Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Στο ναδίρ τα κονδύλια των Δημοσίων Νοσοκομείων! Πόσο έπεσε η χρηματοδότηση το 2016;

Τετάρτη 31 Αύγουστος 2016

Γράφει: Μαρία Γλένη 
- Health Report.gr

Δραματικές είναι οι μειώσεις των κονδυλίων χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τα κρατικά ταμεία.

Σε οικονομικό στραγγαλισμό θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια τα Δημόσια νοσοκομεία αφού χρόνο με το χρόνο όλο και λιγοστεύουν τα κονδύλια χρηματοδότησης από τον κρατικό κορβανά για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Πλέον τα Δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν στο «κόκκινο» αφού δεν έχουν πια ούτε τα βασικά υλικά στη διάθεσή τους.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ότι το ΕΣΥ λειτουργεί πλέον με εράνους και δωρεές, προκειμένου να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας.


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, « η μειωμένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι μόνο η…αφετηρία για την αναζήτηση άλλων τρόπων χρηματοδότησης. «Εφέτος η χρηματοδότηση είναι 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Έχουν επάρκεια υλικών οι μονάδες του ΕΣΥ, λένε. Και όμως οφείλουν 1,5 δισ. ληξιπρόθεσμα. Το ΕΣΥ συντηρείται από εράνους, παροχές, δωρεές και συναυλίες. Μέχρι και από τα παγκάρια της εκκλησίας του κάθε Νοσοκομείου αναζητείται η οικονομική ενίσχυση».

Αναφέρεται ενδεικτικά το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» όπου μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Διαβάστε ΕΔΩ: Στα…Τάρταρα τα κονδύλια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ!


Πάντως δεν είναι μόνο ο τσεκουρωμένος προϋπολογισμός αφού τα Δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν σε προμηθευτές και άλλους παρόχους υγείας αστρονομικά ποσά! Και για του λόγου του αληθές μόνο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2016 τα νοσοκομεία είχαν συνολικά χρέη 1,14 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου