Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Όταν ο ΕΟΠΥΥ μετέτρεψε τους γιατρούς σε…παρόχους!

Πέμπτη 21 Ιούλιος 2016

Γράφει για το HealthReport.gr ο Χάρης Χ. Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

ΕΜΕΙΣ…

Πριν μερικά χρόνια κάποιοι αποφάσισαν να μας μετονομάσουν παρόχους, παρόχους υγείας, άλλωστε είπαν η υγεία είναι παροχή υπηρεσιών. Κι εμείς οι health providers της εποχής, μάλλον αδιαφορήσαμε κι έτσι απλά η αποδόμηση ξεκίνησε…

Τα χρόνια πέρασαν. Οι Πάροχοι Υγείας, ΕΜΕΙΣ δηλαδή, νιώθουν ηττημένοι.ΧΑΣΑΜΕ την επαγγελματική και οικονομική μας ανεξαρτησία. ΧΑΣΑΜΕ ακόμη και τηναξιοπρέπειά μας, ίσως και τον σεβασμό της κοινωνίας.

Οι νεότεροι ονειρεύονται να φύγουν, να μεγαλώσουν επιστημονικά και επαγγελματικά σε άλλες χώρες σ άλλες πολιτείες.

Κι οι μεγαλύτεροι αυτοί που δεν έφυγαν, σκέφτονται κρυφά ή φανερά να εγκαταλείψουν την Ιατρική να αλλάξουν εργασία και δραστηριότητα. Δεν είμαστε γιατροί, είμαστε πάροχοι. Σε αυτόν τον αντιιατρικό πόλεμο των τελευταίων χρόνων, την «έξυπνη αλλαγή», ο μεγάλος χαμένος είναι ο άμαχος πληθυσμός, οι ασθενείς… οι«καταναλωτές υγείας», όπως ονομάζονται πια.

Ψάχνουν τον πάροχο τους, που μπορεί να μην είναι γιατρός, σίγουρα δεν είναι ο γιατρός τους, τώρα πια είναι ένας απλός health provider.

Κι όμως ο «γιατρός» ως λέξη, ως έννοια έχει μεγάλο συναισθηματικό και κοινωνικό βάρος... είναι ένα ισχυρό brand name, μιλώντας την γλώσσα των αριθμών της οικονομίας. Περιλαμβάνει την φροντίδα, την αγωνία, την δια βίου εκπαίδευση, την δράση, την γνώση, την αξιολόγηση…

‘Έννοιες, δύσκολες και απαγορευμένες στην εποχή μας…
«Μερικοί ζωγράφοι μεταμορφώνουν τον ήλιο σε μια κίτρινη κηλίδα. Κάποιοι άλλοι μεταμορφώνουν μια κίτρινη κηλίδα σε ήλιο.» είχε πει κάποτε ο Pablo Picasso.

Δική μας επιλογή… να σηκωθούμε από τον καναπέ… με ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΕΕΣ… να είμαστε ΕΜΕΙΣ που θα μετατρέψουμε την κίτρινη κηλίδα της Υγείας σε ήλιο…!

ΧΑΡΗΣ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

6 σχόλια:

  1. Πολυ ΣΩΣΤΟ!! ΩΡΑΙΟ!!κ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γιατροί αγαπητέ μετατράπηκαν σε.... health provider όταν τόσοι και τόσοι μαθητές του 10 αρχισαν να ερχονται απεξω με πτυχία.... ιατρικής .......!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεπικουρούμενοι από τα εδώ ..τεμάχια που βλέπουν πτώμα στο δεύτερο έτος-ένα και αν για όλο το έτος-,που κάνουν διδακτορικό στην αντιγραφή και τον συνδικαλισμό,και μαθαίνουν το Zantac και όχι τη Ρανιτιδίνη

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς μαζί σας δεν συμφωνεί ο ΠΙΣ. Σε πρόσφατο έγγραφό του μιλούσε για παρόχους υγείας και όχι για ιατρούς. Αλλωστε ο πρόεδρός του συμμετέχει στο Δ.Σ αυτού του εξαμβλώματος που λέγεται ΕΟΠΠΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΤΡ. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΎ..ΕΙΘΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΟΣ , ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΑ ΚΡΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι ξέρουν την υποβάθμιση του ρόλου τους, λίγοι τολμούν στην Ελλάδα... όπως παλιά στο ένδοξο ΙΚΑ, πολλές διαμαρτυρίες, καθόλου παραιτήσεις, δικαιολογίες φυσικά πολλές και συμβιβασμός (η μέθοδος ίδια τότε και τώρα: κλέβω αυτόν που με ληστεύει)..!! Σαφώς απαραίτητη και καμμιά επιμνημόσυνη δέηση, ενίοτε... έτσι για τις εντυπώσεις και τις επόμενες εκλογές..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή