Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Νοσηλεύτριες και γιατροί σε ρόλο …επαιτών! Το κατάντημα των Κέντρων Υγείας

Τρίτη 30 Αύγουστος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Ποιος θα φανταζόταν όταν πριν από περίπου 30 χρόνια και κάτι δημιουργούνταν τα Κέντρα Υγείας, πως μια μέρα θα έμεναν χωρίς φάρμακα και υλικά.

Σίγουρα δε θα το φαντάζονταν ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς, που εμπνεύστηκαν και θεμελίωσαν το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας.

Σήμερα πολλά χρόνια μετά, τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Πέρασαν άλλωστε πρόχειρα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) οι οποίες – όπως αποδεικνύεται στην πράξη- δεν έχουν καμία υποδομή να πραγματοποιήσουν διαγωνισμούς ή αγορές φαρμακευτικού υλικού και υγειονομικού υλικού.

Την κατάσταση που επικρατεί καταγγέλλουν καθημερινά νοσηλευτές και γιατροί! Συγκεκριμένα γιατρός Κέντρου Υγείας με μεγάλη Κίνηση στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, περιγράφει στο HealthReport.gr πως το τελευταίο διάστημα υποχρεώνει τους συγγενείς των ασθενών, να πηγαίνουν στο κοντινότερο φαρμακείο για να προμηθεύονται οι ίδιοι τα φάρμακα ώστε να χορηγηθούν στη συνέχεια στον ασθενή.

Και το δράμα των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας δε σταματά εδώ. Σαν να μην έφθαναν οι υπάρχουσες αρμοδιότητες των νοσηλευτών, όταν τους περισσεύει κανένα… δευτερόλεπτο πετάγονται και μέχρι το κοντινό φαρμακείο ή εκκλησία μπας και τους δοθεί κανένα υγειονομικό υλικό ή φάρμακο και εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Δεν είναι εξάλου τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα στο Κέντρο Υγείας του Θεσπρωτικού πραγματοποιήθηκε έρανος μεταξύ των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια του οποίου, συγκεντρώθηκαν συνολικά 24 ευρώ χρήματα με τα οποία, το προσωπικό αγόρασε γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο ώστε να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς ακόμη μια μέρα το Κέντρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε μια περιοχή όπου ζουν 4.000 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι αυξάνονται τη θερινή περίοδο, το Κέντρο Υγείας προμηθεύεται εδώ και καιρό τα υλικά του με δωρεές εμποροβιοτεχνών και πολιτών…

Απλήρωτες εφημερίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση – καταγγελία που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του Περιφερειακού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας «σε λίγες ημέρες τελειώνει και ο Αύγουστος και η 6η ΥΠΕ δεν έχει καταβάλλει στους εργαζόμενους τωνΚέντρων Υγείας, καθόλου για ολόκληρο το 2016, τις αργίες και τα νυκτερινά που υποχρεωτικά τους επιβάλλεται να εργάζονται»


Πάντως από την πλευρά της η 6η ΥΠΕ καθησυχάζει προσωπικό και συνδικαλιστές αναφέροντας ότι είναι θέμα ολίγων ημερών η καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών και αργιών

Ωστόσο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός από τις πρώτες ημέρες τους στην οδό Αριστοτέλους, μιλούσαν για ταχύτατη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο δημόσιο πάντα σύστημα. Μέχρι όμως να λυθούν τα βασικά ζητήματα, όπως φαίνεται οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου