Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΩΝ ΠΕΔΥ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ

Panagiotis G Papanikolaou

Ξέρουν και οι πέτρες πως το τελευταίο διάστημα έχει δοθεί "άνωθεν" εντολή στους γιατρούς των ΠΕΔΥ να μην συνταγογραφούν παραπεμπτικά μαγνητικών τομογραφιών για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και αν υπάρχει απόλυτη ιατρική ένδειξη. Προφανώς αυτό έχει γίνει για να μπορούν οι αρμόδιοι των ΠΕΔΥ (που διοικητικά υπάγονται στις ΥΠΕ) να ... "πουλάνε μούρη" στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο Υγείας πως κάνουν "οικονομία" (με την λογική "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι", "ή του ύψους ή του βάθους" κλπ). 

Μάλιστα, οι διευθυντές πολλών ΠΕΔΥ του λεκανοπεδίου όταν αντιμετωπίζουν τα σχετικά παράπονα από ασθενείς με ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ τους λένε να απευθύνονται στα ... εφημερεύοντα νοσοκομεία (!) για ηλεκτρονική συνταγογράφηση ΤΑΚΤΙΚΩΝ παρακλινικών εξετάσεων - λες και είναι ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ και δεν ξέρουν την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΠ των νοσοκομείων την μέρα της γενικής εφημερίας.

Σήμερα όμως έπεσε στην αντίληψή μου ένα συμβάν που ξεπερνάει ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ. Προσέξτε : ασθενής με χρόνιο μόνιμο σοβαρό πρόβλημα που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πριν 15 χρόνια, υποβάλλει -όπως κάθε χρόνο- αίτηση στα ΚΕΠΑ για επίδομα κλπ. Το ΚΕΠΑ με ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ απαιτεί νέο παρακλινικό έλεγχο με Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου και ΑΜΣΣ προκειμένου να εξετάσει την αίτησή του. ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΟΥ ΠΕΔΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ (!) ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΕΠΑ (!!) και "συστήνουν" στον ασθενή να επισκεφθεί ... δημόσιο νοσοκομείο (!!!) μόνο και μόνο γι αυτόν τον λόγο ... Μιλώ για τον ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ του ΠΕΔΥ (ενός από τα μεγαλύτερα ΠΕΔΥ της Αθήνας).

Είμαι περίεργος τι λέει για όλα αυτά η "όλα πάνε καλά" πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

14 σχόλια:

  1. Καθε μερα συνταγογραφω εξετασεις απαραιτητες και ακριβες -ct- ποτε δεν μου ειπε κανενας τιποτα και επειδη ειμαι απο αυτον τον πλανητη και αντιμετωπιζω τον καθε ασθενη με σοβαροτητα μηπως ειναι τα παραπεμπτικα που γραφουν σε απλο χαρτι στα επειγοντα και στα τακτικα ιατρεια και τα παραπεμπουν για ηλεκρονικη συνταγογραφηση στο πεδυ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΒΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΑΝΩΘΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΚΕΠΑ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΔΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΟΛΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΓΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ? ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ...ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑ

      Διαγραφή
    2. ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ, ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟ. ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!

      Διαγραφή
    3. ΕΓΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΩ ΒΑΘΜΙΔΑ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΛΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ....

      Διαγραφή
    4. ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕ...ΑΠΟ.ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΑ.....

      Διαγραφή
  4. Θα μείνεις με την περιέργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφε σε βρίσκω εξαιρετικά επιθετικό , και με διαστρεβλωμένη αντίληψη της κατάστασης.
    Οι γιατροί του ΠΕΔΥ ειναι αυτοί που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με εξετάσεις και παραπεμπτικά γραμμένα σε μπακαλόχαρτα , πολλά μάλιστα ανυπόγραφα και χωρίς σφραγίδα, με την προφορικη εντολή στον ασθενή "πηγαινε στο ικα να στα γράψουν" ,απο γιατρούς των νοσοκομείων που δεν μπορούν να παραδεχτούν την νέα πραγματικότητα.
    ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΙς ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ .
    Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση ο ασθενής οπως φαίνεται θα επερεπε να αποτανθει στον γιατρό που συνέταξε την εισηγητική εκθεση για τα ΚΕΠΑ ή να κλείσει ραντεβού σε γιατρο της αντίστοιχης ειδικότητας.
    Πάντως να πάει χωρίς ραντεβού και να απαιτήσει να του γράψουν εξέταση που ζήτησαν σε ΚΕΠΑ ,σίγουρα δεν ειναι στα προβλεπόμενα της λειτουργίας των ΠΕΔΥ.
    Αλλωστε εδω που τα λέμε θα έπρεπε οι γιατροί της επιτροπης να γράφουν οι ιδιοι τις διαγνωστικές εξετάσεις που ζητούν να τους προσκομίσει ο ασθενής για να βγάλουν το πορισμά τους.
    Αυτά και με την παράκληση , να μην πολεμάτε αλλο το ΠΕΔΥ .
    Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό αν ασχοληθείτε με την δυσλειτουργία ,την κακή συμπεριφορά και ολα τα αλλα γνωστά "αγκάθια" του οικου σας εκει στα Νοσοκομεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
      ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΠΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟ ΚΕΠΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΠΑ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ.ΑΥΤΗ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΘΕΡΑΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ!!

      Διαγραφή
    2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ... ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ
      ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΠΕΔΥ

      Διαγραφή
  6. Υπαρχουν συγκεκριμενα νοσοκομεια που στελνουν στο ΠΕΔΥ για ηλεκρονικη συνταγογραφηση οχι μονο απο επειγοντα αλλα και απο τακτικα ιατρεια προσφατα μου ηλθε ασθενης που συναδελφος νοσοκομειου ειχε γραψει ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ πανακριβες εξετασεις ανωνυμες με παραπομπη στο ΠΕΔΥ για ηλεκτρονικη συνταγογραφηση. συναδελφε ντρεπομαι να το αναρτησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κακό με τη κατάσταση ,να τρέχει ο άρρωστος να βρή γιατρό να του γράψει εντολές από νοσοκομείο , ήταν τότε που υπήρχε το περίφημο ΙΚΑ Τότε που ο νοσοκομειακός γιατρός δεν μπορούσε να γράψει στο ΙΚΑ. Τώρα πρέπει ο νοσοκομειακός να γράφει τι χρειάζεται ο άρρωστος κανονικά στον ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή