Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ο ΙΣΑ ζητά την ανάκληση υλοποίησης των κανόνων παραπομπής των διαγνωστικών εξετάσεων, λόγω έλλειψης ενημέρωσης των φορέων


Δημοσιεύθηκε 20 Ιούλιος 2016

Προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
κ. Σ. Μπερσίμη
Κοιν. ΗΔΙΚΑ Α.Ε

Αθήνα, 20/7/2016

Θέμα: Ο ΙΣΑ ζητά την ανάκληση υλοποίησης των κανόνων παραπομπής των διαγνωστικών εξετάσεων, λόγω έλλειψης ενημέρωσης των φορέων

Σύμφωνα με τους Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων - ΦΕΚ 2221 Β' 18-07-16στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται πεδία που αναγράφουν «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» και «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ» τα οποία πλέον ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού πρώτα έχει επιλέξει το πεδίο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Νόσου. Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης ως διαχειριστής της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόπιν οδηγιών που οφείλει να λάβει από τον ΕΟΠΥΥ. Η εφαρμογή των κανόνων θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 20/07/2016. Η ισχύς έναρξης της παρούσας είναι η 21/07/2016. 

Παρά ταύτα αν και αύριο ξεκινά η ισχύς των κανόνων, η ΗΔΙΚΑ δεν διαθέτει τις σχετικές οδηγίες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υλοποίηση των κανόνων και σε κάθε περίπτωση οι ιατροί δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο.

Για την αποφυγή λοιπόν προβλημάτων, σας καλούμε όπως προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να δοθεί περαιτέρω παράταση για την υλοποίηση της Υ.Α, ώστε να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Πρέπει δε την γνώμη των φορέων να την λάβετε υπόψη σας καθότι θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια προς όφελος των ασθενών και όχι σε λογιστικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ     ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου