Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Τα “μέτωπα” Πατούλη


«Σάλο» έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Πατούλη για την ελονοσία, ο οποίος καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τόσο εχθρικά όσο και φίλια «πυρά» εξαιτίας της δριμείας κριτικής που έχει εξαπολύσει για τα μέτρα πρόληψης-αντιμετώπισης της νόσου.

Ο Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), ο οποίος κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο Δημόσιας Υγείας εξαιτίας των κρουσμάτων που καταγράφονται και της καραντίνας σε διάφορες αιμοδοσίες, είχε στηλιτεύσει – μεταξύ άλλων – την απουσία ελέγχου εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας στην υλοποίηση των ψεκασμών από τους ΟΤΑ.

Οι ισχυρισμοί αυτοί πέραν των αναμενόμενων αντιδράσεων από πολιτικούς του αντιπάλους, προκάλεσαν την αντίδραση και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος αν και αποφεύγει να αναφερθεί απευθείας στο πρόσωπο του κου Πατούλη, στην πραγματικότητα τον “αδειάζει” κάνοντας λόγο για λανθασμένες εντυπώσεις που δίνονται στο κοινό από διάφορα δημοσιεύματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά, αναφέρει ότι από το 2012 έχει καταγραφεί ένα και μοναδικό κρούσμα ελονοσίας στο πλαίσιο της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας από ξένο υπήκοο. Όπως υποστηρίζει, τόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την καραντίνα του αίματος όσο και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών εξελίσσονται βάσει των προβλεπόμενων από το νόμο κι επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Διευκρινίζει, επίσης, ότι η απαγόρευση αιμοδοσίας δεν αφορά το σύνολο των Δήμων Χαλκιδέων και Θηβαίων αλλά μόνο τις περιοχές στις οποίες κινήθηκε ο προσβληθείς.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αξιολογούν ψύχραιμα τα δημοσιεύματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία λανθασμένων και συνεπώς επιβλαβών εντυπώσεων»καταλήγει.

Καθησυχαστικός για την ελονοσία εμφανίζεται και ο Δήμαρχος Ευρώτα, ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΙΣΑ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και κινδυνολογία. Όπως λέει σε ανάρτησή του στο fb ο Γ. Γρυπιώτης, ο Δήμος του εδώ κι έξι χρόνια εφαρμόζει δράσεις ενάντια στην ελονοσία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αποτέλεσμα φέτος να μην υπάρχει κανένα εγχώριο κρούσμα στην περιοχή.

«Αρνούμαι τις πολιτικές αντιπολιτευτικές ή συμπολιτευτικές ή άλλες εκφράσεις που οδηγούν σε διασπορά πανικού μέσα από δημοσιεύματα που κάθε άλλο παρά στην ενημέρωση αποσκοπούν» σημειώνει ο κος Γρυπιώτης και καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να τοποθετηθεί.

Το μαχαίρι στα «τραύματα» του Γ. Πατούλη στρίβει ο ΓΓ του ΠΙΣ και μέλος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος επιτίθεται εκ νέου στον Πρόεδρο του ΙΣΑ και συνάδελφό του, μέσω της ιστοσελίδας που διατηρεί.

«Άραγε ποια θεσμική αρμοδιότητα έχει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Πατούλης ν΄ ασχολείται με τα κρούσματα ελονοσίας ανά τη χώρα; Απολύτως καμία! Παρομοίως καμία θεσμική αρμοδιότητα δεν έχει ο κ. Πατούλης να ασχολείται με το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο ανήκει στην περιοχή ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων» διερωτάται σχετικά. Όπως τονίζει ο κος Βαρνάβας μοναδικός θεσμικά αρμόδιος φορέας είναι ο ΠΙΣ, ο οποίος διατηρεί νηφάλια στάση. «Πρέπει λοιπόν να πάψει άμεσα ο κ. Πατούλης να υποκαθιστά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κατά τρόπο βάναυσο, προκειμένου να δημιουργεί τη δική του ατζέντα, ώστε να εμφανίζεται σε ΜΜΕ και να συμπεριφέρεται αντιθεσμικά» καταλήγει.

Πατούλης: Τα ζητήματα της υγείας δεν έχουν κομματικό χρώμα

Οι αντιδράσεις για τα λεγόμενά του και η σφοδρή επίθεση που δέχεται προσωπικά δεν πτοούν, ωστόσο, το Γ. Πατούλη ο οποίος υπογραμμίζει ότι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Ανεβάζει συνάμα τους τόνους της αντιπαράθεσης, χαρακτηρίζοντας το Δ. Βαρνάβα θλιβερό παράδειγμα συνδικαλιστή.

«Η κριτική που άσκησα ως πρόεδρος του ΙΣΑ για το χειρισμό μιας επικίνδυνης κατάστασης για τη Δημόσια υγεία – τον ψεκασμό για τα κουνούπια – προκάλεσε την οργή της «ορντινάτσας» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που ανέλαβε αμέσως την υπεράσπισή της. Δυστυχώς αυτή δεν είναι αυτή η πρώτη φορά. Η περιφρόνηση των συναδέλφων μας σε αυτή την ανήθικη τακτική θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση. Ο “Βαρνάβιος συνδικαλισμός” θα γραφτεί με τα πλέον μελανά χρώματα στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος του ιατρικού σώματος»σημειώνει σχετικά.

«Να μας πουν την αλήθεια για τους ψεκασμούς»

Περνώντας παράλληλα στην αντεπίθεση, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ προκαλεί την Κυβέρνηση να πει την αλήθεια για τους ψεκασμούς και να σταματήσει να προσπαθεί να ανάγει το ντόρο που έχει δημιουργηθεί για την ελονοσία ως εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔας μέσα από διάφορα ανυπόγραφα ή ενυπόγραφα δημοσιεύματα.

«Θα θέσουμε τρία ξεκάθαρα ερωτήματα στα οποία ζητούμε υπεύθυνες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Έγιναν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας;

Αν έγιναν, πότε ακριβώς έγιναν σε κάθε Περιφέρεια; Γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ υποδεικνύει ότι η κατάλληλη περίοδος, είναι η περίοδος Μαρτίου-Απριλίου και όχι αργότερα. Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ψεκασμών.
Όταν ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ.Ρόζενμπεργκ με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο» αναφέρει ότι «υπήρξαν δυσκολίες στην ορθή εκτέλεση αυτών των ψεκασμών», τι εννοεί; Πόσο ήσυχοι μπορούμε να κοιμόμαστε;.

1 σχόλιο:

  1. Ο Πατούλης πολιτεύεται. Το ίδιο κι ο Βαρνάβας. Ο ιστρικός συνδικαλισμός για τους περισσότερους είναι σκαλοπάτι για τη Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή