Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των νησιών «απειλούν» τον τουρισμό

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Οι ελλείψεις που παρουσιάζει σε γιατρούς, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό η ελληνική περιφέρεια, βάζει κάθε καλοκαίρι την τελευταία 6ετία τουλάχιστον, σε κίνδυνο τους τουρίστες – Έλληνες και ξένους- που επισκέπτονται τις περιοχές αυτές για να κάνουν τις διακοπές τους…

Τα αναλυτικά κενά στα νοσοκομεία είχε δημοσιοποιήσει προ ημερών και η ΠΟΕΔΗΝ σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων προς την κατεύθυνση της στήριξης των δομών υγείας ενόψει καλοκαιριού.

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Νησιών

Οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ οι βοηθητικοί κλάδοι τείνουν να «εξαφανισθούν». Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πάνω από 45 ετών, σε αρκετές περιπτώσεις ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι «απαρχαιωμένος» και η συντήρηση των υποδομών «ανύπαρκτη».

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, καταγράφεται μεγάλη αύξηση προσέλευσης ασθενών που φθάνει και 7 ώρες αναμονή στα παθολογικά ιατρεία, ενώ το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και λόγω ελλείψεις υλικών και ΜΕΘ, οι εσωτερικοί ασθενείς ξεπερνούν κατά πολύ το χρόνο νοσηλείας που προβλέπεται από τα ΚΕΝ, και οι εξωτερικοί ασθενείς που δεν έχουν έμμεση πρόσβαση, περιμένουν πάνω από 3 μήνες για τα Εξωτερικά Ιατρεία και πάνω κι από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν.

«Αποδυναμωμένα» εμφανίζονται και τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ στο νοσοκομείο της Σάμου, επειδή δεν προβλέπεται στον οργανισμό, αλλά και από έλλειψη χρημάτων και στελέχωσης οι ασθενείς όταν χρειάζεται κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους μεταφέρονται σε ιδιωτικό γαστρεντερολογικό εργαστήριο με ιδιωτική δαπάνη.

Όπως αναφέρει η γενική σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Αναστασία Πολίτου, τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά). Στα νησιά όπως στο Νοσοκομείο Σάμου, λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, η κάλυψη γίνεται από αγροτικούς γιατρούς, ενώ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού, άμεσα δε θα λειτουργεί η ΜΕΘ, που σήμερα υπολειτουργεί με 3 κρεβάτια από τα 6 που διαθέτει.

Η υποχρηματοδότηση έχει επιπτώσεις στην προμήθεια υλικών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (συντήρησης, service κι αγοράς ιατρικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν εργαστήρια υψηλής σημασίας και βαρύτητας ,.(π.χ ήταν κλειστός μήνες οαγγειογράφος στο ΑΧΕΠΑ, ο στεφανιογραφος είναι πάρα πολύ παλιός και χαλάει πολύ συχνά κλπ). Επιπλέον λείπουν καρότσια νοσηλείας, φορεία μεταφοράς ασθενών, πιεσόμετρα, κρεβάτια ασθενών, στρώματα κλπ και αυτά που υπάρχουν είναι φθαρμένα και καταστραμμένα.

Ήπειρος, Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Νοσοκομεία Ηπείρου, Ιονίων νήσων και Δυτικής Μακεδονίας . Όπως αναφέρει ο Χρήστος Γιωτόπουλος, γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίων, το μεγαλύτερο και πληρέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και από τεχνολογικής άποψης αλλά και υψηλής ποιότητας τριτοβάθμιας υγείας, δυστυχώς σήμερα λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιο και Πρωτοβάθμιο και όχι ως Τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Ο κ. Γιωτόπουλος διαπιστώνει ότι με τον οργανισμό του 2012, όχι μόνο δεν προστέθηκε κάτι, αλλά τουναντίον ο νέος οργανισμός δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου όπως ΜΕΘ, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό κέντρο, την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών οργάνων και την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς. Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις οι οποίες είναι καλυμμένες είναι εκτός Οργανισμού.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίων λειτουργεί με τους Επικουρικούς, με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μαιών, ενώ τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών, αποδυνάμωση και κλείσιμο κλινικών .

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει περίπου 200 εργαζόμενοι ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Άρτας, Φιλιατών και Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου