Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μπάχαλο με τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων! Στον αέρα το νέο σύστημα εξαιτίας λαθών

Πέμπτη 21 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Γεμάτα λάθη και «τρύπες» είναι τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων που εσπευσμένα επέβαλε το υπουργείο Υγείας.

Μπορεί υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ άρον άρον να επιχείρησαν να επιβάλουν νέα όρια στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά φαίνεται πως το νέο σύστημα είναι γεμάτο λάθη και «τρύπες» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Δεν είναι τυχαίο πως πριν ακόμη τεθούν σε εφαρμογή τα νέα όρια συνταγογράφησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, έχουν ξεσηκωθεί οι γιατροί αφού κόβονται ακόμη και απλές εξετάσεις από πολλές ειδικότητες. Δείτε ΕΔΩ όλο το ΦΕΚ και τους νέους περιορισμούς που μάλλον μένουν στα…χαρτιά: «Δείτε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις προβλέπονται με το νέο πλαφόν ανά πάθηση και ειδικότητα γιατρού! Όλο το ΦΕΚ»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ζήτησε την απόσυρση των νέων ορίων εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούν τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς.

Οι τρύπες του συστήματος

Εκτός αυτού βέβαια είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί η εξοικονόμηση της δαπάνης, καθώς ήδη διαπιστώνονται διάφορες «τρύπες» στο σύστημα μέσω των οποίων οι γιατροί μπορούν να προσπεράσουν τα εμπόδια και να συνταγογραφήσουν τελικά ότι θέλουν.

Ενδεικτικό είναι ότι στο υπουργείο Υγείας μετά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες πολλών γιατρών- όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– επικρατεί…πανικός. Αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα όλο το σύστημα και ξεφύγει περαιτέρω η δαπάνη, η οποία ούτως ή άλλως είναι στα ύψη για τις διαγνωστικές εξετάσεις (υπέρβαση 15%).

Βέβαια οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως …αναζητούνται και οι«εμπνευστές» της ιδέας να τεθούν σε εφαρμογή τα συγκεκριμένα όρια για τιςδιαγνωστικές εξετάσεις τα οποία όπως φαίνεται μόνο ταλαιπωρία μπορούν να φέρουν στους ασφαλισμένους.
Γεγονός καθόλου…κολακευτικό για το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου μιλά για κενό γράμμα και περιγράφει με τι τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν οι νέοι περιορισμοί και οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν όπως πριν χωρίς βεβαίως να συγκρατηθεί η δαπάνη:

«Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αποτελεί γράμμα κενό, καθώς ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εναλλακτική κωδικοποίηση νόσου κατά ICD-10 από την ευρεία γκάμα των 11.000 κωδικών και να ξεπεράσει οποιοδήποτε περιορισμό στην αναγραφή των εξετάσεων κατά τη συγκεκριμένη κωδικοποίηση.

Η παρακολούθηση του μέσου παραπεμπτικού δεν έχει καμία αξία εάν δε συνδεθεί με τη χρέωση στο ΑΜΚΑ των ασθενών. Πχ. ένας θεράπων ιατρός μπορεί να εκδώσειεκατοντάδες παραπεμπτικά με σωστό μέσο όρο, αλλά παρόλα αυτά να εκτινάξει τιςδαπάνες συνταγογράφησης. »

Παράλληλα η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν φαίνεται να μπορεί να τηρήσει τις «εξπρές» ημερομηνίες που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε θεωρητικά τα νέα όρια πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα 21 Ιουλίου, αλλά η ΗΔΙΚΑ δεν έχει υιοθετήσει τους νέους περιορισμούς αφού σύμφωνα με την κ.Μαστοράκου, δεν έχει ενημερώσει σχετικά τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση του Π.Πολάκη σημειώνει εμφατικά ότι η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ. Δείγμα ενδεχομένως των κακών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε ΕΔΩ για τη μεγάλη κόντρα: «Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο»

Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε φαίνεται να θέλει να ακούσει τις προτάσεις των ιατρικών φορέων που και τη δαπάνη περιορίζουν και ασθενείς και γιατροί εξυπηρετούνται καλύτερα.

Η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου σημειώνει χαρακτηριστικά πως θα μπορούσαν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά τα μέτρα:

«Δυστυχώς προτάσεις από θεσμικούς / συνδικαλιστικούς φορείς δεν εισακούγονται διαχρονικά:

Α. real time ηλεκτρονικό προκλινικό έλεγχο «παραπεμπτικογραφίας» με κριτήρια:
1. ειδικότητα ιατρού
2. κωδικοποίηση νόσου ή σύμπτωμα
3. μενού με διαγνωστικά πρωτόκολλα ή επιλογή καθορισμένου μενού εξετάσεων
4. αριθμητικά όρια προς αποφυγή ποσοτικής υπερχρέωσης εξετάσεων
5. κλείδωμα στο ΑΜΚΑ ασθενούς όσον αφορά την επαναληψιμότητα για αποτροπή κατάχρησης. Σε όλα τα στάδια να επιτρέπονται αιτιολογημένες εξαιρέσεις, το ποσοστό των οποίων καταγράφεται ανά μήνα.

Β. έλεγχος πλασματικής συνταγογράφησης με έκδοση ειδικού pin στον ασφαλισμένο ώστε να πιστοποιείται η παρουσία του και

Γ. ανίχνευση τριγωνικών συναλλαγών (παραπέμπων, εκτελών) με φίλτρο την αυξημένη χρέωση στο ΑΜΚΑ των ασθενών.»

2 σχόλια:

  1. και τι έγινε.....,άλλωστε την υπέρβαση των ετήσιων δαπανών ο ΕΟΠΥΥ την απαλύνει με CLAWBACK-REBATE-ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ στο ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΑ τον ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι έχουν ξεσηκωθεί οι γιατροί όπως αναφέρετε δεν είναι αλήθεια. Οι γιατροί, όπως έχει αποδειχθεί, τα ανέχονται και τα καταπίνουν όλα. Περικοπές, προσβολές, εξευτελισμό. ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή