Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κυβέρνηση: Αντίδοτο των μνημονιακών περικοπών η Υγεία


Στην Υγεία φαίνεται να στηρίζει σημαντικό κομμάτι από τα σχέδια άμβλυνσης των επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών η Κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τους επτά πυλώνες του σχεδίου ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις «σε αυτό που ονομάζουμε ως τη μεγάλη μάχη για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους». Υγεία, κοινωνική ασφάλιση, προστασία των κοινωνικά αδυνάμων, προστασία της εργασίας, αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στεγαστική πολιτική και παρεμβάσεις για την παιδεία.
«Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και κοινωνικά λεηλατημένη χώρα», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που, μάλιστα, θα έχουν τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο. Αυτά είναι η πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους υπήρξε μείωση, η απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας, για περικοπές που ξεπερνούν τα 30 ευρώ, η ένταξη στο πρόγραμμα προπληρωμένης Κάρτας Αλληλεγγύης, για περικοπές που ξεπερνούν τα 115 ευρώ, η διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

«Χαρτί» για την κυβέρνηση αποτελεί και η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει τη δημιουργία μονάδων σε πολλούς δήμους από το 2017.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, με τη νέα διοίκηση να «ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα», όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών, συγκεκριμένα στις προμήθειες φαρμάκων.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης, εφάπαξ, ενώ αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που θα αρχίσει να καταβάλλεται το 2017 καθώς και στην επέκταση των «Σχολικών Γευμάτων». Στα εργασιακά στόχος είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου