Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Έρχονται αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων! Όλες οι λεπτομέρειες

Τρίτη 19 Ιούλιος 2016

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Έντονες πιέσεις φαίνεται ότι ασκούν οι θεσμοί ώστε να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα του δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί παρατάσεις στις συμβάσεις, μέχρι τέλος του χρόνου η πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές από το Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει τόσο εξοικονόμηση κονδυλίων για τα νοσοκομεία όσο και να αντικρουστούν οι πιέσεις των δανειστών που ζητούν εδώ και τώρα συμμάζεμα των οικονομικών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι θεσμοί είχαν εκφράσει τις έντονες διαμαρτυρίες τους για το σύστημα αγορών, που ακολουθείται σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές για τα ίδια προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, τελικώς –όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr – η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα αφορά τις συμβάσεις σε όλο το δημόσιο τομέα.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το νομοσχέδιο φέρει πρωτίστως την υπογραφή του υπουργείου Ανάπτυξης και περιλαμβάνει σειρά άρθρων με τα οποία αλλάζουν τα πάντα στις προμήθειες του δημοσίου ενώ θέτει ένα στενό πλαίσιο ελέγχου και προδιαγραφών.

Τι αλλάζει

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται να το σύστημα να γίνει πιο «κεντρικογενές» ώστε να μην μπορεί ο κάθε φορέας να πράττει ή να αγοράζει κατά βούληση. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι ακριβώς είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Πόλεμο στα πιράνχας από τον Π.Πολάκη! Τι εξήγγειλε για προμήθειες-υλικά».

Παράλληλα στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ηλεκτρονικές διαδικασίες ώστε να είναι πιο διαφανείς. Ακόμη καθίστανται πιο διαφανείς οι διαδικασίες, ώστε σε κάθε διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην μπορούν να αξιοποιούν…φωτογραφικές διατάξεις ή εγκυκλίους.

Ενδεικτικά για τα νοσοκομεία προβλέπεται να γίνεται πλήρης καταγραφή των υλικών που απαιτούνται μέσω ειδικής κωδικοποίησης. Επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο όριο τιμών το οποίο θα ορίζεται με βάση τον μέσο όρο που ισχύει στις αγορές της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου