Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

«Σαρώνει» η εφορία τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Και απλήρωτοι και φορολογημένοι

Τετάρτη 20 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ανάστατοι είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά τα σημειώματα της εφορίας, καθώς καλούνται να πληρώσουν εφορία ακόμη και για χρήματα που δεν εισέπραξαν.

Στο πόδι είναι τις τελευταίες ημέρες οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καθώς διαπίστωσαν στην πράξη πια, ότι θα πρέπει να καταβάλουν υψηλά ποσά ως φορολογία εισοδήματος για χρήματα όμως που δεν εισέπραξαν ποτέ από τον Οργανισμό.

Ειδικότερα κατά την περσινή χρονιά ο ΕΟΠΥΥ παρακράτησε περίπου έξι μήνες από τα χρήματα που επρόκειτο να καταβάλει στους γιατρούς για επισκέψεις ή εξετάσεις που πραγματοποίησαν σε ασφαλισμένους.

Πρόκειται ουσιαστικά για χρήματα που οφείλονται στους γιατρούς αλλά δεν καταβλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως η φορολογία προκύπτει από τιμολόγια που κόπηκαν και όχι από αυτά πουεξοφλήθηκαν. Αποτέλεσμα είναι να πρέπει τώρα οι γιατροί να πληρώσουν τα …σπασμένα.

Άλλωστε όπως σημειώνει και η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου: «Λόγω καθυστερημένης έκδοσης Υπουργικής απόφασης για την παράταση της σύμβασης των ιατρών κατά το έτος 2015, οι θεράποντες ιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώθηκαν το Β’ εξάμηνο του περσινού έτους, παρόλο που υποχρεώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της κείμενης νομοθεσίας, να εκδώσουν όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για το 2015, συμπεριλαμβανομένου και του ανείσπρακτου 10%.»

Παρότι στο παρελθόν είχε ζητηθεί εξαίρεση για τις περιπτώσεις αυτές, τελικώς οι γιατροί δεν τη γλίτωσαν.

Αναμένονται πάντως επίσημες αντιδράσεις τόσο από την Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ όσο και από Ιατρικούς Συλλόγους.

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες δε σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας πολλών γιατρών σε Συλλόγους, προκειμένου να υπάρξουν αντιδράσεις για το θέμα.

7 σχόλια:

  1. Το ποσό του clawback αναγνωρίζεται ως μη καταβληθέν και γι αυτό δεν φορολογείται ο ιατρός. Αν δεν το έβαλε ο λογιστής τους είναι άλλο θέμα. Το 10% όμως του περασμένου έτους δεν εισπράχθηκε ποτέ και όμως φορολογήθηκε κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ανακρίβειες γράφουν....Το clawback και το rebate αφειρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα, βάσει της σχετικής βεβαίωσης του ΕΟΠΥΥ. Οσο για τις πληρωμές, ο φόρος εξοφλειται Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο, ως τότε οι κλινικοί που δεν υπόκεινται σε clawback rebate έχουν πληρωθεί για το 2015, για το οποίο αντιστοιχεί ο φόρος. Μη γράφουμε και υπερβολές και ανακρίβειες και δεν αναφέομαι στο μπλογκ που κάνει απλά αναδημοσίευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και με τα ποσά το cb+rb καλύπτονται οι μηνες που παρακρατήθηκαν ? το πιθανώτερο όχι,αρα δεν θα πληρωθεί φόρος για το ποσό της διαφοράς ? δεν θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης σε αυτό το ποσό? Δεν προκύπτει αρα εξτρα φόρος ? Εχει και η εοπολαγνεία τα όριά της

      Διαγραφή
  3. ΟΙ ΜΠΕΡΣΙΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ...ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΡΥΓΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΝΑ ΧΑΡΑΤΣΩΝΟΥΝ ΞΕΡΟΥΝ...ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΑΖΕΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΖΕΨΟΥΝ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ...ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΑ 10% 4 ΕΤΩΝ...ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΑΣ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το άρθρο ειναι σωστότατο.μου ήρθε η εφορία και τρελλαθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κανείς και νέα σύμβαση συνάδελφε για να τινάζεις τα μυαλά σου στον αέρα μιας και συνέλθεις.

      Διαγραφή
  5. κ Μαστοράκου, έφτασε ο κόμπος στο χτένι...Κάναμε πολύ μεγάλη υπομονή για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα...Αλλά το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει έξι μήνες και σε επισκέψεις και στους εργαστηριακούς, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το διαχειριστούμε...Και έχουμε και τις ειρωνίες και τις ύβρεις του Γεωργακόπουλου από πάνω (Συνάδελφος να σου πετύχει)...Ο ΠΙΣ είναι προκλητικά αδιάφορος, ο ΙΣΑ κάνει κάποιες κινήσεις -χωρίς απτό αποτέλεσμα και η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σιωπά... Θα μπορούσατε να έρθει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε κάποια επικοινωνία (όσο είναι δυνατόν να επικοινωνήσει κάποιος με τύπους σαν τον Μπερσίμη και το Γεωργακόπουλο, τους καταστροφείς του ΕΟΠΥΥ) ώστε να πληρωθούν πακέτο μερικοί μήνες από τον ιδρώτα μας, γιατί απλά φτάσαμε στα όριά μας...Ενημερώστε τουλάχιστον την πολιτική ηγεσία του τόπου (όχι βέβαια τον Πολάκη και γελάει ο κόσμος) για την αδιέξοδη κατάσταση που έχουν οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς που τον υπηρετούν, οι τακτικισμοί των "εξολοθρευτών" του Οργανισμού, Μπερσίμη και Γεωργακόπουλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή