Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

“Κεραμίδα” στις ιδιωτικές κλινικές το claw back


Μια δυσάρεστη “εκπληξη” επεφύλαξε για τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης συναντήθηκε με εκπροσώπους του συνόλου των παρόχων, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τον υπολογισμό και είσπραξη του claw back για το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ο κ. Μπερσίμης υποστήριξε πως ο καταλογισμός και η είσπραξη του claw back αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.


Μόνο γα τις ιδιωτικές κλινικές η υπέρβαση για το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς υπολογίζεται στο 48%! Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, η συγκεκριμένη υπέρβαση υπολογίζεται σε 117,5 εκατ. ευρώ, με τις υποβολές να ανέρχονται σε 227,5 εκατομμύρια, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι 237 εκατ. ευρώ. Το σύνολο υποβολών του έτους υπολογίζεται σε 460 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 10% της επιβάρυνσης του claw back προέρχεται κατα 10% απο την περσινη αυξηση του ΦΠΑ απο το 13% στο 23%, αφού ο προϋπολογισμός δεν αυξήθηκε για να προσαρμοστεί στη φορολογική αλλαγή.

Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να “γλυκάνει το φαρμάκι” και ανακοίνωσε στους παρόχους πως θα το εισπράξει σταδιακά, κρατώντας 18% μηνιαίως, δηλαδή η αποπληρωμή του ποσου για το 2015 θα διαρκέσει 21 μήνες, έως το τέλος του 2017.

Βέβαια, αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου στο Virus, ότι τον Ιανουάριο του 2018 οι ιδιωτικές κλινικές θα οφείλουν το claw back του 2016 και 2017.

“Μονη λυση η αμεση χρηματοδοτηση του κωδικου με το ποσο της αυξησης του ΦΠΑ και συμφωνα με τις αναγκες νοσηλευτικης περιθαλψης και τις επιλογες μεταξυ δημοσιου και ιδιωτικου τομεα του πληθυσμου”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.

“Οχι να απαιτουμε την παροχη υπηρεσιων και μετα με το “ετσι θελω” να αρνουμαστε την πληρωμη. Αυτο αποκαλειται ληστεια”, καταλήγει η ανακοίνωση.

1 σχόλιο:

  1. Αν ο ΕΟΠΥΥ ηθελε να “γλυκάνει το φαρμάκι” ,θα ανακοινωνε πως τα ποσα επιστροφων για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ,θα τα παρακρατησει απο τα 10% των ετων που εκκρεμουν,απο το 2012 εως και σημερα..
    Τα υπολοιπα ολα,ειναι ΔΟΥΛΕΜΑ ,σε καλό παντα κλίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή