Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Αναζητείται νόμος για τις προμήθειες στο ΕΣΥ


-HEALTHMAG.GR

Οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμών και τη σύναψη συμβάσεων κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν παράνομες από το ελεγκτικό συνέδριο

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε ο ν.4412/2016 για τις «δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών». Με μια προσεκτική ανάγνωση παρατηρεί κανείς ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν αφορά και το σύστημα υγείας και αυτό γιατί δεν καταργεί πλήρως τους νόμους που διέπουν τις προμήθειες στο χώρο της υγείας, αλλά και δεν αναφέρει ευκρινώς ότι το συμπεριλαμβάνει.

Όταν ψηφιζόταν ο ν. 3918/2011, που θα αντικαθιστούσε τον ν.3580,αναγραφόταν στην συνοδευτική αιτιολογική έκθεση «ότι θα σταματούσε η συσσώρευση του υπερβολικού χρέους των νοσοκομείων, θα επιτυγχάνονταν η συγκράτηση των δαπανών υγείας, θα σταματούσε η υπερτιμολόγηση υλικών και φαρμάκων καθώς και η σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων αυτών. Επίσης αναγραφόταν ότι με τους προηγούμενους νόμους υπήρχε αδυναμία ελέγχου των πραγματοποιούμενων προμηθειών προϊόντων σε όλα τους τα στάδια, δηλαδή κατά τη διατύπωση των αναγκών των φορέων υγείας, την παραγγελία των προϊόντων, την παράδοση, την αποθήκευση και την κατανάλωσή τους, όπως επίσης και τη καταστρατήγηση του εθνικού και κοινοτικού δικαίου σχετικά με το σεβασμό των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα και τις σπατάλες θα λυνόντουσαν με τη συνέχιση και ενίσχυση των διαδικασιών διατίμησης προϊόντων και υπηρεσιών και σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων, όπως και με τη θέσπιση νέων ευέλικτων μορφών συμβάσεων και συμφωνιών προμηθειών». 

Πως πραγματοποιούνταν οι προμήθειες στο ΕΣΥ μέχρι σήμερα; Με το ν.3580/2007.
Ο ν.3918 δεν εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα (!!), αφού θα ισχύσει ως προς τα άρθρα 1-6 και 11-12από την 1-1-2017 ενώ για τα άρθρα 8-10 με την έγκριση του συνολικού προγράμματος προμηθειών έτους 2016. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το πρόγραμμα προμηθειών του 2015.

Ο ν.3580/2007 παρέμενε (και παραμένει;) μέχρι σήμερα σε ισχύ παρ’ όλο που είχε καταργηθεί (γιατί είχε όλα τα παραπάνω προβλήματα σπατάλης και διαφθοράς που αναφέρθηκαν παραπάνω) με το ν.3918/2011 και αυτό γινόταν με την αιτιολογία της υλοποίησης των προμηθειών κάθε επόμενου έτους (δηλαδή μια αέναη διαδικασία) ενώ η αλήθεια είναι ότι αυτό γινόταν για να μην αλλάξει σκοπό-αποστολή η ΕΠΥ και το ΕΚΑΠΤΥ. 

Στο ν.4412/2016 δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτός ισχύει για τις προμήθειες στο ΕΣΥ αφού δεν καταργεί το ν.3580 ο οποίος παραμένει σε ισχύ.

Στη διαβούλευση για το 4281/2014 είχε επισημανθεί ότι η επιλεκτική κατάργηση άρθρων νόμων, ΠΔ, ΚΥΑ και ΥΑ και όχι του συνόλου των νομοθετημάτων, ενόψει και της ανάγκης απλοποίησης και συγκέντρωσης του θεσμικού πλαισίου και των αντίστοιχων διαδικασιών, ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε σύγχυση σε όλους τους εμπλεκόμενους με τις δημόσιες συμβάσεις. Οι συντάκτες όμως του νόμου 4281 έκριναν ότι δεν επρόκειτο για αποσπασματική κατάργηση διατάξεων αλλά για κατάργηση όλων των υφιστάμενων διατάξεων, ενοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων. Έτσι είχε διαφύγει και πάλι ότι ο ν.3580 παρέμενε σε ισχύ αφού δεν καταργούσε πλήρως τον ν.3918 αλλά συγκεκριμένες διατάξεις του (τις ίδιες διατάξεις που καταργήθηκαν και με τον ν.4412).
Το άρθρο 41 του ν 4412/2016 αναφέρει την ΕΠΥ ως Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών (ΕΚΑΑ). Πρέπει λοιπόν άμεσα να διευκρινιστεί εάν ο ν.4412 ισχύει για όλους τους φορείς του συστήματος υγείας ή μόνο για την ΕΠΥ. Ο ν.4412 ισχύει από την 08-08-2016 και δεν προβλέπει ,όπως παλαιοτέρα, την μη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών από 5-25 Αυγούστου.

Εάν ο νόμος δεν ισχύει για τους φορείς του συστήματος υγείας θα πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα ποιος νόμος τελικά ισχύει και πώς αυτός θα εφαρμόζεται από τους φορείς. 

Αλλιώς, οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμών και τη σύναψη συμβάσεων κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν παράνομες από το ελεγκτικό συνέδριο με ότι αυτό συνεπάγεται.

*O Δρ. Ιωάννης Καραφύλλης είναι Supply chain and procurement specialist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου