Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΙΣΘ: Ελονοσία και κενά πολιτικής υγείας


Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελονοσία και κενά πολιτικής υγείας

Τα κρούσματα ελονοσίας στον πληθυσμό των Ελλήνων αλλά και των προσφύγων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου που λόγω θέρους γίνεται εμφανής. Το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας για τους πληθυσμούς των προσφύγων, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των επιμέρους υπηρεσιών με προεξέχοντα τον ελληνικό στρατό.

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Υγείας κ. Μπασκόζου δημιουργήθηκαν «παράτυπες διαδικασίες αδειοδότησης» για το ιατρικό προσωπικό των Μ.Κ.Ο.
Επιπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο πολιτικής υγείας για τους πρόσφυγες. 

Το υπουργείο δεν έχει ορίσει πόσοι ιατροί και τι ειδικότητες είναι απαραίτητες για τον κάθε καταυλισμό. Δεν έχει οριοθετήσει τι είδους υπηρεσίες υγείας και πότε παρέχονται. 

Δεν έχει εκπονήσει πρόγραμμα πρόληψης και συστηματικών εμβολιασμών για τους πληθυσμούς αυτούς, οι οποίοι εμβολιάζονται με τρόπο τυχαίο και από άλλοτε άλλον. 

Οι υπηρεσίες του κράτους, του στρατού, των περιφερειών, των δήμων αλλά και οι εθελοντές -για τους παραπάνω λόγους- καλούνται καθημερινά να ανταπεξέρχονται σε αχρείαστες επιπλέον δυσκολίες και όλα αυτά υπό την αλαζονική ιδεολογική ομπρέλα που εύκολα χαρακτηρίζει ακραίο ή ξενοφοβικό όποιον διατυπώνει ορθολογικές παρατηρήσεις. 

Μέχρι σήμερα το υπουργείο υγείας δεν καταδέχτηκε να απαντήσει στο Δήμαρχο Λαγκαδά και στις ανησυχίες που διατύπωσε για την περιοχή του, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων στο χωριό Άγιος Βασίλειος, που ήταν απαλλαγμένος από ελονοσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Για εμάς αυτό ήταν αναμενόμενο βέβαια αλλά παραμένει απαράδεκτο όπως και η έλλειψη σαφούς πολιτικής υγείας για τους πρόσφυγες. 

Τέλος, θα πρέπει να απαντηθεί αν οι τοποθεσίες των καταυλισμών προσφύγων που βρίσκονται στο Δήμο Λαγκαδά είναι οι ενδεδειγμένες ή όχι λόγω της γειτνίασης με περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.

Αναμένοντας (ματαίως;) απάντηση.

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ, ΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΔΥΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙΩΝ ΑΧΥΡΟ. ΕΛΕΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή