσια", κάποιοι άλλοι, όπως τα Νοσοκομεία, το υπουργείο Άμυνας και κυρίως ο ΕΟΠΥΥ δεν ξεχρέωσαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο από τα 1,7 δισ. ευρώ που διατέθηκαν, δαπανήθηκαν σε φορολογούμενους και σε ιδιώτες (προμηθευτές ή συμβασιούχους) μόνο 486 εκατ. ευρώ.


Μόνο που τα "φέσια" σε αξία δεν μειώθηκαν ισόποσα, αλλά κατά 350 εκατ. ευρώ (στα 6,89 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Νέα γενιά από "φέσια"

Και η παραπάνω "διαφορά" ανάμεσα στις πληρωμές και στη μείωση της αξίας των "φεσιών" δείχνει ότι μέσα σε έναν μήνα μία νέα "γενιά" από οφειλές εμφανίστηκαν. Σε αξία φτάνουν στα 135 εκατ. ευρώ (σ.σ. οφειλές που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών).

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες στις πιο πολλές περιπτώσεις η κατάσταση πληρωμών έχει προχωρήσει μέσα στον Αύγουστο και ειδικά μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Και αυτό υπό το βάρος της αξιολόγησης. Διότι η αποπληρωμή του 80% των χρημάτων που έχουν διατεθεί αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί το νέο "πακέτο" από τους δανειστές (1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που συνδέεται με τα 15 προαπαιτούμενα).

Τα στοιχεία

Από τα 1,7 δισ. ευρώ, σε υπουργεία κατέληξαν 465 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλαβε 25,4 εκατ. ευρώ και δαπάνησε 0,7 εκατ. ευρώ.

Για γενικές κρατικές δαπάνες υπουργείων διατέθηκαν 419,8 εκατ ευρώ αλλά με την υποσημείωση ότι το ποσό θα συμψηφιστεί με οφειλές του Δημοσίου.

Αναφορικά με το "ευρύ" Δημόσιο, σε ΔΕΚΟ και άλλα νομικά πρόσωπα δόθηκαν 245 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και τον ίδιο μήνα δαπάνησαν ενα σημαντικό μέρος από το ποσό, τα 238,8 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, στον ΕΟΠΥΥ διατέθηκαν 270 εκατ. ευρώ και δεν έδωσε ούτε.. ευρώ, ενώ συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία δόθηκαν 383 εκατ. ευρώ και διατέθηκαν 64,9 εκατ. ευρώ. Σε Νοσοκομεία έφτασαν από τα κρατικά ταμεία 579,8 εκατ. ευρώ και διατέθηκαν 135,6 εκατ. ευρώ.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ


Για επιστροφές φόρων δόθηκαν και .. πληρώθηκαν 46 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το δελτίο του ΥΠΟΙΚ για τις "Ενισχύσεις Πιστώσεων / Επιχορηγήσεις - Πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης Ιουλίου 2016". Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προηγουμένως το ΥΠΟΙΚ είχε ανακοινώσει τα στοιχεία Γενικής κυβέρνησης Ιουλίου στα οποία καταγραφόταν οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες και έδιδαν μία πρώτη "γεύση" της χρονικής απόκλισης ανάμεσα στην χρηματοδότηση φορέων από το ΥΠΟΙΚ και στην ταχύτητα αποπληρωμής οφειλετών αλλά και στην "υποψία" για δημιουργία μίας νέας "γενιάς" οφειλών.

Μάλιστα, πέρα από την καθαρή αύξηση των οφειλών που εμφανίζονται ως νέες τον Ιούλιο (κατά 135 εκατ. ευρώ), υπάρχουν και ενδείξεις για μεγαλύτερο πρόβλημα. "Μέρος της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από οφειλές εφάπαξ του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) εντός του μηνός Ιουλίου οφείλεται στο νέο τρόπο υπολογισμού τους, βάσει του άρθρου 35 του Ν.4387/2016" επισημαίνεται και καταγράφεται μείωση της οφειλής από 726 εκατ ευρώ σε 607 εκατ. ευρώ.

2 σχόλια:

  1. Πλέον είναι προφανές: οι εισφορές Ταμείων υπέρ ΕΟΠΥΥ, όπως και ό,τι ρευστό έρχεται για κάλυψη ορισμένων δαπανών (π.χ. ληξιπρόθεσμα), πάει για να "βουλώσει" τρύπες μισθών Δημοσίου, επιδομάτων & συντάξεων (και πάντα είμαστε στα ίδια μαύρα χάλια)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΑ ΣΤΑ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ-ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ!ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΨΗΦΟΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ!!!(ΠΑΛΗΑ ΔΟΥΛΕΙΑ)

      Διαγραφή