Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

“Λύνουν και δένουν” ανενόχλητοι οι εργολάβοι της καθαριότητας

 - Virus.com.gr

Μπορεί η Κυβέρνηση να ξορκίζει με κάθε ευκαιρία τους εργολάβους που έχουν συμβάσεις με τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά για όσο καιρό η απομάκρυνσή τους παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των Διοικήσεων, οι ιδιοκτήτες τους θα συνεχίζουν να «αλωνίζουν» καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Η αναιτιολόγητη απόλυση ενός ακόμη εργαζόμενου από την εταιρία «Αριάδνη», αυτή τη φορά στο «Σωτηρία» και η άρνηση της νεοδιορισμένης Διοίκησης του ιδρύματος να παρέμβει, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο πρώην εργαζόμενος πήρε τα «παπούτσια στο χέρι» την περασμένη Πέμπτη, πρώτη ημέρα εργασίας μετά τη θερινή του άδεια, κι ενώ η αντικατάστασή του από άλλον εργαζόμενο είχε ήδη διευθετηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία τον απέλυσε χωρίς καν να του έχει χορηγήσει το επίδομα αδείας, θέμα για το οποίο λίγες ημέρες πριν είχε κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Για εκδικητική απόλυση κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αναδεικνύει το θέμα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την παθητική στάση του νέου Διοικητή στο «Σωτηρία», Π. Λυριντζή. «Ο κος Διοικητής ισχυρίστηκε «αναρμόδιος» να παρέμβει στην εταιρεία, αποποιούμενος έτσι ακόμα και το θεσμικό αλλά και τον πολιτικό του ρόλο αφού ο ίδιος είναι τοποθετημένος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Με τη στάση του αυτή, ο κος Διοικητής «κλείνει» αντικειμενικά το μάτι στην ασυδοσία, τον εργασιακό μεσαίωνα και στην τρομοκράτηση των εργαζομένων από τους εργολάβους. Οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, άραγε, τον καλύπτουν;» αναφέρει σχετικά.

Για το θέμα το Virus επιχείρησε να επικοινωνήσει με το κο Λυριντζή, ο οποίος όμως δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απόκριση όπως λέει. «Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρέμβει ώστε να ανακληθεί η απόφαση της εταιρείας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι ευθύνες για την ασυδοσία των εργολάβων θα βαρύνουν τους κους Υπουργούς και τα «μεγάλα λόγια» του κου Πολάκη για τον «πόλεμο» κατά των εργολάβων που «πίνουν το αίμα των εργαζομένων» δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά επικοινωνιακές κορώνες» τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι κάτω από την πίεση πρόσφατων γεγονότων όπως η προσωρινή δικαίωση ορισμένων εργολάβων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εδώ) αλλά και όσα διαδραματίστηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων, η Αριστοτέλους ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική απομάκρυνση των εταιριών. Την ανάγκη τροποποίηση της νομοθεσίας κατ’ αυτό τον τρόπο είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί συνάμα την μετατροπή των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, σε αορίστου χρόνου κι έπειτα τη σύσταση οργανικών θέσεων για την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό. Για το ζήτημα αυτό, ωστόσο, η πολιτική ηγεσία αποφεύγει να κάνει ακόμη και υπαινιγμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου