Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Νέες οδηγίες συνταγογράφησης για γιατρούς-φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ! Πρόστιμα ως και 15.000 ευρώ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Νέες οδηγίες για τη σύνταξη και εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ. 

Με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα που στους γιατρούς φθάνουν μέχρι και τα 15.000 ευρώ, επιχειρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επιβάλει τις νέες οδηγίες για τιςσυνταγές φαρμάκων και την εκτέλεσή τους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμηπρος τους Ιατρικούς αλλά και τους φαρμακευτικούς Συλλόγους στις 5 Αυγούστου, θα πρέπει να τηρείται αυστηρά η διαδικασία για την έκδοση και εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων διαφορετικά έρχονται αυστηρές κυρώσεις.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ο Οργανισμός δεν τηρεί καμία από τις συμβατικές του υποχρεώσεις, καλεί τους γιατρούς να γίνουν ξανά …τυπολάτρες και να αναγράφουν και με το χέρι όλα τα στοιχεία των ασθενών, ενώ ζητά να είναι τυπικοί χωρίς βέβαια να έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Διαβάστε τις νέες εξελίξεις και για τα χρήματα του Μαρτίου που πρέπει να καταβληθούν στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: «ΕΟΠΥΥ: Και νέο τεχνικό πρόβλημα! Απλήρωτοι μένουν οι γιατροί και για τον Μάρτιο»

Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επειδή ακριβώς υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους γιατρούς για τη στάση πληρωμών προς τον κλάδο, επιχειρεί όπως φαίνεται να εστιάσει επικοινωνιακά στις υπερσυνταγογραφήσεις και τις πιθανές παρατυπίες. Γι αυτό εξάλλου εξέδωσε εκ νέου τις συγκεκριμένες οδηγίες με τα πρόστιμα.

Ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ για…κλάματα! Χειρόγραφα ξανά για τους γιατρούς

Με βάση τις οδηγίες που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί εκτός των άλλων θα πρέπει να γράφουν χειρόγραφα στο έντυπο της συνταγής όλα τα στοιχεία σχετικά με τον ασθενή, την πάθηση και τη θεραπεία.

Όπως σημειώνεται από τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί θα πρέπει «να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς και να αναγράφουν το ποσοστό συμμετοχής (%) ή τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα ιατρού».

Παράλληλα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δε θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων «εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δε δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με τηνπροηγούμενη συνταγή.»

Μία συσκευασία το πολύ δύο μπορούν να χορηγούν οι γιατροί στους ασθενείς τους και πάντως όχι για περισσότερο από έναν μήνα ανά συνταγή.

Επαναλαμβανόμενη συνταγή τρίμηνης διάρκειας πρέπει να χορηγούν -όπως ισχύει και σήμερα -μόνο στους χρονίως πάσχοντες και μόνο για τις παθήσεις της ειδικότητας τους.

Αυστηρά πρόστιμα

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι επαναφέρει τις αυστηρές ποινές για τους γιατρούς οι οποίες εκτός από πειθαρχικές, διοικητικές και ποινικές είναι και χρηματικές.

Όποιος παραβαίνει τις οδηγίες :

-Θα του καταλογίζεται η ζημιά που προκαλείται από τη συνταγογράφησηπροσαυξημένη κατά 50%

-Θα του επιβάλλεται πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 3000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους γιατρούς των Ασφαλιστικών Οργανισμών μόνιμους ή με σύμβαση, προβλέπεται προσωρινός αποκλεισμός «από την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους των φορέων από 4 μέχρι 12 μήνες ή οριστική καταγγελία της σύμβασης

Για τους φαρμακοποιούς

Οδηγίες προβλέπονται και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ.

Νόμιμη θεωρείται μια συνταγή- όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΟΠΥΥ– που περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:


Ο φαρμακοποιός εκτός των άλλων είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση ή μη των όρων και τις προϋποθέσεις της έκδοσης της συνταγής από τον θεράποντα ιατρό.
Τα στοιχεία που πρέπει να ελέγχει είναι όλα όσα αναγράφονται στη συνταγή ενώ σε περίπτωση που εκτελέσει συνταγή που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας ή αν εκτελέσει συνταγή που δεν είναι θεωρημένη, δε θα εισπράττει την αξία της.

12 σχόλια:

  1. Πρόκειται για προσχηματικές γελοιότητες ώστε να έχει τους γιατρούς στην .....γωνία κατηγορούμενους ! Τι σημασία έχει αν 4-5 σθενείς βρεθούν με κανένα κουτί παραπάνω? Πως θα πεις στον ασθενή που εξετάζεις και σε παρακαλά να του γράψεις και ένα Lipitor για να μην ταλαιπωρείται στο ΙΚΑ, όχι? Τι θα πει ......3000-15000 πρόστιμα για 5-10 κουτιά παράβαση? Για τί ο αγροτικός μπορεί να συνταγογραφεί τα πάντα και εγώ ο ειδικός μόνο της ειδικότητας ? Το ποιος συνταγογραφεί θα έπρεπε να ελέγχεται ή πόσα κουτιά παίρνει ο ασθενής τον μήνα? Αν παίρνει όσα χρειάζεται γιατί να μην μπορεί ο καθένας να κάνει την συνταγογράφηση ? Καθαρά σταλινικές πρακτικές συκοφάντησης , τρομοκράτησης (πάτε στοίχημα ότι θα αρχίσει κυνήγι μαγισσών για να .....το βουλώσουμε?)και αποπροσανατολισμού του πόπολου από την κατάρρευση της υγείας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτήν την κατάπτυστη ανακοίνωση του φερέφωνου ygeianet την έχετε δει ?........................

    Η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας (κλικ εδώ) αποδεικνύει πως ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν εσαεί ν΄ απομυζούν τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους, εφευρίσκοντας απίθανες απάτες και θεωρώντας πως ποτέ δεν θα υπάρξει τιμωρία για το κοινωνικό έγκλημα της μίζας και διαφθοράς.

    Ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να μηχανοργανώσει ένα κυκεώνα εγγράφων και διαδικασιών, ώστε να μπορέσει να περιστείλει τη διαρροή πόρων, έχοντας τη διαρκή πίεση να αποζημιώνει γρήγορα τα τους δικαιούχους.

    Όντως, οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ανάγκη τα οφειλόμενα και δικαίως διαμαρτύρονται. Όμως αυτό το σωματείο-σφραγίδα που ονομάζεται ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δεν ξέρει τίποτα άλλο, από το να ανακοινώνει κάθε αρχή του μήνα εικονικές κινητοποιήσεις, τις οποίες αναστέλλει την επομένη;

    Γνωρίζει ηγεσία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ το πάρτι που κάνουν ορισμένα μέλη της με τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ. Σιωπά όμως με νόημα, παρέχοντας ουσιαστικά κάλυψη στις απάτες. Ούτε δύο γραμμές δεν έχει τολμήσει να γράψει μέχρι τώρα στα άπειρα e-mail διαμαρτυρίας που στέλνει.

    Από την άλλη πλευρά ο ΕΟΠΥΥ πρέπει ν΄ αντιληφθεί πως συμβεβλημένοι μαζί του δεν είναι μόνο οι ιδιώτες. Είναι και τα Νοσοκομεία της χώρας, στα οποία οφείλει –παράλληλα με την κρατική επιχορήγηση- να αποπληρώνει νοσήλια και υγειονομικό υλικό, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν όρθια και να καλύψουν τους πολίτες της χώρας.
    Τι θα κάνει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω μία πελώρια ......απορία ! Πάντα είχαμε πρόσβαση στα ΜΜΕ (ειδικά στον ΣΚΑΙ, θυμάμαι άπειρες φορές τον κ.Ελευθερίου στους Αντωνοπούλου/Μπογδάνο τότε !)για τα θέματα του κλάδου ακόμη και όταν κυβέρνηση ήταν η φιλική προς τα ΜΜΕ, ΝΔ. Σήμερα με κανάλια όπως το MEGA , ο ΣΚΑΙ ,εφημερίδες όπως το Πρώτο Θέμα , Το Βήμα κα, με μεγάλο κοινό, γιατί δεν υπάρχουμε? Τι νόημα έχει να αλληλοσχολιαζόμαστε σε ένα ιατρικό site ? Η κατάπτυστη ανάρτηση του ygeianet , δείχνει ότι η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ενοχλεί και άρα κάνει την δουλειά της υπέρ των γιατρών, μήπως όμως πρέπει να είμαστε συχνότερα στα κανάλια ? Αφού ξέρουμε ότι έχουν βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν κωλύονται να <> ακόμη και .....παραμύθια! Εμείς έχουμε σοβαρά και απόλυτα δικαιολογημένα παράπονα, γιατί δεν παίζουμε αυτό το χαρτί κ. Μαστοράκου ? Και μην φανταστείτε ότι έχετε να κάνετε με κανέναν ΝΔημοκράτη που θέλει να σας παρασύρει στην Αντιπολίτευση , μόνο συμπαθων την αντιπολίτευση και ειδικά την ΝΔ δεν είμαι ! Αλλά κάπως πρέπει σαν κλάδος να αμυνθούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έγραψα Συνάδελφε και σε άλλη ανάρηση πιο κάτω...Ούτε εγώ είμαι ιδεολογικά "συμβατός" με την ΝΔ, αλλά πλέον ο Μπερσίμης και ο Γεωργακόπουλος μου βγάζουν μια αηδία, μια σιχασιά, που και τον Βελζεβούλη θα ψήφιζα φτάνει να μην τους ξανακούσω και τους ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου...Εμετικά άτομα..

      Διαγραφή
  4. δηλαδη αν σε ενα ηλεκτρονικο συνταγοχαρτο γραφτει κατα λαθος η απο αγνοια του γιατρου, 15 τα εκατο η 25 τα εκατο συμμετοχη, θα πεφτει προστιμο 3000 ευρω? κ αν η συμμετοχη αλλαξει ξαφνικα σε καποιο φαρμακο,τι γινεται τοτε? θα τρωμε προστιμο? αν ειναι να μη συνταγογραφει κανεις ,απ το να παμε φυλακη απ τα προστιμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η άποψη μου ήταν ανέκαθεν έξω από τον ΕΟΠΥΥ και έξω από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Να δινουμε όλοι χειρόγραφη συνταγή και να πηγαίνει ο ασθενής στα ΠΕΔΥ να του τα συνταγογραφούν μετά από 4 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρία πουλάκια κάθονταν και ξύναν τα .......φτερά τους.Η αλητεία και η γελοιότητα δεν έχει φρένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 10.07 πότε την είχαμε αυτήν τήν πρόσβαση? θυμάμαι, όταν κάναμε επίσχεση πανελλαδικά με μεγάλη συμμετοχή μάλιστα δεν το ανέφεραν ουτε στα ψιλά των ειδήσεων,Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λεπτομεριες πως ακριβως θελουν να συνταγογραφουμε ηλεκτρονικα τα φαρμακα, που θα βρουμε? θα γραφουμε τα στοιχεια του ασθενη χειρογραφα ,που?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΠΕΙΔΗ ΣΠΟΥΣΑΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ,
    ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,ΠΛΗΡΩΜΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ,ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΝΤΩΣ ΩΦΕΛΗΘΗΣΑΝ ΤΑ ΚΟΥΡΙΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΡΤΑ ΦΕΡΤΑ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ/ΚΥΤΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕ? ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ? ΤΙ ΣΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή