Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Οι ιδιωτικές κλινικές πλήρωσαν το "μάρμαρο" των ελλείψεων της δημόσιας Υγείας



Το μάρμαρο των σημαντικών και μόνιμων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κρατική χρηματοδότηση, που έχουν ως συνέπεια τις πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη για μια επέμβαση ρουτίνας, πληρώνουν οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δαπάνες για νοσήλια που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο δεν μειώνονται, αντίθετα παραμένουν σταθερά διπλάσιες σε σύγκριση με τον προβλεπόμενο κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να καλούνται για ακόμη μια φορά να καλύψουν το ποσό της υπέρβασης.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥΣωτήρη Μπερσίμη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, όπου και ενημερώθηκαν για τις νέες απαιτήσεις από την αναγκαστική παρακράτηση του claw back (παρακράτηση για την υπερβάλλουσα δαπάνη έναντι του κονδυλίου που έχει ορίσει ο Οργανισμός) του δεύτερου εξάμηνου του 2015. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, το ποσό που θα πρέπει να κρατηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου ανέρχεται στο 50% του ετήσιου προϋπολογισμού, δηλαδή σε 110 εκατ. ευρώ – μόνο για τους έξι τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς- με ετήσιο κονδύλι 235 εκατ. ευρώ. Η είσπραξη του ποσού, σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, θα γίνει σε 21 δόσεις, φτάνοντας έτσι μέχρι το 2018.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι ιδιωτικές κλινικές, το claw back επιβαρύνεται κατά 10% από την περσινή αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα μονάδες, από το 13% στο 23%, χωρίς εντούτοις να έχει υπάρξει από τον περσινό Ιούλιο, οπότε και αποφασίστηκε η μετάταξη του συντελεστή για τα νοσήλια, αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού. 

Εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για "μεγάλη ληστεία” από μέρους τουΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι όταν οι ασθενείς επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα λόγω των γνωστών αδυναμιών του δημοσίου και οι πραγματικές ανάγκες για νοσηλεία ανέρχονται στα 460 εκατ. ευρώ, αντίστοιχος θα πρέπει να είναι ο προϋπολογισμός. Όπως τονίζουν επιπλέον, μόνη λύση είναι η άμεση χρηματοδότηση του κωδικού με το ποσό της αύξησης του ΦΠΑ και σύμφωνα με τις ανάγκες νοσηλευτικής περίθαλψης.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως από πέρσι το καλοκαίρι, όταν τα νοσήλια από το 13% πήγαν στο 23%, οι κλινικές έχουν επιβαρυνθεί κατά 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον κάθε μήνα, με τους επιχειρηματίες να εξηγούν πως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν τις παραπάνω απώλειες. 

Την ώρα εντούτοις που οι παρακρατήσεις για το claw back έχουν πάρει το δρόμο τους, δεν έχει γίνει το ίδιο με τα λιμνάζοντα παλιά χρέη που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Τα χρέη αυτά, που συνολικά προς τον κλάδο των κλινικών υπολογίζονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποπληρωθούν από την εκταμίευσης της δόσης (και πιθανότατα ένα μέρος από αυτά και όχι στο σύνολό τους).

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, και τη φετινή χρονιά όλα δείχνουν ότι θα είναι αδύνατο να συγκρατηθεί ο προϋπολογισμός για τα νοσήλια. Το ετήσιο όριο δαπάνης για τα νοσήλια και τις υπηρεσίες των κλινικών ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο όριο δαπάνης 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ωστόσο φορείς του κλάδου εκτιμούν πως και πάλι οι υποβολές θα είναι διπλάσιες.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου