Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

ΣΦΕΕ: Ανάγκη για σταθερές αποπληρωμές - Ένα χρόνο πίσω στις πληρωμές από άλλους παρόχους



Ποσό της τάξης των 85 εκατ. ευρώ έχει εκταμιεύσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥπροκειμένου να πληρώσει τις φαρμακοβιομηχανίες, από ένα συνολικό ποσό 270 εκατ. ευρώ που έχει ενταλματοποιήσει. Εκτιμάται ότι έως το τέλος Αυγούστου, το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως, μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού, αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed.gr

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη συγκεντρώσει τις εκκρεμείς οφειλές του Οργανισμού προς όλες τις βιομηχανίες μέλη του Συνδέσμου και όπως είναι λογικό, ανυπομονεί για την οριστική εκκαθάριση. Όπως αναφέρουν στελέχη του Συνδέσμου, η ανάγκη για χρονοδιάγραμμα σταθερών αποπληρωμών είναι επιτακτική, καθώς οι εταιρείες – μέλη μας βρίσκονται πάνω από 12 μήνες πίσω στις πληρωμές συγκριτικά με τους άλλους παρόχους.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΦΕΕ:

- Για το 2014 έχει σημειωθεί σημαντική μείωση καθώς παρατηρείται πως το σύνολο των εκκρεμών χρεών ανέρχεται στα ~22.4 εκατ. το Μάιο του 2016 έναντι ~170.8 εκατ. στο τέλος του προηγούμενου έτους.
- Για το 2015 υπήρξε μια μείωση της τάξης του ~12% στις εκκρεμείς οφειλές του ΕΟΠΥΥ, αξίας 73 εκατ €., και αντιστοίχως, για τα δημόσια νοσοκομεία ~14%, κατά ~41εκατ. € σε σχέση με το προηγούμενο μήνα.
- Θα πρέπει να σημειωθεί πως τη περίοδο Φλεβάρη – Μάιο, έγιναν αποπληρωμές που βοήθησαν τη μείωση των εκκρεμών οφειλών κατά ~22% για το 2015.
- Για το 2016 δεν υπάρχει καμία αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών από τις δημόσιες δομές (ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥ, Στρατιωτικά), οι οποίες ανέρχονται πλέον στα ~532 εκατ. €.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι το ύψος των εκκρεμών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΦΕΕ για τιμολόγια που εκδόθηκαν εως και τις 31.05.2016 ανέρχεται στα €1.342 εκατ., ποσό μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οι εκκρεμείς οφειλές του Δημοσίου είναι αυξημένες κατά ~24% (vs. 1.083 εκατ. STLY).

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ληξιπρόθεσμα, όπως είχε ανακοινώσει πριν μερικές ημέρες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, εγκρίθηκε η πληρωμή 150 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια νοσοκομεία. Για τα πρώτα 75 εκατομμύρια ολοκληρώθηκε η ενταλματοποίηση και άμεσα (Πέμπτη 11 Αυγούστου) ακολουθεί η διαδικασία για το υπόλοιπο ποσό. Οι ενέργειες για την εκταμίευση του συνολικού ποσού θα έχουν ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα.

Επιπλέον ο Οργανισμός προχωρά σε πληρωμή συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο». Για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»έχει προγραμματιστεί πληρωμή ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου