Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Δραματική και οριακή η κατάσταση για τη δημόσια υγεία



902.gr

Δραματική έως και επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία είναι η κατάσταση που επικρατεί σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία όλης της χώρας, παρά τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το «ανθρώπινο πρόσωπό της» με αναφορές σ' αυτόν τον τομέα.

Με συνεχείς παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, (Σαντορίνη, 15/7, εξαγγελίες για το Κοινωνικό Κράτος 27/7) αλλά και το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν να παρουσιάσουν το μαύρο ως άσπρο. Ισχυρίζονται πως με «μικρές παρεμβάσεις» στην «καθημερινότητα των πολιτών» θα ανακουφιστούν τάχα τα λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κρύβουν πως προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (κρατικές παροχές Υγείας, ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών κ.ά.) και η εξοικονόμηση κρατικού χρήματος για φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κίνητρα, επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις. Κρύβουν πως οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα κι επομένως όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν.

Γι' αυτό, σε όσα ωμά ψέματα κι αν καταφύγει η κυβέρνηση η πραγματικότητα είναι εδώ και τη διαψεύδει:

Για την υποτιθέμενη «χρηματοδοτική ενίσχυση του ΕΣΥ»: Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016: Οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ψίχουλα του 2015. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει το 2016 τα δημόσια νοσοκομεία με 1,56 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. το 2015, ενώ οι δαπάνες προσωπικού είναι μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ. Διατηρείται η κρατική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (526 εκατ. ευρώ), που δεν αποτελεί ούτε το 10% των εσόδων του. Για Κέντρα Υγείας - ΠΕΔΥ θα δοθούν τα ίδια ψίχουλα με το 2015 (122 εκατ. ευρώ), δηλαδή θα συνεχιστεί η διάλυση των δημόσιων Μονάδων ΠΦΥ.

Για την «αιμοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό»: Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν τις 35.000 (στοιχεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην καλύτερη περίπτωση λείπουν 6.000 γιατροί. Από το 2013 έως σήμερα λιγόστεψε το προσωπικό των νοσοκομείων κατά 15.000 (στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ 7.000 ακόμα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και προτίθενται να φύγουν την επόμενη διετία, χωρίς βέβαια να αναπληρωθεί το κενό που αφήνουν.

Απέναντι σε αυτά τα κενά η κυβέρνηση «απαντά» και μάλιστα με περίσσιο θράσος με 985 προσλήψεις φέτος - που είχαν προκηρυχθεί το 2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ - και συνολικά 3.500 σε ...βάθος χρόνου. Οι ελλείψεις είναι τόσο δραματικές που «σφραγίζονται» κλινικές, τμήματα, Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ, καταργούνται κρεβάτια... Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ, για τα οποία η κυβέρνηση δεν κάνει κουβέντα για κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό, για τη χρηματοδότησή τους ώστε να λειτουργήσουν τα ερημωμένα εργαστήρια, να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου